Varkenshouderij

Achtergrond 342 x bekeken 77 reacties

Duitse varkensprijs klapt in elkaar

De Duitse varkensprijzen zakken vandaag opnieuw fors. De slachterijen Vion Nord en Tönnies verlagen hun basisprijzen met 7 cent naar € 1,35 per kilo geslacht-gewicht. De notering van de Duitse vereniging van varkenshouders Veinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch daalt met 13 cent naar € 1,35 per kilo. Deze prijs bleef vorige week onveranderd, terwijl de Duitse slachterijen 6 cent per kilo minder betaalden voor vleesvarkens. Dat prijsverschil is deze week weer rechtgetrokken. De Duitse varkensprijzen ligen deze week 5 cent per kilo hoger dan een jaar geleden. Dit verschil is veel te laag om de stijging van de kosten te dekken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varken

  Hoe gaan we de macht van de supers en de slachterijen breken ??? Er zullen europees gezien minder varkens ( biggen) moeten komen !!!!!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  wat iedereen hier al weken roept, minder insimineren in heel europa en dan krijgen we vanzelf hogere prijzen, omdat er minder varkens komen.!! Alleen het probleem is, iedereen denkt maar aan zijn eigen, dus dat word nog een hele klus.

 • no-profile-image

  tex

  Het is een economisch gegeven dat de marktprijs altijd de kostprijs volgt. Dus neem uw maatregelen hetzij door te stoppen, hetzij door de kostprijs aan te passen.
  Minder insemineren houdt in dat de biggen duurder worden en als de consumptie niet toeneemt blijven de varkens hetzelfde opbrengen.
  Ik heb 10 jaar geleden al besloten dat ik aan de industriele wedloop niet mee wilde doen en het bevalt mij goed.

 • no-profile-image

  knor knor

  En wie startte met verlagingen: .... VION!! En wie zal straks het laatst beginnen met verhogen: ......... 1 x raden: ........ VION!!
  Het verbaast je toch iedere keer weer, dat VION haar imago telkens weer bevestigd. De hele PR afdeling van VION kan zich wel 100 x achter de oren krabben. Alles wat zij op proberen te poetsen, verkwanselen de verkopers en inkopers. ZLTO, grijp nu toch een keer in bij jullie dochteronderneming en blijf niet toezien hoe jullie eigen leden naar de knoppen gewerkt worden. Tel eens de voerkosten van vandaag uit met aankoopprijs van biggen, dan is voerwinst 0 euro. Dit hou je lekker lang vol.

 • no-profile-image

  Optimist

  Knor,
  Lekker makkelijk een ander de schuld geven dat vlees niet genoeg oplevert. Spug je gal nog even op de inkopers van veevoedergrondstoffen, de mesthandelaren c.q. mestafnemers enz. enz. Regel zelf dan goede winstgevende afzet, je produceert het tenslotte zelf. De voerfabrikanten en andere toeleveranciers slagen er wel in hun kostprijs door te berekenen. Dan moet Knorretje dat toch ook kunnen!!

 • no-profile-image

  Heinz

  te veel varkens, en daardoor voor niets werken

 • no-profile-image

  harte

  optimist heeft wel gelijk in zijn commentaar , zo is het eigenlijk wel , we moeten op een of anders manier troef kunnen spelen aleen rikke kunnen boeren niet zo goed,, hebben volgens mij nooit troef

 • no-profile-image

  anoniem

  knor. hoe kom je er trouwens bij dat vion weer is begonnen met verlagen? het verbaast me niets, maar ik heb dat signaal niet gekregen

 • no-profile-image

  optimist

  binnen 2 weken gaan de prijzen weer stijgen. Varkensaanbod rond feestdagen is volledig opgenomen door de slachterijen.
  oost europa vraagt veel varkens.

 • no-profile-image

  pessimist

  gelukkig, een optimist!

 • no-profile-image

  arie van bommel

  in het eindhovens dagblad van 29 dez schreef hans huijbers van de zlto. albert hein startte dit jaar met het beter leven concept en neemt hiervoor alleen varkens af die grootgebracht zijn met meer welzijn van het varken, maar ook van de boer en consument. einde citaat. ook schrijft hij dat er in 2007 veel verlies werd geleden en sindsdien het inkomen is gestabiliseerd op een zeer laag niveau. wat hebben we toch een beter welzijn met het beter leven concept. de extra kosten en mischien een beetje meer(of minder) worden betaald maar ondertussen werken we wederom onder de kostprijs. dit heeft niets met teveel varkens te maken maar met machtsmisbruik van de vleesinkopers! het word tijd dat de zlto daar eens wat aan doet. ze hebben de wapens in handen met vion, al heb ik het gevoel dat die de loop de verkeerde kant op richten!

 • no-profile-image

  bede

  Optimist geef effe je nummer, je kan varkens kopen bij ons, over twee weken is ook goed.

 • no-profile-image

  JB

  Die Duitsers hebben het mooi voor elkaar, ze zijn terug baas over europa en deze keer zonder oorlog te voeren , ook in de varkenssector, dit heeft niks meer te maken met marktwerking.
  Ze hebben weer eens laten zien wie de varkensprijs bepaald en wat het mag kosten ongeacht een producent nu hogere kosten heeft of niet.
  maak je geen illusies het tij zal niet keren , komend jaar laag starten dan aanbod wat krapper dus omhoog met die prijs, wel met de handrem op, 10weken nodig om er 15 ct bij te doen om ze dan vervolgens ze er in 2 weken er weer af te doen.
  Wanneer gaan de grootste landbouworganisaties in Europa eens rechtstaan en deze mistoestanden eens aankaarten in de EU . Grotere prijsafspraken en manipulatie met onderdrukking van een bepaalde groep mensen kun je niet hebben, slapen zij nog of hebben ze ook andere belangen.
  We worden bij klaarlichte dag bestolen .

 • no-profile-image

  Patrick

  optimist ! OK Oost Europa is groter dan Hongarije maar al drie dagen paseer ik de grootse hypers en nooit , nooit zo weing volk gezien in deze periode evenveel auto's van het personeel dan van de klanten. Vlees blijft hopeloos liggen geen klanten aan de frigotoog (kom je nog maar 5 meter voor de toog ze schieten al in aktie erachter met de fantasie ze een koper hebben zoiets moet vreselijk zijn schoonste vlees maar niemand koopt het) en laat het maar januari worden zoals gewoonlijk nog slechter en mee de koude van heden (min13-19) zal het mbt. stookkosten de koopkracht er niet op beteren . Ik zou het zelfs anders durven stellen net omdat oost Europa niet verbruikt DALEN de prijzen !!! Maar ik vrees dat we alhier mee iets nieuws te maken hebben vooral de hyper Tesco's rijzen als paddestoelen uit de grond neem een helikopter ga 500 meter in de lucht hangen en je ziet er zonder verrekijker minsten 6 en net omdat het aanbod hier gewoon te veel word zou dit de omzet in het algemeen wel eens kunnen negatief beinvloeden Belgie Nederland Frankrijk landen met bemiddelde welstellende mensen landen waar de economische crisis niet zo zwaar doorweegt als hier hebben nog niet 1/3 zoveel hypers als hier waar 75% van de mensen onder de armoede grens leven en waar het huishouden een kwestie is van suiker meel melk en water. begrijpe wie dit wil ik vrees enkel dat we een hyperinfarct tegemoet gaan die op middellange termijn de prijzen zo zullen drukken dat slachthuizen mee den dieperik ingaan. En wat de verkoopsprijzen betreft die noem ik hier (lagemeen voor vlees-diverse...) niet laag , zelfs zo :importeerde afgelopen week vlees van topkwaliteit uit Belgie mooi vacuumverpakt en al klaargemaakt voor de pan en weet je waarom ? Kocht het bij een slager in de Vlaamse Ardennen goedkoper als dan ik het hier zou gekregen hebben . Begrijpe wie dat wil

 • no-profile-image

  G.B.

  Tjonge wat zijn hier toch nog veel boeren met oogkleppen op en hele lappen tekst schrijven wie z'n schuld het wel niet is dat het zo slecht gaat met de prijs.
  En dan ook nog de hoop hebben dat een ZLTO of een LTO daar wat aan zou moeten doen!
  Ik vraag me dan ook af onder welke steen diegene de laatste 20 jaar hebben gelegen!!!
  Degene die wel hebben opgelet weten dat de markt zo simpel is en dus AANBOD de PRIJS bepaalt!!
  Dus het is allemaal onze eigen dikke schuld,varkensrechten zijn weer allemaal benut in Nederland en we willen het liefst er nog meer bij en dan vinden we het raar dat we nog nooit van het "domme boeren" imago af zijn....
  J.v.3 die snapt het al deccenia's lang beter die zorgd wel dat er een 'vraagmarkt' blijft !
  Dus onze enige redding is "aanbodbeheersing" wie begint?

 • no-profile-image

  VVD

  G.B. begin dan zelf, dan ben jij de eerste die niet meer tot de domme boeren behoort.

 • no-profile-image

  fan van

  hier ligt toch een taak bij vion, zlto ed. om eens flink wat rechten uit de markt te nemen. Een idioot systeem.

 • no-profile-image

  lekker

  En wij zijn echt de dupe!

 • no-profile-image

  G.B.

  Beste VVD,
  Ik doe de laatste jaren gem. maar 2 rondjes/jaar dus lever ik 33% minder varkens af dan voorheen,maar helaas heeft het nog niet tot betere prijzen geleid,maar heb er idd een goed gevoel bij!!!
  U begrijpt natuurlijk ook waarom mijn actie geen succes heeft,het moet natuurlijk collectief en mensen het hoeft echt geen 33%.... 5% is meer dan genoeg!!
  Wens u allen een prettige jaarwisseling,maar vooral een eenzelfde collectief voornemen in 2011 !!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Biggen - 15euro

 • no-profile-image

  jonge varkenshouder

  Als de -7 volgende week hier ook werkelijkheid wordt, zullen de biggen inderdaad met -15 moeten volgen.
  En daarna rap als gehele varkenssector in overleg en daadkracht tonen.

 • no-profile-image

  tja

  succes ik kap ermee .

 • no-profile-image

  Dat wij hier als boer in trappen

  Nu hoop ik dat de redactie mijn mening wel een keer laat staan, want het lijkt er serieus op of ze onder opdracht van maffia vion de meneningen van boeren eraf laten halen... Op 6 december hebben de groote 3 slachterijen in noord-west Europa al contact gehad om dit te doen daarom zou de NMa beter hun huiswerk moeten doen het is toch logisch dat dit zaakje stinkt aan alle kanten!!!!! Dus daarom redactie mijn MENING!!!! ViON MAFFIA....

 • no-profile-image

  john

  18 weken geleden daalde de big met 3 euro... 17 weken geleden nog eens 3 euro. Toen met de reden: we verwachten een overschot in januari dus betalen niet te veel voor de biggen. Uiteindelijk heeft die big van 30 euro nog 25 euro voerwinst opgeleverd voor de vleesvarkenshouder. Dit had ook zomaar 15 kunnen zijn. Uiteindelijk zijn er boeren die er aan verdiend hebben. Zolang de top 25 nog winst draait zal er weinig veranderen in varkensland. Ik ga de komende 4 maanden in ieder geval 20 % minder insemineren. Dit betekent een lager aanbod aan vleesvarkens in de periode december 2011 t/m maart 2012. Dus nog nog allemaal even wachten tot mijn productiedaling van 0,00000002 % zichtbaar wordt.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Negentig procent van de zuidelijke varkenshouders is ZLTO lid en daarmee eigenaar van VION. Ze vinden het allemaal prima wat er gebeurt.

 • no-profile-image

  boze vaekenshouder

  het is toch van de zotte dat de slachterijen en de prijs en het moment van leveren bepalen.door vandaag niet te leveren loop ik wel 7 cent per kg mis.het is elk jaar in december het zelfde liedje.oplossing 7 dagen per week en 24 uur per dag slachten,dit gebeurd in de zuivel en de aardappelindusrie ook.kunnen de kosten ook omlaag zodat wij dan als mester iets meer overhouden

 • no-profile-image

  boereke

  Denk niet dat 90 % van de varkensboeren zlto lid is in brabant , nog niet de helft,de meeste zijn toch wel slimmer het ergste is dat vion geen cooperatie meer is en dat de leden dus geen nabetaling krijgen de winst is voor de bonus van de direktie.
  En er zijn al een paar grote trouwe vion klanten van de zomer weg gegaan maar vion krijgt nog genoeg varkens, ze willen liever verwerken dan slachten.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De NVV heeft het gros van de leden boven de grote rivieren zitten en als de voorzitter met enkele maanden statutair vertrekt, zitten eveneens alle dagelijks bestuursleden in Noord. ZLTO is in Zuid oppermachtig, lees het artikel in Boerderij er nog maar eens op na. Bij het gelieerde Rendac kun je niet weg, maar boeren blijven graag trouw aan VION (eigendom) en Topigs (deels eigendom). In 2010 en vast ook nog in 2011.

 • no-profile-image

  WW

  @ Varkenshouder brabant, wat heeft de NVV nu met deze discussie te maken. Ok de NVV heeft veel leden boven de grote rivieren maar daar beneden zijn ze best wel actief en er word hard aan getrokken om dit nog neer te laten worden. De NVV plukt de vruchten van de uitlatingen van Huijberts, die er voor mij op neer komen dat de varkenshouder plaats moet maken voor de melkkoeien zodat deze na 2015 onbepert kunnen uitbreiden. Het is dan niet zo moeilijk meer om te snappen dat men van deze club geen lid wil zijn. Maar had het iets met deze discussie te maken.....niets dus.

 • no-profile-image

  ikke

  je kunt wel minder varkens insimineren John, maar het totale aanbod stijgt nog steeds.

 • no-profile-image

  lekker

  toch probeer ik hetzelfde te doen als John, nu wat extra zeugen ruimen en over een paar maanden weer extra gelten inzetten.

 • no-profile-image

  boerke

  er is niet teveel vlees, als dat zo zou zijn is het in 2 weken opgelost door de varkens een kilo lichter te slachten, maar daar zit het probleem niet, het probleem zit bij de onmacht van onze slachterij die tegen de winkelmaffia moeten vechten, maar daar hadden we vion toch voor opgericht? nou die bakken er helemaal niets van. ook al komen er 10 % minder varkens , nog verzinnen ze wel iets om ons uit te knijpen om nieuwe winkels te bouwen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  WW, varkenshouders vragen zich hier af wat ze zelf aan dit machtsmisbruik kunnen doen. Het gevoel van onmacht bekruipt ons, van LTO=VION hebben we niets te verwachten. Individueel zijn we ook tot niets in staat. Van jou begrijp ik dus dat de NVV zich ook maar liever buiten de discussie plaatst, dat is dan duidelijk.

 • no-profile-image

  Varkenseconoom

  Elke vleesvarkenshouder kan wat doen, nl. niet opleggen, tel voor je zelf maar even uit, hoe duur de varkens over drie maanden moeten zijn (voer word nog steeds duurder, denk ook aan mestprijs). Gesloten bedrijven verkoop biggen. Biggen brengen tussen de 40 en 50 Euro op ! Biggenprijs zal klappen en er zullen fokkers over heel Europa stoppen. Dan krijgen we weer duurdere varkens. Pas bij een tekort gaat de prijs omhoog ! Maandagmorgen ligt de stal bij VION, TÖnnies, Van Rooij, gewoon weer bomvol. Prettige Jaarwisseling iedereen!

 • no-profile-image

  Jan

  Er zijn zoveel oorzaken van de slechte prijs maar ik denk dat de boeren eerst is naar zichzelf moeten kijken. Zichzelf moeten beheersen bedoel ik. Iedereen laat zich ophitsen door: 'je moet groter, echt waar anders kan het niet'. Elke week in het dagblad boerderij komen GROTE boeren aan bod en dat is de hele stemming die word GECREEERD. En HO, zeker niet elke grote boer is product van deze GROTER stemming, er zijn best grote gezonde boeren. Maar het gros laat zich gek maken en wil met de stemming mee. Denk toch eens na wat je doet denk ik dan. Alle partijen die GORTER GROTER schreeuwen lachen het hardst om het gejammer van alle boertjes hier. Jammer jammer ....

 • no-profile-image

  joop

  we gaan knallend het nieuwe jaar in .Het beste voor iedereen ,en maak er wat van .Als het bij sommige nog te maken IS

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Niet klagend het nieuwe jaar in, er wordt zat verdiend. Hier de voerleverancier keert per jaar tientallen miljoenen euro's uit aan vermogen op naam. De handelaar koopt er net nog een bedrijf met 14.000 varkens bij en brengt zijn grondareaal naar 350 ha. De dierenarts heeft zojuist de nieuwste Audi besteld. Kortom het gaat geweldig goed allemaal.

 • no-profile-image

  dick

  @varkenshouder vraag van mij: welke handelaar kan op basis van de handel zich iets dergelijks veroorloven. Wanneer je genoeg varkens in commissie hebt heeft hij een vast salaris!
  En hoe komt die handelaar aan 250 ha. Hier in de buurt dacht een handelaar ook rijk te worden als akkerbouwer, wat hem niet gelukt is.

 • no-profile-image

  komt goed

  als de handelaar en de voerleverancier er ook niks aan verdiende was het nog veel erger.

 • no-profile-image

  Jonas

  En waarom zou het dan nog veel erger zijn? Gedeelde smart is halve smart.
  En bovendien kon je dan met zijn allen met de vuist op tafel slaan. Ik weet zeker dat er dan wel iets zou veranderen!!!

 • no-profile-image

  komt goed

  Wat zou er dan veranderen? als de voerleverantsier en de handelaar ook niks zouden verdienen zou het nooit goed komen met de sector. Leuk is het niet dat wij niet veel verdienen. Maar ondernemen is nooit zonder risico en vergeet niet dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. Nieuw jaar, nieuwe kansen.

 • no-profile-image

  WW

  @varkenshouder brabant, jou mening is duidelijk, maar om de conclusie te trekken dat de NVV zich buiten de discussie plaats en dat ik dat zeg dan ken je me niet. De NVV blijft vechten om de belangen van de varkenshouder zo goed mogelijk te behartigen en dat lukt in meer of mindere mate en dat gebeurt ook om ons een faire prijs te geven voor de vleesvarkens maar dat de we nu worden bestolen daar kan ook geen NVV iets aan doen (nog niet). Varkenshouder Brabant als je ideen hebt hoe dit te verbeteren kun je altijd bellen of mailen naar de NVV bestuurders in je regio. Succes, ze horen graag je mening.

 • no-profile-image

  boerin uit het zuiden

  Het is zo klaar als ene klontje, vraag en aanbod bepaald de prijs. Maar hier is wat anders aan de hand. Vraag is er genoeg.
  Maar ze moeten bij VION die kansen grijpen. VION is geen boerencooperatie meer maar een eigen zakkenvuller geworden. Ze staan veel te ver van die boeren af. Ze zijn alleen maar met zichzelf bezig. Wat ga ik het komende weekend met die dikke beurs doen? Golgen of iets anders leuks? Nou dan op maandag weer aan de slag met die beurs vullen en nadenken over het weekend wat alweer bijna voor de deur staat. Zij liggen toch immers niet wakker van min 6 cent!! Zijn daar helemaal niet mee bezig en het zal hun worst wezen. Hun beurs is immers goed gevuld zonder veel moeite ergens voor te doen. boeren actie gevraagd. ! week geen varkens leveren en leg die VION een week plat. Ook een oproep aan LTO om dit mee op te pakken. Anders houden we daar ook mee op om die beurs te vullen. Actie gevraagd, maar dan ook iedereen er aan mee werken en ga niet bij de pakken neer zitten.

 • no-profile-image

  Boer

  Zo klaar als een klontje dat VION = LTO (en Rendac en deels Topigs) en enorm verstrengeld met 80% van de periferie. Zij doen het goed en verdienen veel geld, verwacht er totaal niets van. Een boer maakt zich ook niet druk om andermans inkomen. Boeren moeten zelf krachten bundelen, als het op grote schaal niet lukt, dan maar klein beginnen. Maak maar eens keuzes in 2011, succes ermee.

 • no-profile-image

  Wouter, polder-porque.com

  Is het een verstandig idee om er in ieder geval eens over na te denken om bijvoorbeeld de laatste week van januari geen varkens te leveren? We geven onszelf de kans om leveringen van zowel biggen als vleesvarkens of een paar dagen naar voren te halen of een paar dagen door te schuiven. Het totale vleesaanbod kunnen we niet veranderen in drie weken, maar wel kunnen we proberen lege schappen te creeren in de supermarkt.

  Voor kleine slagers moeten er in die weken wel varkens worden geleverd zodat consumenten weer eens in contact komen met vakmensen die eerlijk vlees verkopen.

  Als het aanbod vanaf half januari echt beduidend minder gaat worden moet het ook geen probleem zijn om wat varkens naar voren te halen. Ik zeg niet dat dit dé oplossing is, maar allemaal blijven roepen zonder oplossing is ook geen optie.
  Varkenshouders die rechtstreeks leveren aan de slachterij moeten gewoon niet leveren in de laatste week, de rest heeft nog veertien dagen de tijd om de handelaar duidelijk te maken dat hij in die laatste week echt geen varkens krijgt...

  Wat betreft de NVV; die zijn gelukkig vrij van het groene harnas dat LTO heet en zijn dus beter in staat om dit op te pakken.

 • no-profile-image

  anoniem

  ik vind dit een goed plan, ik ga tot en met week 3 iets meer varkens leveren, zodat ik in week 4 er geen of veel minder heb. dit gebeurt wel vaker maar als er meerdere boeren dit doen wil ik wel eens zien wat er gebeurt.een mooi en goed uitvoerbaar plan

 • no-profile-image

  'tkomt niet meer goed

  Denk je nu echt dat de marktsituatie zal verbeteren door een week geen varkens te vermarkten? Dat geloof je toch zelf niet ! Weet je wat collega's, minder produceren,daar zal het van moeten komen ! En dat niet hier in Nederland alleen, het moet europees gebeuren !
  Hoe we dat voor mekander krijgen weet ik niet, wat ik wel weet is dat de samenhang van de nederlandse varkenshouder al niet groot genoeg is,laat staan europees ! Komend jaar word volgens mij nog veel slechter met die dure stijgende voederprijzen,stijgende energieprijs en stijgende mestafzetkosten !

 • no-profile-image

  Wouter, polder-porque.com

  Jammer dat iemand alleen maar pessimistisch is en dat ook nog onder een schuilnaam doet. Of de gehele marktsituatie er onder verbetert weet ik niet, maar met een lege koeling hebben de supers wat uit te leggen aan hun klanten. De slachterijen worden door de supermarkten weer aangesproken op het feit dat ze niks hebben om te leveren. Op dat moment kunnen de slachterijen een hogere prijs vragen voor hun producten en hiermee de varkensprijzen een impuls opwaarts geven in een waarschijnlijk goed getimede periode. Ik hoop op bijval, wijsheid, en minder pessimistisch geroep uit de groep van mensen die alleen nog maar kunnen denken vanuit hun slachtofferrol.
  Als mensen hier echt over willen doordenken kunnen ze op internet wel mijn gegevens vinden.

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Het erge is dat er dus ook geen geld in de sector meer zit om het mestverwerken op te pikken, dus hoe dit moet weet ik ook niet. Maar ja volgens de berichten hebben we in 2010 beter verdiend.

 • no-profile-image

  boertje

  een week is de vooraad op wereld nivo dus als we een week niets leveren word het alleen maar erger wand dan komt de week erna meer kg plus er was geen te kort / lege schapen/ dus doe eens gek en maak er 2 of 3 weken van en dan schiet het wel op. maar dat kan in de praktijk niet plus wie heeft de ruimte op de bank om dus 4 weken geen euros te ontvangen ik ben voorstander van 2 a3 weken niets leveren maar dan ook aan de schand paal die dan wel leveren wand er zijn altijd van die klootzaken die nie mee doen en er effen van profiteren kijk maar naar frankrijk als we willen kunnen we veel maar wij varkenshouder zijn gek (ik zelf ook varkens ) wand we vormen geen blok

 • no-profile-image

  Jonas

  4 weken geen euro's ontvangen is geen probleem, kwestie van ook maar eens 4 weken geen euro's uitgeven, dan snijdt het mes ook nog eens aan twee kanten: je krijgt dan misschien ook nog wel steun van degenen die geld van je tegoed hebben. Begrip zullen je toeleveranciers hier wel voor hebben, daar twijfel ik niet aan (behalve de bank dan). Dus al met al vind ik het best een strak plan, 3 weken geen varkens leveren. Bij een ziekteuitbraak lukt het ook, dus waarom nu niet. En inderdaad een manier verzinnen om degenen die dan niet meedoen aan de schandpaal te nagelen!

 • no-profile-image

  joop

  bla bla bla WIE BEGINT ER DAN

 • no-profile-image

  ikke

  Het risico van niet leveren is dat de buitenlandse varkens dit gat opvullen, ik denk dat nederland te duur wordt

 • no-profile-image

  Jonas

  Ondernemen is risico's nemen, niet geschoten is altijd mis!

 • no-profile-image

  john

  fokkers minder insemineren, mesters de varkens minder zwaar maken. Willen de slachterijen zware varkens dan betalen ze er maar voor!! het voer om die laatste kilo's eraan te mesten is al duur genoeg. minder insemineren betekent over 11 maanden een lager aanbod, varkens lichter leveren betekent binnen een paar weken een daling van het aanbod. Laat de afdeling meteen een of twee weken leegstaan anders worden de biggen te duur. Door als boeren zelf de vraag en aanbod goed in beeld te krijgen kunnen we veel beter sturen op aantallen en aflevergewicht. Informatie is macht. Vion weet precies hoeveel biggen er de afgelopen 17 weken opgelegd zijn en kunnen het aanbod van varkens vrij goed voorspellen. Hier een prijs aanvast knopen is dan ook niet moeilijk.

 • no-profile-image

  Ronald

  Goed idee niet leveren! Maar de beste kans hebben jullie net gemist.... 2 weken voor kerst had je niet moeten leveren!! Want daarna had vion 2 vestigingen dicht, dan had je direct 3 weken geen varken bij vion en de appie hein.... Perfecte kans gemist.

 • no-profile-image

  Bart

  Ben het helemaal eens met Ronald. Wij moeten gaan zorgen als we niet op kostprijs uitbetaald worden dat we een leverstop invoeren. Hoe weet ik ook niet maar we kunnen onze kopers wel flink in de problemen brengen door bv op zondagavond, maandag en dinsdagmorgen geen enkel varken te leveren totdat er fatsoenlijk de kostprijs betaald wordt. De vershandel komt hier enorm door in de problemen en dat is juist iets wat de supers en slachters niet willen. Ik ben ervan overtuigd dat slachters enzovoort per direct een andere uitbetaal mentaliteit gaan voeren. Wij zijn immers grondstofleverancier.
  Ben het met Ronald eens over dat droogzetten begin december. Er zijn niet teveel varkens. Alles wordt opgevreten maar door de onderlinge machtstrijd van de slachters en supers zijn wij de dupe. Hoelang blijven wij zo dom om zelf niet iets op te zetten zodat slachters weer weten waar ze hun grondstoffen vandaan halen en dat zij weten dat ze gewoon de kostprijs voor varkens dienen te betalen. Ben het er overigens mee eens als ZLTO niet meer voor hun varkenshouders doet in het brabantse land als eigenaar van het miljarden imperium Vion, Sobel enzovoort, dat je jezelf eens af moet vragen als varkenshouder of je wel lid moet willen zijn van deze club. Dit mag je dan heel breed trekken met het geflirt van Zlto met Wakker Dier !!!!

 • no-profile-image

  econoom

  Er stoppen volgens een TOPIGS vertegenwoordiger 3 zeugen bedrijven per dag nu wat niet in hun verwachting is dus over een half jaar......

 • no-profile-image

  anoniem

  gewoon tot en met week 3 meer varkens leveren, zodat we in week 4 de slachterije droog kunnen zetten en na week 4 niet abnormaal veel varkens aan te bieden hebben. dit kan iedereen, kost niets. en er komen ook nog iets minder kilos op de markt. niet zo negatief allemaal en zeg het voort zeg het voort

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Er is een gezegde: Je moet niet in de hand bijten die je voedt. Beste mensen, draai het eens om. Wees blij dat de slachterijen en retail hun best doen om iedere week het overaanbod, dat is het probleem, weg te werken. Dat moet dan helaas tegen lage prijzen. Ze zouden ook kunnen zeggen, zie maar waar je met je varkens blijft want wij willen ze niet hebben. Dan heb je pas een probleem. Pas dus op met het ontregelen van aanvoermomenten, daar zit een boemerangeffect in.

 • no-profile-image

  Jonas

  Welk overaanbod?????
  Bij mijn weten wordt er geen enkel varken "doorgedraaid", dus alles wordt gewoon opgegeten, dus is er geen overaanbod!
  Bovendien zijn er inmiddels al heel wat slachthaken gesaneerd, dus als er al een overaanbod is bij de slachterijen dan wordt dat door henzelf gecreëerd.

 • no-profile-image

  boertje

  paul jansen wat praat je toch weer onzin verdiep je er eens echt in van rooi heeft dit jaar de laatste maanden geld verdiend met de varkens die ingevroren waren verder verdienen de slagerijen ook bar slecht maar ze verkopen ook bar slecht ( prijs op een goed nivo) ze kunnen ook niet anders wand ah en die +/- 5 ander groote hebben het hier en in duitsland voor het zeggen het is de politiek die iets moet doen dat deze cartelvorming eens en vooraltijd word opgelost net als melk en suiker dan maar gesteurd en met een qwota en goed duurzaam. Maar nu komt het jij bent weer zo iemand die dan toch weer leverd en dus geen macht. De regering met hun max inkomen van 150000 euro maken zich niet druk de echte verdienen veel meer bv Ah directeur of jan lidel aldie die doen het echt niet vvoor dat geld. daar licht het echte probleem!!!! wat kunnen wij doen niet leveren niet om de slachterij te plagen maar die daar achter zodat de burger zecht zo kan dit niet goede prijs / duurzaam goed inkomen dus omgereken naar werk uren boer modaal plus overuren en natuurlijk rente etc etc alles doorgeteld 5% winst over geinversteerde daar moeten we naar toe zodat als er weer iets geinversteerd moet worden voor dierwelzijn en miljeu of vervanging van versleten stalen en of middelen daar ook geld voor is

 • no-profile-image

  jeroen

  Ik ben het totaal niet eens met Paul Jansen. er zijn geen vleesvarkens te veel. In België hebben zitter er amper 6 miljoen varkens, dat is in andere jaren al een stuk meer geweest. we zitten met een structureel probleem in de prijsvorming. supermarkten vechten een prijzenoorlog uit onder elkaar, en daar is de veehouder de dupe van. we krijgen amper 10 tot 20 % van de prijs die de consument moet betalen. hoe komt dit toch?? ik ben van mening dat vooral de retail de prijszetters zijn.

  een oplossing is voor mij dus niet braaf zitten wachten, dit doen we al 4 jaar.
  Minder voeren en insemineren is ook geen optie, want leningen moeten worden afbetaald, en dat doe je het best als je bedrijf een optimaal rendement heeft bij de ingezette middelen .
  Slachthuizen blokkeren is misschien wel een oplossing, maar dit houden we niet lang genoeg vol, en ook niet iedereen kan dit. Dit zou voor mij de laatste noodoplossing zijn.
  Ik ben van mening dat we de warenhuizen moeten blokkeren, de verdeelcentra sluiten, en dit zo lang mogelijk. De supermarkten willen een prijzenoorlog, die zullen krijgen als het van mij zou afhangen. Het wordt tijd dat wij veehouders ons daar eens mee gaan bezighouden: prijzenoorlog!!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het zal wel aan de consument liggen die wllen veel voor weinig eurocentje's!!!... Bovendien willen zij een nieuwe auto kopen en op vakantie naar de wintersport of Rio de Janairo !!!... (?).

 • no-profile-image

  ronald

  Bij Appie Hein zijn de Hamsterweken weer begonnen..... Lekker goedkoop alles in de aanbieding. Vlees zal er ongetwijfeld ook wel weer bij zitten. Ben het wel met Jeroen uit belgie eens, wellicht beste oplossing om de supermarkten te blokkeren. Maar hoe ga je dat regelen? Wat is het standpunt van LTO en NVV om per gisteren tot rendabele prijsvorming te komen? Koude sanering van de zeugenbedrijven om zo tot minder biggen te komen?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Deze koude sanering is al volop gaande in onze omgeving. Wordt echter gelijk weer ingevuld door de 25% varkenshouders die wel geld verdienen. Dit gebeurt zowel binnen de NL grenzen als er buiten. De eerste Nederlander stoomt op naar de 100.000 zeugen (!). Dat staat gelijk aan 10% van de NL zeugenstapel, daarnaast mest hij er zelf ook nog heel wat van af. Zijn bedrijfsvoering is anders dan gangbaar Nederlands op gebied van voeding, structuur en genetica. Er valt nog genoeg van te leren. Afgeven natuurlijk ook, maar dat maakt het voor ons zelf nog steeds niet makkelijker.

 • no-profile-image

  Henkie

  De oplossing voor hogere vleesvarkens prijzen zijn,iedereen oproepen de betaling van voer stop te zeggen,voer moeten ze altijd komen brengen voor welzijn varken.
  Dan komt er snel aktie

 • no-profile-image

  john

  er is maar een goede oplossing: onze varkens voor elf maanden verkopen voor de kostprijs + marge en geen big meer of minder fokken. slachterij verkoopt vlees voor over elf maanden, meld zich bij de mester en besteld varkens. mester meld zich bij fokker en besteld biggen. Allemaal voor kostprijzen en marge.Alleen op deze manier zullen we verantwoord kunnen produceren.

 • no-profile-image

  boer

  68 berichtjes samengevat:
  We weten allemaal wie de schuld heeft, welke aktie we moeten nemen en hoe we dat zouden moeten doen, maar aan het eind van het liedje gebeurt er gewoon NIETS!!! Wij zijn gewoon een stelletje doetjes. We vertellen lekker warm achter de computer hoe het zou moeten, maar aktie, ho maar. Ik zou zeggen: niet lullen, maar poetsen. NVV neemt het voortouw (ZLTO kan het voortouw niet nemen want die hebben zelf een slachterij). We blokkeren de slachterijen in week 3 of 4 (en dan ook allemaal) en eisen een hogere prijs. Afspraken samen maken lukt niet dus de enige optie is: blokkeren die handel.

 • no-profile-image

  ik doe mee

  Dat vind ik een goed idee. Zoveel slachterijen hebben we niet meer in Nederland, en laten we daarom ook maar meteen Duitsland erbij pakken. (Boxtel, Druten, Nijmegen, Zevenaar, Apeldoorn, Groenlo, Helmond, 10 personen per slachterij = 100 vrijwilligers is voldoende). Alle slachterijen blokkeren net als in het buitenland gebeurt. Geen varken meer naar binnen totdat slachterijen en supermarkten met een structurele verhoging komen. Krijgen we eindelijk een keer de hogere voerkosten en andere kosten vergoed. NVV bestuursleden, ik verwacht van jullie initiatief! Omdat dit van LTO niet te verwachten is.
  Wordt vervolgd.............

 • no-profile-image

  Helaas

  Mooie aktie! maar wat bereiken jullie daarmee??? Juist, een hoop ellende want de prijs krijg je niet structureel hoger gezien het grote aanbod aan vlees. Met name kuikenvlees is goedkoop op dit moment waardoor varkensvlees zeker de eerste weken niet zal aantrekken. De ellende volgt dan vanzelf enkele weken nadien vanwege een prijsval met daarbij veel korting wegens oncourante varkensgewichten. De oplossing is niet een structureel hogere prijs af proberen te dwingen maar juist structureel het aanbod verlagen, dus produktiebeperking! Alleen dan is er een gezonde basis voor een structureel hogere prijs. Succes.

 • no-profile-image

  Boer

  De distributiecentra van de retail blokkeren zal het enige zijn wat werkt . Je denkt toch niet dat de retail een hogere prijs zal betalen zonder druk vanuit de boeren . Bij de retail zitten er gans de dag bepaalde werknemers te rekenen om te bepalen hoeveel ze de leveranciers zullen willen betalen zodat deze leveranciers ( de boeren dus ) juist niet failliet gaan. Een lager aanbod zoals hier vele malen gemeld wordt zal hieraan niets verhelpen , de retail zal steeds maximum de kostprijs ZONDER MARGE willen betalen , ook bij een lager aanbod . Een lager aanbod zal het voor de boeren enkel wat makkelijker maken om de druk hoog te houden ; dit lager aanbod is enkel maar de 'turbo' bij de blokkade . De retail zal ook bij een lager aanbod dus nog steeds de boer blijven uitmelken ; zij kennen onze kostprijs om juist niet failliet te gaan meestal beter dan de boer zelf . Dus BLOKKEREN die handel dit zal het enige zijn wat werkt . Hieraan is de retail heel gevoelig want dan wordt uiteindelijk de retail aan de schandpaal gebonden door de pers. De pers ( consumenten) weet goed genoeg dat de boeren een blokkade opwerpen omdat dit het laatste reddingsmiddel is ; zij weten ook dat we dit niet doen van weelde of van verveling . Dus blokkeren en de retail aan de schandpaal !!! De vergaderingen in Belgie zijn hierover al begonnen bij de belangenbehartigers. Wanneer gaat Holland dit eens doen , toch niet zoals altijd in Holland : veel geblaat en weinig wol .

 • no-profile-image

  G.B.

  Jongens organiseer a.u.b. geen acties,alhoewel ik acties altijd ondersteun hebben we de laatste jaren veel kunnen leren hoe boeren echt in elkaar steken!!
  Ik bedoel hiermee o.a. de melkacties van de NMV,toen het op geld,verantwoording etc. aankwam waren er maar weinig boeren bereid om een offer te doen of eensgezind te zijn t.o. je collega!!
  Dit is me toen zeeeer tegengevallen en net zoals onze Belg zegt veel bla bla maar geen daden,dat is de Ned. boer!!
  Acties zullen ook maar tijdelijk effect hebben bovendien!
  Nee het enige wat helpt is wat ik hier al eerder heb gemeld,productie omlaag en dan doet de markt zonder dat we de media (negatief!) halen van onderaf zijn werk,heeft niemand last van en je hebt ook voor de langere termijn de wapens in handen!!!
  Alle grondstoffen zijn duur en waardoor???? juist tekort.

 • no-profile-image

  boereke

  Europesch tien procent minder varkens en de grootwinkelbedrijven vechten om vlees gaat de prijs vanzelf stijgen en de voerprijzen dalen en in nederland de mest ook nog. Kunnen de kleintjes ook weer geld verdienen en de grote weer financieel gezond groeien.

 • no-profile-image

  jeroen

  met 10% minder te produceren weer een kans krijgen om te groeien, daar spreek je jezelf wat tegen hoor... of begrijp ik dit niet goed? met minder produceren kan ik mijn stal niet afbetalen hoor, een stal moet voldoen aan hoge eisen, luchtwasser etc., maar een hogere prijs krijgen we niet. voor een auto moet je ook betalen voor extra opties, dit mag voor varkensvlees ook wel eens het geval zijn... niet?

 • no-profile-image

  boer

  We kunnen de concurrentie niet meer aan. Jammer maar helaas. Het is voor de meeste te laat. Jammer maar helaas. Eten of gegeten worden. De hele sector is dood- en doodziek. Zelfs vrijwillig stoppen is er voor de meeste niet meer bij. Triest maar waar. Toch kon je dit zien aankomen, wanneer je niet verblind was. En wie zich brand moet nu eenmaal op de blaren zitten, er is niemand die je helpt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Boer Landgenoot . Je weet welliswaar niet wat je zegt het gaat allemaal buiten in de slachthuizen door een aantal poorten op één hand te tellen maar eens het in de distributie komt in zo een wirwar van overslagen dat er in heel Europa niet genoeg varkensboeren zijn om dit te realiseren. Collega Scholten moet dit maar een beamen in Hongarije waar veel Nederlands en Duits vlees binnenkomt komt het toe in megadistributie centers . Hoe gaat men dat realiseren in landen waar deze distributie andere (politieke)machten hebben dan het magazijntje van Colruyt in Halle bv.
  En bv wanneer men Tesco in Herceghalom(net voor Budapest) zou gaan proberen scheert Wolter koops je rakelings achter je gat over den M1 direct naar de hyper zelve hun inlands transportnetwerk is gigantisch uitgebouwd Reynaert had het en het is ook zijn ondergang gewezen nu het een andere transporteur doet heeft hij bijna alle hypers samen .Resultaat is alle hypers hun haar kammen in een keer maar ik vrees er bv in Belgie maar macht genoeg is om Halle te bestormen en even later er met een mooie groet uitgebonjourd te worden. Het feit dat die centers zo uitgebouwd zijn is het feit het op zo een manier ook niet zal gaan .
  Zolang bij Varkensvlees niet dezelfde marktprijsbewegingen mogelijk zijn als bij melk en aardappelen zal het nooit gaan. De bonden (allé in hoeverre zijn ze nog onafhankelijk van de grote slagers ) moeten maar eens zelfstandig op zoek achter nieuwe markten en dan zit er mischiens wat in kijk maar naar de aardappelen en ajuin mocht Rusland er niet zijn.... alleen en dan vooral mee aardappelen je kot toehouden kost geen voer dat overbevolkt varkenskot wel .
  KBC Landbouwkrediet allen hebben plots als zot leningen gegeven als kippen zonder kop. ik herinner mij begin jaren 90 >> Er kon geen kot meer bij en hocus pocus West Vlaanderen staat weer nog voller , die oude zeugenstal ging in de sloop en ipv 50 zeugen werden het er 150.
  Varkenshouderij is omzeep en als jullie zouden weten hoe machtig Tesco (Die oa Belgie niet kent en maar goed ook) is de rekening zou gauw gemaakt Er zijn 6 tescohypers 1 cora 1 auchan 3 spar 3 aldi 3 lidl 2 rewe in een strook van 20 bij 5 km stadrandgebied overgaand naar landelijk gebied het zegt genoeg. Tesco bouwde van de 6 hypers er 4 in het laatste jaar en ik vrees die ontwikkeling zijn inslag begint te kennen.

Laad alle reacties (73)

Of registreer je om te kunnen reageren.