Varkenshouderij

Achtergrond 169 x bekeken 3 reacties

DPP-biggenprijs niet hoger

In tegenstelling tot de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en de Vleutense beurscommissie verhoogt de DPP-noteringscommissie haar biggenprijs deze week niet. Die blijft onveranderd op 41 euro per stuk. De laatstgenoemde commissie vindt een verhoging van haar biggenprijs niet nodig. Vleesvarkenshouders hebben het financieel erg moeilijk en willen en kunnen dus niet meer voor biggen betalen. De buitenlandse vraag naar Nederlandse biggen is weliswaar groot, maar moeten Nederlandse vleesvarkenshouders daar de dupe van zijn. Bovendien is de kredietwaardigheid van buitenlandse afnemers niet overal even goed. Betalingszekerheid speelt zodoende een grote rol bij de afzet van biggen. In feite is de opbrengst van vleesvarkens veel te laag en de biggenprijs niet te hoog. Zolang de varkensprijs niet omhoog gaat, is een gelijkblijvende biggenprijs de beste optie. De DPP-biggenprijs ligt deze week 1 euro per stuk lager dan een jaar geleden. Inclusief de prijscorrectie van 6 euro in week 42 van 2009 bedraagt het prijsverschil met vorig jaar dus 7 euro per stuk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric

  Waarom wordt er gezeurd over té dure biggen? De biggen zijn niets te duur, maar de varkens zijn te goedkoop. De oorzaak ligt bij de vleesverwerkers en de slachterijen, niet bij de vermeerderaars.

 • no-profile-image

  voske

  Ik ben het met je eens dat de biggen niet te duur zijn, maar als er op korte termijn niets veranderd denk ik dat er volgend jaar in Nederland weinig biggen meer te plaatsen zijn na 2 slechte jaren in de mesterij, om over jan. en feb. maar te zwijgen. Tevens denk ik dat de mesters het beter bij hun voerleverancier kunnen halen dan bij de slachterij, gezien de absurd hoge winsten die daar ieder jaar weer gemaakt worden over de rug van de zeer arme boer

 • no-profile-image

  john

  het is een markt van vraag en aanbod.. in september zijn de biggen goedkoop om dat iedereen al weet dat de vleesvarkensprijzen in januari tegenvallen. Is het dan niet een zaak van vooruitzien en de er voor te zorgen dat er van die biggen niet te veel vlees gemaakt wordt? dus biggen slachten, varkens minder zwaar maken, kattenvoer maken etc? Nu wordt die grote hoop biggen allemaal een zwaar varken en krijgen we een grote hoop vlees.. de varkensprijzen gaan pas stijgen als de grote hoop weg is en er geen vlees meer boven de markt hangt. Zolang wij als sector niet goed inspelen op vraag en aanbod zullen wij nooit onze kostprijs verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.