Varkenshouderij

Achtergrond 1582 x bekeken

Schapen naar buiten zodra het kan

Patrick Geukemeijer laat zijn schapen en lammeren uit op een weiland van een collega in het Midden-Limburgse Baexem.

Geukemeijer heeft samen met zijn partner Hester Colijn zo’n 600 ooien en ruim 600 lammeren, die de komende maanden worden ingezet voor het beheer van onder meer natuurterreinen. "We doen de schapen naar buiten zodra het kan", zegt Hester Colijn. De ondernemers hebben al hun ooien gevaccineerd tegen Q-koorts, omdat de dieren in de publieke ruimte worden ingezet. Het duurt nog ruim een week tot de laatste ooien gelammerd hebben. Foto Twan Wiermans

Erik Stolze, medewerker van Beekenkamp Plants, toont bloemkoolplantjes die in het Zuid-Hollandse Maasdijk worden opgekweekt. De kweek gaat redelijk, maar kost veel moeite, zegt zijn collega Gerard Noordam. "Door de koude en donkere winter gaat het vrij moeizaam. Je ziet een duidelijk verschil met vorig jaar, toen het lichter en warmer was." Beekenkamp kweekt in Maasdijk ongeveer 2 hectare kolen. Foto Joep van der Pal

Stagiair Roy Haarman van varkenshouder Ard Hoornenborg in het Overijsselse Okkenbroek, pompt mest over vanuit de oude varkensschuur naar de mestsilo van een splinternieuwe schuur. Haarman wordt vergezeld door Chris Hoornenborg. Op het bedrijf van Hoornenborg zijn 3.300 varkens. De mest wordt waarschijnlijk vanaf volgende week afgevoerd naar de akkerbouwgebieden in het Noorden. Ook kan de varkenshouder een klein deel op zijn eigen bedrijf aanwenden. Foto Ruben Meijerink

Wim Wolters van Agrobouw en veehouder Jos Rodijk (zonder pet) werken aan de fundering van een nieuwe ligboxenstal in het Overijsselse Okkenbroek. Sinds enkele dagen kan er weer buiten worden gewerkt. "Eigenlijk zouden de werkzaamheden al in week vijf beginnen, maar tot voor kort zat er nog vorst in de grond", vertelt uitvoerder Frank Mosterd. "We hebben al die tijd wel binnenwerk kunnen doen, dus we hebben niet helemaal stil gezeten", vertelt Rodijk. De nieuwe ligboxenstal, die plaats gaat bieden aan zo’n tachtig koeien, komt naast de bestaande stal en wordt met twee doorlopen verbonden. Ook komt er een nieuwe 2x12 rapid exit-melkstal. Vandaag is er begonnen met het storten van beton. Foto Ruben Meijerink

Tulpenbroeier Kees Kreuk uit het Noord-Hollandse Hoogkarspel spuit een gewasbeschermingsmiddel op zijn tulpenbollen. Kreuk doet zowel de teelt van de bol als de teelt van de bloem zelf. "Bollen zijn op het moment erg moeilijk te verkopen. Waarschijnlijk omdat het aanbod te groot is", vertelt Kreuk. "De handel in de bloemen gaat op dit moment goed na een moeilijke periode in december en januari. Dagen als de Engelse moederdag en de internationale vrouwendag dragen bij aan de verkoop." Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.