Varkenshouderij

Achtergrond 406 x bekeken 17 reacties

Keuringsfoutje wordt dure vergissing voor slachterij

Een communicatiefout tussen een keuringsdierenarts en een slachthuismedewerker is slachterij ESA in Apeldoorn duur komen te staan.

Bijna 70 gezonde kalveren konden zomaar naar de destructie. Dit blijkt uit een uitspraak in een voorlopige voorziening door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Op 28 mei werden 68 kalveren bij de Apeldoornse slachterij geslacht, maar door een vergissing was nagelaten een zogenoemde antemortem-keuring (keuring vóór de slacht) te laten verrichten. Na de slacht werden de karkassen wel gekeurd en in orde bevonden. Een keurmeester van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) merkte toen echter op dat de eerste keuring niet had plaatsgevonden en oordeelde conform de regels dat het vlees dus moest worden vernietigd.

De directie van ESA vond dat te dol voor in principe gezonde dieren en vroeg het CBB met spoed een uitspraak te doen, voordat het vlees niet meer geschikt zou zijn als vers product. Het CBB oordeelde dat een dergelijke kwestie, die volgens haar niet meer dan een geldkwestie was, nooit een dermate spoedeisend belang kon hebben dat ze binnen twee of drie dagen uitspraak moest doen en gaf pas na ruim drie weken een definitief oordeel. Daarbij heeft het CBB uitgesproken wat het college al impliciet had vastgesteld: vlees van kalveren die niet vóór de slacht zijn gekeurd – door wiens fout dan ook – moet gewoon worden vernietigd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Die regel hebben wij hier ook. Niets mis mee. Je moet er toch op kunnen vertrouwen dat als men verzekerd dat de dieren een levende keuring hebben gehad dat ook werkelijk gebeurd is. Voor de voedselveiligheid en de export is het van groot belang dat elk dier zowel voor als na de slacht grondig wordt bekeken. Het is de reden dat nederlands product zo veilig is. Dat al deze kalveren de put in gaan is wel erg jammer.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  John, jij weet dus duidelijk niet waar je over spreekt... Je kunt er van uit gaan dat er niets mis is met dat vlees. En als ze t niet vertrouwen (medicatie, ziekten) zijn er altijd wel testjes. Vind het zo jammer dat t zo moet. Die jongens op de slacht zien toch ook wel of er wat mankeert aan een dier. Zijn zien er dagelijks meer dan ik in een jaar... Wat zal Marianne Thieme wel niet denken...

 • no-profile-image

  van heinde

  in arme landen was dit niet gebeurt

 • no-profile-image

  van heinde

  de boeren betalen dit weer met elkaar

 • no-profile-image

  gert

  Bureaucratie viert weer hoogtij in Nederland .

 • no-profile-image

  tunis

  hee, sportvogel,je bent niet gevlogen

 • no-profile-image

  john

  dus samengevat een domme actie van de ESA. Laten andere slachthuizen hieruit lering trekken.

 • no-profile-image

  bokkepoot

  aan de leeuwen voeren,niet die 70 kalveren maar al die keurmeesters en zeikerds er omheen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Lang geleden op school kregen we voor nederlands van die bulkboekken te lezen. Daar stonden allerlei verhalen in. Zo ook een hartverscheurend verhaal over de zeehondenjacht en hoe die arme pups op de meest gruwelijke manier om het leven gebracht werden. Canada heeft weet ik mij te herinneren de jacht een aantal jaren gestopt. De eskimo's werden betaald om thuis te zitten en voor de niet eskimo jagers gold een jachtverbod. De zeehondenpopulatie groeide explosief en al na een paar jaar was de zee leeggevist en stierven de zeehonden de hongerdood. Ongeveer het zelfde beeld als nu bij jullie in natuurgebied de Oostvaarder plassen. Canada heeft daarop besloten de jacht te heropenen om de populatie in de hand te houden omdat de andere optie nog minder diervriendelijk bleek te zijn. Wat er in de oostvaarderplassen gaat gebeuren is nog afwachten. Mischien gaan mc Cartney en Bardot daar binnenkort naartoe.

 • no-profile-image

  Jan

  Spotvogel, ik heb in Nederland deze keuringen, (ante en post mortem) zelf gedaan. Ik weet dus waar ik het over heb, ik reageer alleen op zaken waar ik verstand van heb, en ik hoop dat meer mensen dat doen.

 • no-profile-image

  Geert

  Wat een domme actie van ESA. Ze gooien hun naam gewoon te grabbel. Ze geven dus zelf openlijk aan dat vlees zonder ante-mortem keuring gewoon in Europa kan worden verkocht!

  Het geeft aan hoe ESA omgaat met regels. Erg dom. Wel erg zonde van het vlees van deze dieren, maar daar mag je je reputatie niet voor op het spel zetten.

 • no-profile-image

  kalf

  Een incident, te gek voor woorden. Helaas zit onze politiek ook zo in elkaar. Eindeloos overleg en geneuzel, niets, maar dan ook niets daadwerkelijk oplossen. Én, het MOET veel geld kosten.
  Het VWA is sowieso een staat binnen een staat. Je kunt werkelijk niets zinvols met die lui regelen. Zelf daarentegen: bijv. 3 uur marge bij een exportkeuring, je hebt het maar te accepteren. Strafkwartieren naast de uitzonderlijk hoge standaardtarieven enz. enz.

 • no-profile-image

  john

  gelukkig dat ze dat ontdekt hebben. Je moet toch niet denken dat je niet levend gekeurde dieren moet eten. goede keurmeester die dat gezien heeft.

 • no-profile-image

  Jan

  Ook hier in Canada worden dieren die geen ante mortem (levende keuring) hebben gehad en die toch geslacht zijn afgekeurd. Dit is volgens de wetgeving en iedereen hoort zich hier aan te houden. Tijdens de levende keuring wordt er o.a. gekeken of er geen afwijkend gedrag wordt getoont, dat is immers niet meer te zien wanneer het dier aan de haak hangt.
  Deze wetgeving is bekend bij elk slachthuis, dit is een bewuste overtreding van de wet,terecht dat de carcassen afgekeurd zijn ;wanneer je door het rode licht rijdt en ook al is er geen ander verkeer krijgt je ook gewoon een boete.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Schaf die verdomde lekenrechtspraak door CBB toch onmiddellijk af. En ontmantel in één moeite ook heel LNV. Want dat is de bron van alle kwaad!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jan, waar zie jij ons eigenlijk voor aan? Wil jij ons doen geloven dat een dier in een Canadees slachthuis (n.b. het land waar jaarlijks een half miljoen weerloze zeehondbabies op het ijskoude ijs gevoelloos doodgeknuppeld worden) ueberhaupt Normaal gedrag zou kunnen vertonen? Minder dan twee minuten voor de dood? Maak het Gert Van Dongen toch gauw een beetje! En stop subiet met het verwerpelijke, immorele en ongezonde kadeverschransen!

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Dit is Nerderland anno 2010,ik schaam me.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.