Varkenshouderij

Achtergrond 841 x bekeken 6 reacties

Bedreigend monopolie

Monsanto wil nu ook afgeleide producten tot intellectueel eigendom verklaren.

De Amerikaanse agri-gigant heeft bij het wereldpatentkantoor Wipo de claim gelegd op vlees van varkens die gevoerd zijn met transgene Monsanto-soja.

De multinational probeert zo de gehele keten in de levenmiddelenproductie onder controle te krijgen. Dat was al eerder in de plantaardige sector het geval, nu doet Monsanto pogingen daartoe in de veehouderij. Boeren en consumenten zijn de dupe.

Dieren of schnitzels zijn voor ieder logisch denkend mens geen 'uitvinding'. Toch waagt Monsanto een poging, mogelijk geholpen door het feit dat het Europese patentkantoor EPO vorig jaar een patent verstrekte op varkensrassen op basis van de aanwezigheid van een bepaald gen. De eigenaar van dat recht, Newsham Choice Genetics, ziet nu af van gebruikmaking ervan. Het brede verzet zal meegeholpen hebben aan die verstandige conclusie. Zo niet Monsanto, dat saillant genoeg het patent van Newsham oorspronkelijk aanvroeg.

De monopolisering, met hoge prijzen en een sterke afhankelijkheid van megaconcerns tot gevolg, is bedreigend. Het is de hoogste tijd dat de EU de patentwetgeving herziet. Een verbod op een monopolie op landbouwdieren en afgeleide producten moet een grondbeginsel zijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Franka

  Het zijn net kinderen, ze zien een snoepje en moeten het hebben terwijl het op de langere termijn funest is.

 • no-profile-image

  Han

  Franka ik ben het met je eens. Maar dat de beleidsmakers dit op zich af laten komen geeft toch duidelijk blijk van >geen visie< hebben en zeker niet >vooruit< kunnen denken.

 • no-profile-image

  Peter Anton

  Wij hebben als consument niet om deze onzichtbare vervuiling met GMO patenten gevraagd. Laten we het omdraaien en bij Monsanto schade claimen omdat hier de vervuiler moet betalen! Daarbij is het uiterst dubieus dat Monsanto eenzijdig bepaalt wat goed voor ons is en daar geld voor wil hebben. Kolonialisatie door de makers van o.a. Agent Orange, 2.4.5 TDioxine en gekke koeie hormonen is wel ongeveer het laatste waar deze wereld op zit te wachten.....

 • no-profile-image

  Han

  Deze actie hebben de Jonge boeren rond 1980 al voorspeld tijdens een "cursus" over de voor en nadelen van Gen technologie. Wat was de reactie van de beleidsmakers, Och die jongens, die willen alternatief doen, de industrie zal toch niet zo slecht zijn. dus hebben de heren het nog eens 25 jaar laten sudderen en toen is er maar eens besloten dat de Europese Unie Gen zaden wel of niet moet teolaten. De boeren denken alleen maar goedkoop voer en niet aan de kosten die op een andere wijze in rekening worden gebracht. Mijn antwoord hierop is >geen GEN soya of onbekende herkomst soya meer Europa in. Voer gewoon voer dat hier groeit, dit zal nauwelijks meer kosten. Want naast het goedkope soya komt een licentie rekening te liggen voor de vlees productie!!! Betalen de boeren deze licentie, dan is erg mooi voor Amerika. komen z eeerder uit d ecrisis en wij gaan er dieoper in.

 • no-profile-image

  anne koekkoek

  wie is de eigenaatr van het merkenbureau/, wie bepaald de regels waaraan zo n bureau moet voldoen?

 • no-profile-image

  rosemarie

  Monsanto (Monsatan, voor vele gedupeerden) is alleen uit op macht en winst. Onze gezondheid en die van onze kinderen interesseert ze geen zier. In Europa hebben we tot nog toe genmodificatie nog kunnen tegenhouden. Laten we dat vooral zo houden, nu de effecten op de langere termijn nog steeds niet in beeld zijn. Monsanto laat alleen weten"schappelijk" onderzoek door met gegevens die voor hun gunstig zijn, al het andere verdwijnt onder de tafel. Willen wij echt meewerken aan de verspreiding van allergien, gedragsstoornissen en kanker ? Voor Monsanto en haar vriendjes in de farmaceutische industrie tellen alleen de winsten en de bonussen voor de top. Steun de petitie die de Europese Commissie oproept geen genmodoficatie toe te staan voordat ONAFHANKELIJK wetenschappelijk onderzoek een antwoord geeft op al die gestelde vragen en we weten dat het echt veilig is.
  ga naar : http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl
  en teken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.