Varkenshouderij

Achtergrond 279 x bekeken 32 reacties

Varkensbeurs houdt prijzen gelijk

De beurscommissie in Vleuten houdt al haar verwachtingsprijzen voor volgende wek gelijk. Levende varkens noteren daarmee € 1,03 tot € 1,05 en geslachte varkens € 1,31 tot € 1,33 per kilo. Het aanbod van vleesvarkens is voldoende voor de afzetmogelijkheden van varkensvlees. Dat vlees gaat makkelijk prijshoudend van de hand. Duitse varkensslachterijen, behalve Vion Nord, houden hun varkensnotering ook gelijk op € 1,40 per kilo. Bij Vion Nord stijgen de varkensprijzen met 1 tot 2 cent per kilo, afhankelijk van de regio. Daarmee komt Vion Nord op hetzelfde niveau als zijn Duitse concurrenten. De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen blijft 19 euro per stuk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Ik zoek nog 350 biggen in de week. Liefst Pietrains of beren/gelten

 • no-profile-image

  ronald

  Wat is de reden voor NVV om biggen met 2 euro te verhogen????????

 • no-profile-image

  Jean Janssen

  Wij kunnen ze leveren, zowel Pietrains als beren/gelten.
  Janssen Koningsbosch 06-51150902

 • no-profile-image

  Ruben Exterkate

  Wij kunnen 350 biggen per week leveren. Topigs-20 x Duitse Pietrain (DB.77 Hypor). Contact via rubenexterkate@gmail.com

 • no-profile-image

  Bennie

  De reden Ronald is dat juist de zeugenhouderij omvalt op veel plaatsen. De één na de ander stopt ermee. Grote en kleine bedrijven, Family Farmers zegt de contracten op, zelfs bedrijven die klaar zijn voor 2013 geven de brui eraan. Veruit de meeste vleesvarkensbedrijven herbergen minder dan 3000 dieren en met een beetje automatisering, gezonde biggen en wat achterwacht is er een baan naast te nemen. Met 300-400 zeugen hou je dat ook wel een tijdje vol, maar niet voor lang. De bom staat al lang op springen, maar boeren zijn individuen en zoeken geen collectieve oplossingen.

 • no-profile-image

  ronald

  @Bennie. Ik kan jouw mening heel goed begrijpen, en de situatie in de varkenshouderij is ronduit schrijnend! Helemaal mee eens. Maar, ik dacht altijd dat extra geld uit de markt moest komen..... Daarom mijn vraag waar NVV die 2 euro extra vandaan haalt? Het is dus een sociaal gebaar begrijp ik van jou. Vleesvarkens is volgens die zelfde NVV -2 cent. Selectief sociaal dus?

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Wat heeft family farmers bij iedereen de contracten opgezegd ?

 • no-profile-image

  o

  beste bennie , waar is dat geld gebleven die de fokkers hebben gekregen de laatste jaren .en de mesters hebben dat betaald

 • no-profile-image

  voske

  Volgende week allemaal naar de NVV bellen en zeggen dat je per direct stopt met de biggen te kopen op de nvv notering. Heb ik 8 weken geleden al gedaan , en dat heeft me veel geld opgeleverd door op een andere notering over te stappen. Ik wil best een goede prijs voor de biggen betalen, maar dan moet de markt er ook naar zijn.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Dat geld Gerso is onder meer geïnvesteerd in groepshuisvesting, iets wat vleesvarkens al hadden. Ook in luchtwassers, wat veel vleesvarkenshouders nog moeten. Het geld is dus wel degelijk verdampt en niet in luxe. De mesters moeten eens bij hun afnemers kijken, dat zie je snel genoeg waar het geld is gebleven. Ronald, kijk maar even bij Hunland om de deur, dan zie jij het ook gelijk.

 • no-profile-image

  ronald

  @Varkenshouder je draait er om heen. Ik krijg maar geen antwoord van je en ook niet van Bennie: waarom doet NVV biggenprijs met 2 euro omhoog en de vette prijs met -2 eurocent omlaag??? Als mester is dat 2 euro big + 2 euro vette = 4 euro erbij in. En volgens jou omdat de zeugenhouders in NL hebben geinvesteerd in groepshuisvesting en luchtwassers moet nu de NVV notering omhoog? Mooie redenering.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Nee Ronald, jij draait er om heen. Je wil toch niet zeggen dat je in Hongarije jouw varkens op NVV verkoopt. Je gunt de vermeerderaar niet dat hij van i.p.v. 60% volgende week 64% van de kostprijs beurt. Voor de opbrengst van jouw slachtvarkens zul je toch echt jouw afnemer eens onder handen moeten nemen. Ik maak me hier in Brabant ook niet druk om noteringen in Verweggistan.

 • no-profile-image

  Paul

  Waarom de kosten van welzijn en emissie niet doorberekenen? Elke sector berekent zijn kosten door in de verkoopprijs.

 • no-profile-image

  johnny

  dat is het nu net paul, al onze kosten die wij als varkenshouder moeten maken voor welzijn en emmisie, kunnen wij nergens op verhalen, andere sectoren varen hier wel bij, de varkenshouder mag zogenaamde problemen oplossen, hier flink voor betalen en staan vervolgens met de rug tegen de muur. Niemand ziet de varkenshouder staan als hij ver onder de kostprijs moet werken.

 • no-profile-image

  ronald

  @Varkenshouder. Nee gelukkig doe ik hier niks op of met NVV.... Maar de vraag die ik stel hoeft toch ook niet op Hongarije te slaan? Leg jij het dan eens uit aan de NEDERLANDSE mester: 2 euro erbij voor big, en 2 euro eraf voor vette. Ik ben benieuwd. De Nederlandse mester is dan ook verkeerd bezig? Want de Vaexen, Schutters, en alle handelaren wonen ook allemaal in mooie woningen.....

 • no-profile-image

  Jan

  Ronald, volgens mij komt die -2 van de NVV uit het feit dat, de NVV vorige week probeerde de varkensprijs een lift te geven, terecht overigens gezien de vleeshandel, maar door de machtspositie van de slachterijen bleef een prijsstijging uit. Nu kunnen ze niet anders dan terug met de notering. geloof me, als het aan de NVV lag verdiende elke varkenshouder een faire prijs. Fokker of mester.

 • no-profile-image

  Bart

  Zo is het Jan uit Brabant. De NVV staat er voor de varkenshouder en niet om de handelaar en de slachterijen nog veel meer winst te laten maken.
  Ik verkoop overigens wel mijn varkens op NVV en dat zou iedere NL varkenshouder moeten doen. Dat is de enigste manier om druk op de slachterij te houden. Je varkens verkopen op beurs of slachterij notering is levensgevaarlijk geworden voor het voortbestaan van onze sector. Zie dat nu eens in.

 • no-profile-image

  Wakker Boer

  Kijk en zo komen we wel waar we zijn willen. Slachterijen zijn de eersten in de keten die flink onder kostprijs noteren en betalen. Zij wijzen daarbij gelijk naar de supermarkten die dat ook doen, maar durven hen daar niet openlijk op aan te spreken. Dat moeten de voedselproducenten dan zelf maar eens opzetten, Wakker Boer die reclamespotjes uitzendt hoe asociaal weinig duurzaam supermarkten wel niet zijn. Wat kan ons gebeuren, aan de grond zitten we toch al en collectief bijeengebrachte middelen zijn er voldoende.

 • no-profile-image

  snelle henkie

  NVV = Nederlandse Vermeerderaars Vakbond

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Nou ik wil toch wel even reageren, veel mester denken dat de zeugenhouders bergen verdient hebben, ik heb 2000 zeugen draai 28 afgeleverde big, heb geen topfinanciering goede toeslag en heb op dit moment een kostprijs van 48 € (incl. arbeid) DAT IS HET PROBEEM WE KUNNEN DE KOSTEN NIET DOORBEREKEN.

 • no-profile-image

  hans

  een oproep aan alle mesters bellen naar leo verheijen van de nvv die weet alles van de biggenprijs maar durft op dit forum niet te reageren

 • no-profile-image

  john

  waneer kunnen de biggenprijzen omhoog? Als er meer vraag dan aanbod is. De afgelopen twee maanden was er veel meer aanbod waardoor we nu met bodemprijzen opgescheept zitten. Ook de slachterijen lachten want die weten ook wel dat de big + voer en nog een beetje voor de mester betaald moet worden voor de varkens. Nu zitten we in periode dat de biggenproductie dalende is. Het varkensaanbod over 6 maanden zal dan ook kleiner zijn zodat er hogere prijzen voor de big komen. Op het cbs kan iedereen zien dat de biggenproductie in de zomer 10 tot 15 % hoger ligt dan in de winter. Dus prijsstijgingen zijn zeker wel terecht.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Vleesvarkenshouders die altijd met biggennoteringen willen vergelijken moeten zien dat ze op Richtprijs inkopen, deze is nu een kleine 35 euro. Wanneer het hen niet lukt is het een overweging om niets te kopen of wrakke biggen voor de immer lage Vleutenprijs.

 • no-profile-image

  boer

  De NVV is een redelijk simpele club. Toen Vleuten vorige week (onterecht trouwens) met een euro verhoogde, wisten we al zeker dat NVV met MINIMAAL 1 euro zou verhogen. Niet omdat het markttechnisch gezien moet, maar omdat ze altijd de eerste en de grootste verhoging willen hebben. Vaak hebben ze gelijk, maar deze keer zitten ze er echt gigantisch naast. Ik heb trouwens nog 200 pietrain biggen over komende week. Zal wel een eitje worden als ik de NVV mag geloven....

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  wanne kwats allemaal natuurlijk worden de biggen duurder dat is toch ieder jaar rond deze tijd vrij normaal verschijnsel net zoals de varkens in juli wat jullie moeten doen is zorgen dat jullie kosten niet te hoog worden dit doe je niet door varkensrechten te kopen en dure stallen te bouwen vervolgens ook nog voor inmense bedragen mest afvoeren niet alleen in nederland worden en kunnen er varkens gehouden worden weser ems gaat maandag weer omhoog dat heeft te maken met vraag en aanbod daar kun je niet omheen gelet daarop heeft de nvv wel degelijk gelijk

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Dat de biggen prijs stijgt is inderdaad geen raar verschijnsel voor deze tijd van het jaar, dat dit dan in 1 keer met 2 euro gaat vreemd. Helemaal vreemd de -0,02 cent geen sprake van correctie en duitsland vraag en belt om varkens dus volgende week maar snel corrigeren

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Wat maakt het uit, niemand verkoopt varkens op NVV, biggen des te meer.

 • no-profile-image

  Frotter

  Maar hoe zit het nu met family farmers???

 • no-profile-image

  down under

  Ja Frotter, ik hoor ook al allerlei geruchten dat de overeenkomsten opgezegt worden.

 • no-profile-image

  varken

  Weser Ems biggen + € 1.-. Zit toch wel beweging in dus en misschien dat de NVV ruim genoeg verhoogd maar of ze er helemaal naast zitten denk ik ook niet.
  Met de vleesvarkens moesten ze een stap terug maar de onderdelen stegen wel door.
  Ik denk dat de andere partijen omhoog moesten ipv de NVV omlaag. We raken er langzaam aan gewend om bestolen te worden. Daar moeten we als varkenshouders wel voor gaan waken.
  De NVV zat er niet zo ver langs als wat sommige beweerden hier.
  We willen toch allemaal een hogere prijs voor onze varkens, en dat moeten we uiteindelijk niet aan de slachterijen over laten want dan ben je net een sinaasappel die uitgeperst wordt.

 • no-profile-image

  boereke

  De biggen zijn niet te duur maar de vette varkens zijn veel te goedkoop.

 • no-profile-image

  boerke gelderland

  Boerke de slachtvarkens zullen alleen duurder worden als we aanzienlijk minder biggen gaan produceren.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.