Varkenshouderij

Achtergrond 247 x bekeken 11 reacties

Nieuwe Vion-prijs 9 cent hoger met aftrek korting

De Vion-vleesvarkensnotering gaat op 29 maart naar verwachting 9 à 10 cent omhoog.

Op die dag gaat namelijk het nieuwe prijssysteem van de slachterij in.

De Franco Bordesprijs, zoals Vion de nieuwe notering noemt, ligt dichter bij het niveau van de Duitse noteringen. De uiteindelijke prijs die varkenshouders krijgen wordt echter vastgesteld aan de hand van verschillende kortingen. Vion laat bijvoorbeeld de transportkosten voor rekening van de varkenshouder komen.

"We hebben daarvoor tabellen opgesteld waardoor de exacte kosten op maat berekend worden", legt Marc van der Lee van Vion uit. ”De bedoeling is om de kosten inzichtelijk te maken, zodat de varkenshouder direct de voordelen ziet van bijvoorbeeld het leveren van grotere koppels.”

Daarnaast gaat Vion ook met een kwantumtoeslag werken, waarbij varkenshouders een premie per varken krijgt, die oploopt naarmate de ondernemer meer dieren levert per jaar. Voor een varkenshouder die 30.000 varkens aflevert loopt dat op tot een euro per varken.
Met het ingaan van de nieuwe uitbetalingssystematiek gaan ook nieuwe waarderingstabellen voor de kwaliteit van varkens in. De traditionele classificatie komt daarbij te vervallen. In plaats daarvan gaat de verhouding spier-spek een grotere rol spelen.

Vion heeft voor het standaard- concept Global en voor het Welfare-concept voor de Britse markt kortingstabellen opgesteld. Behalve voor gewicht en vleespercentage zijn daarin ook voor de spier- en spekdiktekortingen opgenomen. Naarmate deze verder afwijken van de norm wordt de korting hoger.

Voor het gewicht lopen de kortingen op tot 60 cent per kilo voor de lichtste varkens. De maximale korting voor spekdikte is 20 cent bij meer dan 6 millimeter te veel spek, en binnen het Global-concept 16 cent voor een spierdikte van minder dan 42 millimeter.

In het Welfare concept is dat 12 cent bij een spierdikte van minder dan 46 millimeter. Voor vleespercentage geldt een maximale korting van 10 cent voor minder dan 48 procent.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  export

  knor, zoals de waart is vertrouwt hij zijn gasten, iedereen is fout en doet iets niet goed maar aan jezelf licht het natuurlijk nooit, als resultaat beneden pijl is.

 • no-profile-image

  knor

  Ik geloof dat het export boertje nattigheid voelt !!!!
  Ik geef niemand de schuld, ik wil alleen zeker weten dat het wegen ( zowel leeg als geladen) korrekt wordt uitgevoerd.

 • no-profile-image

  export

  knor, als de gewichten tegen vallen kan het ook zo maar zijn, dat je als mester het niet goed doet, maar het is wel makkelijker om de handelaar,voer,veearts,biggefokker en iedereen de schuld te geven behalve je eigen.LEVEND WEGEN VALT NOOIT TEGEN.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Als ik de nieuwe uitbetalingsregeling van vion bekijk valt mij een ding op: Vion wil af van kleine varkenshouders en alleen nog groten overhouden.

 • no-profile-image

  Int varkenshandel a vd broek lierop

  Zie het met grote genoegen tegemoet,veel onduidelijkheid in het vion kamp over wat ga ik nu beuren.
  Geachte varkens boeren weeg de varkens levend en reken terug wat heb ik de levende kg over en vergelijk dit met collega's dan leert de tijd de rest wel.
  Voor informatie WWW.avdbroek.com

 • no-profile-image

  Frank

  @ gertjan. je vergeet alleen dat slachterijen ook nog verschillende inslachtingspercentages hebben en dan klopt jouw berekening niet, want dan kun je jezelf rijk rekenen met veel euro's per geslachte kg, terwijl 1 cent minder en een lager inslachtingspercentage per varken meer op kan leveren.

 • no-profile-image

  knor

  Varkens levend verkopen is prima, alleen is het wel noodzaak om erbij te zijn als er leeg- en geladen wordt gewogen. Zeker bij onze 'vriend' uit Lierop

 • no-profile-image

  geert

  Daarom is er ook altijd de mogelijkheid om als varkenshouder zijnde mee te gaan wegen zowel bij leeg en bij vol wegen!!! Dan krijg je nooit geen discussies over het gewicht. Dan is de handelaar ook nooit ( het haasje). Ik vraag me af wie de schuld krijgt als je met wegen er zelf bij bent Meneer knor en de gewichtten vallen dan tegen???

 • no-profile-image

  Altijd

  V = Varkens
  I = Inkoop
  O = Onder
  N = Niveau

 • no-profile-image

  Gert-Jan van Weelden

  Je deelt de netto opbrengst door de geslachte kilo s en verglijkt dit met de beurs of de nvv notering.
  Je hoeft dan helemaal niet levend te wegen

 • no-profile-image

  dolle

  geachte leezers knor deurne heeft geen tijd meer om te reageren, is zijn resultaten aan het verbeteren wil er bij de volgende levering met het wegen er bij zijn, is namelijk een beetje verbittert vertrouwt niemand niet zelfs zijn vrouw niet.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.