Varkenshouderij

Achtergrond 221 x bekeken

De Hoeve zet stap naar energieneutraliteit

Milieukeur De Hoeve-directeur Hans Verhoeven uit Valkenswaard tekende deze week een contract met het Eindhovense bedrijf Suncycle. De Hoeve maakt een start met zonne-energie. Volgend jaar worden de eerste 500 vierkante meter zonnepanelen geplaatst.

Hoe is dit tot stand gekomen?
“Binnen De Hoeve hebben we de doelstelling om te komen tot een energieneutrale varkenshouderij. In dat kader keken we ook al naar de mogelijkheden van zonne-energie. Maar ik wist vorige week nog niet dat we deze week dit contract zouden tekenen.”

Hoe zit dat dan?
“Er kwamen in één keer verschillende lijnen en ontwikkelingen bij elkaar. De provincie Noord Brabant is bezig met het stimuleren van alternatieve energie. suncycle in eindhoven heeft een nieuw soort zonnepaneel ontwikkeld en wil dat graag op de markt krijgen. Verder zijn betrokken de stuurgroep landbouwinnovatie Noord Brabant. Op het moment dat duidelijk was dat Suncycle iets wilde met zijn panelen kwam één en ander bij elkaar. Iemand wist dat wij ook iets wilden met zonne-energie en zo kwam het aan het rollen.”

Waar worden de 500 vierkante meter geplaatst?
“Er is sprake van een bedrijf in Deurne, maar het lijkt waarschijnlijker dat die 500 vierkante meter wordt verdeeld over twee bedrijven. Het tweede bedrijf zou dan ons demobedrijf zijn. Het heeft geen zin om overcapaciteit te creëren bij een bedrijf.”

Over een jaar zou er verder opgeschaald moeten gaan worden. Exclusief bij De Hoeve varkenshouders?
“Nee dat is dan niet meer exclusief. Suncycle wil dan breed de markt in.”

Het proefproject kost 530.000 euro. Voor hoeveel neemt De Hoeve deel?
“Wij staan garant voor 100.000 euro.”

Wat is er bijzonder aan de panelen die worden geïnstalleerd?
“Suncycle werkt met een bestaande zonnecel uit Amerika. Ze combineren die met een spiegel die er voor zorgt dat het zonlicht wordt geconcentreerd voordat het op de zonnecel valt. Zo creëren ze een hoog rendement van 45 procent bij de stroomproductie. Er komt bovendien nogal wat warmte vrij. Ook die is te benutten en dan kom je op een rendement van 60 procent. ‘s Winters kun je denken aan verwarming, ‘s zomers zou je de warmte kunnen benutten voor mestverwerking. Suncycle verwacht dat de stroomprijs kan concurreren met die van grijze stroom.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.