Varkenshouderij

Achtergrond 471 x bekeken 10 reacties

Chinezen in Canadese varkens

Hier in Quebec is de aankoop van bedrijven door Chinese investeerders het gesprek van de dag. Mogen dan alleen de Amerikanen en Europeanen maar investeren in de landbouw?

Het gesprek van de maand hier in Québec is de komst van Chinese investeerders. Die zijn bezig hier varkensbedrijven met grond te kopen. Naar verluidt verliep de onderhandeling nogal gemakkelijk. De Chinees vroeg de verkoper, via zijn makelaar, om zijn prijs te noemen. ‘Jouw prijs is de mijne’. Daarbij wilde de investeerder niet alleen het bedrijf en woning, maar ook de hele inboedel in het huis kopen. Daar had de verkopende varkenshouder in eerste instantie toch wat moeite mee. Totdat de Chinees zijn bedoeling duidelijk maakte. Hij wilde namelijk dat de varkenshouder gewoon bleef doorboeren tegen een vast salaris.
In de varkenshouderij is ook hier in Québec al enkele jaren nog geen droog brood te verdienen. Gezien de moeilijke financiële toestand van de betreffende boer en het ontbreken van uitzicht op andere kopers neemt niemand het hem kwalijk als hij zijn boedel aan de Chinezen verkoopt.

Dit is nog maar de start

Volgens de begeleidende makelaar heeft de investeerder aangegeven veel meer varkens-, pluimvee- en melkveebedrijven te willen kopen. Hij zegt opdracht te hebben 40.000 hectare te moeten vinden. Alle verwerkte producten moeten dan naar China worden verscheept.

Het hele gebeuren geeft veel ophef. Iedereen praat erover. De een is bang dat Canada zijn kleinkinderen niet meer zou kunnen voeden als alles weggehaald wordt, de ander is er op tegen dat die Chinezen kunnen kopen zonder daadwerkelijk immigrant te zijn. Maar ja, als het Amerikanen geweest waren, was het waarschijnlijk wel ietsje makkelijker geaccepteerd.

Ook klinkt nu ineens de vrees dat de grondprijzen de pan uit rijzen. En dat de Chinezen een dermate groot aandeel in de productie krijgen, dat ze de markt en prijs sterk beïnvloeden of zelfs beheersen.

Duidelijk is dat de Chinese vos zijn neus in het Québecse hoenderhok vertoond heeft. En de hoenders fladderen er behoorlijk onrustig in het rond.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Ed hebben we dit aan de West kust ook niet gezien eind vorige eeuw, Hongkon Chinezen met dikke buidels geld. Toen heette het investering in de Canadese Economie en was iedere politicus blij. Als deze Chinese werkwijze doorzet op wereld schaal (hier lijkt het op) moet de voedselprijs wel stijgen, zij kunnen grote hoeveelheden uit de markt nemen op deze wiijze. Het lijkt bij jullie op een nieuwe kolonialisatie golf, maar dan één zonder landverhuizers, althans op dit moment. De Chinesen komen later als er arbeiders nodig zijn.

 • no-profile-image

  willem van den Akker

  Een aparte ontwikkeling. Ik wist wel dat de Chinezen dik investeerden in Afrika. Maar in Noord Amerika is opmerkelijk. Maar ik denk dat je het moet zien als een gunstig teken. Blijkbaar is men in China niet gerust op zijn eigen voedselvoorziening. Dus kansen voor een dunbevolkt land met veel landbouwgrond als Canada.

 • no-profile-image

  willem van den Akker

  Opmerkelijk, ik wist wel dat de Chinezen in Afrika investeerden maar van Noord-Amerika had ik nog nooit gehoord. Wel een gunstig teken denk ik. Als die mensen in de landbouw investeren denk ik dat ze een grote vraag verwachten. Laat ze dan maar wat invloed hebben. Als die invloed er uit bestaat dat er een grote vraag naar varkensvlees is, is dat niet slecht voor het ruime en dun bevolkte Canada, niet dan?

 • no-profile-image

  ed bakker

  Han je hebt gelijk alleen er is wel een groot verschil aan de west kust (lees Vancouver) kwamen veel vermogende chinezen uit hongkong uit angst hun geld te verliezen als communistisch china de toenmalige engelse kolonie over zou nemen , die gingen hoofdzakelijk in de hun bekende dingen ,handel en onroerend goed .Maar toen bleek dat china capitalisme toestaat zijn er HEEL veel terug gegaan (met hun geld) De noord amerikaanse west kust telt al meer dan een eeuw aziatische bevolkingsgroepen 'n voorbeeld zijn de jappanners o.a. als vissers en landbouwers Wat de voedselprijzen betreft ben ik daar helemaal niet zeker van kijk maar eens de historische graanprijzen van verschillende graanbeurzen dan zul je zien dat die de laatse honderd jaar niet zo veel gestegen zijn .Aan Willem van den Akker het percentage goede landbouwgrond in oost canada is niet erg hoog maar inderdaad moet het hier ook van de export komen in midden canada ligt dat percentage hoger maar daar zijn de chinezen erg koel zeg maar koud ontvangen

 • no-profile-image

  boer geit

  ook in nieuw zeeland proberen chinezen veel melkveebedrijven te kopen

 • no-profile-image

  bart

  In South-Australie werd ook een oud, slecht draaiend bedrijf overgenomen. Was al tijden te koop. Wel vreemd zo iets te horen. Voordeel is wel dat de boer gewoon blijft, inderdaad waarschijnlijk alles. incl. huis en inboedel verkocht aan de Chinezen. (Dat weet niemand) Maar inprincipe veranderd er niks voor de omgeving, geen Chinees te zien. (nou ja wel in de slachterij en het dorp ernaast, honderden, maar dat is een ander verhaal-> arbeiderstekort van de Australische slachterij)

 • no-profile-image

  Han

  Ed. Als de landbouwprijzen nog enkele jaren onder de streep zitten, zal het Chinese kapitaal ook wel elders gaan stromen, niets zal ze beletten om van uit het Oosten naar het Westen te trekken, als Canadees bedrijf. Voor en boer zonder opvolger is het toch een unieke kans lijkt mij om eenn redelijke AOW aanvulling te krijgen en rustig af te bouwen als bedrijfsleider met salaris. Of zie ik het te zekelijk?? Voor de Nedelandse varkensboeren betekent dit dat we de Chinese vraag op termijn wel kunnen vergeten en de rest gaat er achter aan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Denk dat de Amerikaanse,Canadees, Europese regering, alleen maar in de handjes knijpen, gaat hun minder kosten en voedsel is goedkoop op de wereldmarkt in te kopen,dus plus plus. Maar wat in de toekomst?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Laatste nieuws is dat de varkens boer zich heeft terug getrokken . Als ik het goed begrepen heb is er geen deal

 • no-profile-image

  B

  Hier zou baasje land 1 miljoen ha aan Chinees willen geven. zijn al enkele demonstraties die kop in zijn gedrukt over geweest.
  Bert. Kaz

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.