Varkenshouderij

Achtergrond 181 x bekeken

Ierse vleesexport daalt met 9 procent

Ierland heeft vorig jaar voor een waarde van 2,25 miljard aan vlees en levend vee kunnen exporteren, 9 procent minder dan in 2008.

Vooral de uitvoer van het belangrijkste product rundvlees liep terug door een combinatie van minder volume en lagere prijzen.

Daarnaast is de Ierse sector getroffen door de lage koers van het Britse pond tegenover de euro omdat Groot-Brittannië verreweg de grootste afnemer blijft.

De waarde van de Ierse uitvoer van rundvlees kwam uit op 1,4 miljard, een daling met meer dan 13 procent. Hoewel de verkopen in de detailhandel nog redelijk op peil bleven, zakte de omzet in de foodservice verder in. Van de uitvoer nam Groot-Brittannië 245.000 ton met een waarde van 660 miljoen euro voor haar rekening. De uitvoer naar andere Europese landen bleef met 214.000 ton of 730 miljoen euro goed op peil, vooral dankzij meer handel naar Nederland, Italië en Spanje.

Bij varkensvlees daalde de uitvoer met 15 procent naar 290 miljoen. De Britten kopen 75.000 ton voor 215 miljoen, terwijl de uitvoer naar andere EU landen met 11 procent daalde naar 34.000 ton. De overige export lag nog niet op de helft van het peil van 2008 door het Ierse dioxineschandaal.

De uitvoer van schapen- en lamsvlees hield beter stand. In volume daalde de uitvoer met 3 procent, maar door hogere prijzen bleef de waarde met 166 miljoen nagenoeg ongewijzigd. Iets meer dan de helft van het lamsvlees gaat naar de Franse markt, waar de vraag voor het eerst in tien jaar weer steeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.