Varkenshouderij

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Varkensboer, neem regie tussensegment

Varkenshouders moeten het initiatief rond het duurzamer produceren van vlees (voor het segment tussen gangbaar en biologisch) naar zich toe trekken, vindt Henk de Lange.

De discussie over de margeverdeling in de keten is volop aan de gang met flink wat smijtwerk over en weer: dat gaat voor boer en tuinder zo echt niet wat opleveren. In de varkenshouderij is het opzetten van het tussensegment nu actueel: Vion en AH hebben grote plannen met het sterrensysteem als uitgangspunt. Er zijn al een aantal initiatieven en het tussensegment gaat er komen en het krijgt vast een mooie naam.

De varkenshouders bekijken het met de nodige scepsis. Zo van: nu een wat hogere prijs en straks wordt dit de norm en zijn we weer terug bij af als het gaat om een betere margeverdeling. Als hun houding niet verandert, gaat dit ook gebeuren. De kern is de ziel achter de gedachte en deze is bloedserieus: blijkbaar vinden mensen meer dierwelzijn belangrijk. Neem je dit als varkenshouders zelf echt serieus of laat je dit over aan andere partijen in de keten?

Daar ligt de kern en laat zowel als NVV en als LTO nu eens echt zien dat ze in deze klant geloven. Dat is namelijk de enige die
betaalt. Maar geef deze danook waar voor zijn geld.

Trek als varkenshouder het initiatief dat tussensegment heet naar je toe, durf eisen te stellen die onderscheidend zijn, communiceer dit consumenten en maak gebruik van middelen zoals internet. Durf nee te zeggen als jouw dieren door omstandigheden niet aan de voorwaarden kunnen voldoen en eis van je organisatie dat die het voortouw neemt en jou als varkenshouder serieus neemt en denkt en gelooft in deze manier van produceren. Geef de Vions en AH's die rol die hen toekomt : de facilitatoren die je nodig hebt om er een mooi spel van te maken tussen de consument en de varkenshouder. Als varkenshouders het signaal van de markt verstaan, het gaat om 1 miljoen varkens per jaar, zou ik er geen gras over laten groeien en er met mijn organisatie werk van maken: het is een unieke kans!

Henk de Lange is biologisch veehouder (varkens en koeien) in Ommen

Administrator

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.