Varkenshouderij

Achtergrond 196 x bekeken

Duitsers: harde datum einde castratie probleem

Bonn – De Europese overeenkomst om biggencastratie per 2018 volledig af te schaffen, veroorzaakt niet veel onrust in de Duitse varkensvleessector.

De vraag is wel of de sector ermee akkoord gaat dat nu al een keiharde datum wordt genoemd. Die verwachting wordt uitgesproken door ketenbeheersorganisatie QS. De LTO-vakgroep Varkenshouderij is blij, zo laat voorzitter Annechien te Have weten.

QS-sectieleider landbouw en voedermiddelen Katrin Spemann wijst er op dat de overeenkomst nog te vers is om al uitvoerig besproken te kunnen zijn met de partners in de sector. ”Maar ik kan me zo voorstellen dat men een aanvaardbare zaak vindt. Vanaf 2012 kan nog worden verdoofd of met pijnstilling worden gewerkt en dat doen we hier al op grond van de Düsseldorfer Erklärung die in 2008 is opgesteld. We zijn het er ook mee eens dat castratie moet verdwijnen.
Of dat dan in 2018 zal zijn zullen we echter nog nader moeten bekijken. Veel hangt af wat tegen die tijd is bereikt met andere methodes om kwaliteitsproblemen te voorkomen,” legt Spemann uit. Zij doelt daarmee op het uitsluiten van berengeur, die kan optreden bij het bakken van vlees als beren niet zijn gecastreerd.
Marktanalist Ulrich Pohlscheider van de Duitse varkenshoudersorganisatie is het in grote lijnen met Spemann eens. ”Het lijkt me onmogelijk om nu al een keiharde datum vast te leggen voor volledige afschaffing castratie.”

LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have noemt het een forse doorbraak. ”Ik had echt niet gedacht dat we dit voor elkaar zouden krijgen. Het is een hele goede zaak. De afspraken zijn weliswaar op vrijwillige basis, maar ze liggen er wel. Het geeft aan dat de zaak echt in beweging komt”, geeft zij aan.
Ten Have ziet het bereikte akkoord als een geweldige spin-off van de Verklaring van Noordwijk, die de betrokken partijen in de Nederlandse varkensketen eind 2007 ondertekenden. ”Dat die uiteindelijk tot deze overeenkomst zou leiden, hadden we nooit verwacht. We zijn er heel content mee.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.