Varkenshouderij

Achtergrond 193 x bekeken

Kooplust beleggers in Smithfield Foods wakkert stevig aan

Smithfield Foods profiteerde deze week op de beurs van kwartaalcijfers die een stuk beter waren dan analisten vooraf hadden voorspeld. Bovendien zijn de vooruitzichten ook nog eens goed.

Topman Larry Pope van het Amerikaanse vleesconcern belooft beleggers een recordresultaat.
Een grotere vraag naar varkensvlees leverde in de Verenigde Staten dit jaar hogere varkensprijzen op. Deze situatie levert het vleesconcern geen windeieren op. In het tweede kwartaal van het boekjaar 2010/2011 boekte het concern een winst van ruim 107 miljoen euro. Dat terwijl de vleesproducent in dezelfde periode een jaar geleden nog een verlies kreeg te verwerken van bijna 20 miljoen euro.
Volgens investeringsbank Goldman Sachs zal het Amerikaanse vleesconcern ook op langere termijn kunnen profiteren van hogere prijzen dan het gemiddelde niveau in de afgelopen jaren. De investeringsbank verhoogde daarom zelf zijn koersdoel voor Smithfield fors: van 18 naar 22 dollar per aandeel.

Een andere forse stijger in de AGD-koersindex is het Ierse fruitconcern Dole Foods. Een week geleden liet het concern al een koerswinst noteren van bijna 14 procent, in de afgelopen week kwam daar nog eens een plus van 7 procent bij. Overigens laat ook het fruitconcern Chiquita fors hogere beurskoersen noteren.

De reactie op de beursvloeren wordt toegeschreven aan sterk stijgende prijzen voor bananen als gevolg van extreme weersomstandigheden die de wereldwijde productie van bananenplantages parten spelen. In zeven weken tijd zouden de bananen in de Europese Unie al een kwart duurder zijn geworden. Bovendien liggen verdere prijsstijgingen in de lijn der verwachtingen. Dit heeft gezorgd voor een totale ommezwaai in het sentiment rond aandelen van fruitconcerns. In oktober werden de aandelen van deze concerns nog afgewaardeerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.