Varkenshouderij

Achtergrond 346 x bekeken 5 reacties

RTL4 praatte dierenbeweging na

C1000 stopt met verkoop van vlees van gecastreerde varkens, en wat zegt RTL4 in een bericht? C1000 ‘stopt met fout varkensvlees’. Het onderstreept weer dat landelijke media niet voldoende objectief zijn rond de veehouderij.

Het is een oud geluid, en er zijn door de jaren heen ook vele aanwijzingen voor geturfd en opgemerkt: de landelijke, algemene media zijn vaak wat linksig. En ze papegaaien vaak de dierenbeweging na in al of niet doordachte meningen over de veehouderij. Op zichzelf mag iedereen een pittige mening hebben en links zijn, of rechts, of ergens in between. Maar niet als men pretendeert journalistiek onafhankelijk te zijn. Toch gaat het nog wel eens mis, en wordt in een nieuwsbericht een onvervalste mening gegeven, en erger, gepresenteerd als een feit. Dit presteerde RTL Nieuws enkele dagen geleden rondom C1000 en het gecastreerde varkensvlees.

Dierenbeweging is blij met dit soort media

RTL had het namelijk over fout varkensvlees, daarmee dus doelend op vlees van gecastreerde varkens. Een kritiekloos gebruik van een ‘scheldwoord’ waarop veel is af te dingen. Er stonden geen aanhalingstekens omheen, om te laten zien: een ander zegt dit. Nee, RTL4 vindt dit varkensvlees zelf fout vlees. Journalistiek zeer opmerkelijk. Bij de PvdD en Wakker Dier zijn ze vast heel blij met dit soort media, die de dierenbeweging het voordeel van de twijfel geven en niet de boer.

Termen niet objectief

Het Boerderij-lezerspanel vindt het een slechte zaak dat de landelijke media klaarblijkelijk kritiekloos zulke beladen en absoluut niet objectieve of neutrale termen gebruikt, die rechtstreeks komen uit het vocabulaire van Wakker Dier, de PvdD, Milieudefensie en andere dierenvrienden. 93 procent van het panel zegt over RTL4 en andere media die dit soort termen gebruikten: slechte zaak, deze media uiten daarmee een oordeel en zijn blijkbaar niet objectief of onafhankelijk. 3 procent zegt: Niks mis met die term ‘fout varkensvlees’, het is toch ook fout vlees? 4 procent heeft geen mening.

RTL4 en andere media staan in hun hemd

Kortom, landelijke media die meepraten met de linkse dierenbeweging, staan voor het Boerderij-lezerspanel in hun hemd.

Meedoen aan panel? Geef u op!

Geef ook uw mening, en meld u aan voor het Boerderij-lezerspanel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  l.bokdam

  U trapt zelf ook in die valkuil. U schrijft over de vocabulaire van Wakkerdier, de PvdD, Miliedefensie en andere dierenvrienden. Alsof boeren geen dierenvrienden (kunnen) zijn.

 • no-profile-image

  M. Faber

  Goeie opmerking door bovenstaande Bokdam. Het valt me steeds vaker op dat beide 'kanten' elkaar graag aanvallen op hun gebrek aan objectiviteit. Is dit misschien om de frustratie te compenseren die zich voordoet wanneer iemand in een kwaad daglicht wordt gesteld? Castratie is nu eenmaal niet iets waar je trots op kunt zijn als boer, en dat dierenliefhebbers (maar dierenhaters zoals Safran Foer) daar tegen ageren, daar is geen verweer tegen. Dus dan maar gewoon de tegenpartij zwart maken, of gaan zitten huilen dat iedereen bevooroordeeld is. Kan de discussie misschien gewoon weer over de feiten gaan en niet over wie ze aandraagt?

 • no-profile-image

  Varken

  Over feiten en argumenten valt te praten.
  ONDER DRUK EN DREIGING ZWICHTEN, ZIJN MAFFIA PRAKTIJKEN.

 • no-profile-image

  loesje

  Naar aanleiding van dit blog zou ik ook graag een aflevering van Netwerk als flink links willen aanmerken.
  Het ging over het nieuwe boek van Safran Foer. Dat boek, vooropgesteld ik heb het niet gelezen, gaat over de Amerikaanse landbouw/veehouderij en hoe de schrijver er tegenaan kijkt. Hij deelt m.i. zijn mening met zijn lezers.
  Netwerk wijdde er een gedeelte van hun programma aan.
  Wat mij aan deze reportage flink tegenstond was het compleet linkse verhaal. Er was compleet geen wederhoor toegepast waardoor ik erg het idee kreeg dat Netwerk met deze reportage het beeld wilde bewerkstelligen dat het in Nederland ook zo gesteld is met de landbouw/veehouderij.

  Vooropgesteld iedereen zijn mening maar een publieke omroep, gefinancierd met geld van de belastingbetaler is naar mijn mening verplicht wederhoor toe te passen bij zulke berichtgeving.
  Het is en blijft een programma van een publieke omroep.

  Netwerk is wat mij betreft niet journalistiek onafhankelijk meer. Dat vindt ik erg jammer voor een programma dat in het verleden goede reportages maakte en liet zien.

  Misschien een reactie waar je niet wat mee kunt maar het verwoordt wel mijn gevoel over de nu toch echt bewezen (zeer?) linkse media (TV, radio, geschreven, internet) in Nederland zowel publieke omroepen als de commerciëlen.

 • no-profile-image

  richard

  misschien wordt het tijd voor een boeren omroep zoals bnn onstaan is en andere omroepen eerst zoveel leden werven krijg je daarna nog zoveel subsidie om de landbouw te promoten dit moet mogelijk zijn misschien iets voor de boederij ik wordt lid

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.