Varkenshouderij

Achtergrond 273 x bekeken 2 reacties

Zorgen burgerinitiatief niet weggenomen

Bij de ondertekenaars van het Brabantse burgerinitiatief zijn de zorgen over megastallen gisteren niet weggenomen. Initiatiefneemster Sonja Borsboom heeft dat gezegd na afloop van een urenlang debat over de nabije toekomst van de intensieve veehouderij in de provincie.

Het onderwerp kwam op de agenda van Provinciale Staten omdat ruim 33.000 mensen het burgerinitiatief hadden ondertekend. Borsboom reageerde verbitterd. Haar burgerinitiatief werd slechts op onderdeeltjes overgenomen. Provinciale Staten kozen een eigen lijn en besloten als belangrijkste punt tot begrenzing van de omvang van veehouderijen.

Borsboom miste vrijdag een toekomstperspectief bij CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten. ,,Alles wat nu geld kost, kan niet. Over de effecten en kosten voor gezondheid, milieu en natuur is niet nagedacht.''

Desondanks telde het burgerinitiatief zijn zegeningen. ,,Misschien hadden we ook wel te veel verwacht.''

Zie ook: Geen nieuwvestiging in LOG

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toekomstig boerinneke

  En terecht dat de politiek zulke burgerinitiatieven afwijst! Mensen zonder kennis van zaken moeten zich niet bemoeien met het levenswerk van anderen. Ik ga toch ook niet bepalen wat de medicijnindustrie wel en niet mag ontwikkelen? Daar heb je deskundigen voor namelijk. Hetzelfde geldt voor de veehouderij in NL.
  Veehouderij wegdrijven uit NL zou oerstom zijn, mbt dierwelzijn, voedselveiligheid etc. Het toestaan van moderne (grotere) stallen werkt juist bevorderend op gebied van dierwelzijn en volksgezondheid. Dit is wetenschappelijk aangetoond!!! Burgers welke in LOG's wonen hebben geen recht tot protesteren, want dat hadden ze dan eerder moeten doen.

 • no-profile-image

  Florijntje

  Net zoals in Overijssel is nu ook in Brabant het Burgerinitiatief Megastallen Nee afgeserveerd door politici.

  Het gesprek ging weer over de belangen van enkele bioindustrielen en de economie.

  Gezondheid van mensen en dieren werden daarmee ondergeschikt aan de industriele belangen en het graaien naar nog meer geld door slechts een handvol industrielen en een bank.

  Politici waren m.i. meer uit op vergroting van hun macht en aanzien dan dat ze een luisterend oor hadden voor de burgers. Ja, ze hebben de geluidstrillingen wel waargenomen, maar de boodschap geminacht.

  Op naar de volgende ronde. Want dat dit stuk industrie wordt gestopt moge duidelijk zijn. Er is immers geen draagvlak meer voor in de samenleving. Het gevolg is nu, dat er straks nog duidelijker standpunten worden ingenomen waardoor op termijn de gehele sektor wordt bedreigt. Niet alleen de bioindustrie maar ook de traditionele boeren kunnen straks niet ontzien worden.

  Het is me dan ook een raadsel waarom een CDA dit alles simpelweg accepteerd terwijl men met een beetje "water bij de wijn" heel veel narigheid had kunnen voorkomen.

  Moge het gezonde verstand zo spoedig mogelijk zegevieren.
  En:

  DENK NA, STEM NOOIT WEER CDA.
  Florijntje

Of registreer je om te kunnen reageren.