Varkenshouderij

Achtergrond 412 x bekeken 6 reacties

LTO: inzicht prijsvorming nodig

Een groep deskundigen moet de werking van de varkensmarkt en de varkenscyclus onderzoeken en de knelpunten bij de prijsvorming benoemen en in kaart brengen.

Dat stelt Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO.

Ten Have benadrukt haar boodschap komende vrijdag in Brussel, tijdens de Europese reflectiedag voor de varkenshouderij. "We merken steeds weer dat de deskundigen niet goed weten hoe de verschillende prijsmechanismen in de sector werken en of de varkenscyclus nog wel werkt. Achteraf is men goed in staat de zaken te verklaren, maar wij willen graag dat er meer ook vooraf kan worden gezegd. Wat zijn de effecten van de veranderende omstandigheden", aldus Ten Have.

Ze wijst zelf op het punt van de grotere volatiliteit van de voergrondstofprijzen en de voerprijzen. Ook de concurrentie van energieteelten zorgt voor sterk fluctuerende grondstofprijzen. Tot nog toe zijn varkenshouders niet in staat de hogere voerprijzen door te berekenen in de varkensprijs.

Ook het effect van de nultolerantie voor transgene grondstoffen en het ontbreken van diermeel als eiwitbron hebben over het algemeen een kostprijsverhogend effect. In de vleesprijs wordt die hogere kostprijs niet vergoed. "Vleesverwerkers zijn kennelijk niet in staat om dat voor elkaar te krijgen. Er is vraag naar meer toegevoegde waarde in de varkensproductie. Wordt die extra toegevoegde waarde in voldoende mate vergoed?" Ten Have vraagt zich af of er nog wel voldoende marktwerking is.

"We moeten meer inzicht hebben in de prijsmechanismen. Als we dat weten, kunnen we werken aan verbetering en komen tot een faire prijsvorming."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  wat een verhaal .L.T.O/Z.L.T.O. Samen met collega multinationals bepalen de prijs . Heb nog een bandje waarop de heer Gisbergen uitlegd hoe hij na over leg met NUTRECO de prijs maken. Zij zorgen er voor dat de hollandse boer gemiddeld 12 euro per varken minder over houd, dan collega's in de omrigenende landen.Dit is niet de eerste keer dat ze dit roepen . DE NMA MOET DAT ONDER ZOEKEN, Niet de slager zijn eigen vlees laten keuren.

 • no-profile-image

  Han

  Exact ik ben het met je eens, dat LTO moet vechten voor de boerenstand, voor zijn leden. Volgens hun idee doen ze dat ook. Dus voor de hele grote en de minder grote. Helaas weten we geen van allen, waar we precies voor en tegen moeten vechten. Vechten voor 1) hoge prijs, 2) subsidie, 3) aangepaste productie, 4) dierwelzijn, 5) los van de wereldmarkt, 6) weg met te veel voedsel in de schappen, 7) (te) hoge marge van de handel? Zo kunnen we nog wel meer zaken bedenken. Zo lang we niet duidelijk hebben hoe we verder willen, is iedere >gevecht< zinloos. Eerst zullen de boeren de koers moeten bepalen met of zonder de politiek en dan kan er actie worden ondernomen.

 • no-profile-image

  Han

  Zolang we de varkensvlees productie overlaten aan het vrije markt spel, zal net als bij alle andere producten op de vrije markt er een gevecht onstaan, dat alleen >gewonnen< wordt op prijs : kwaliteit, wat dit ook zijn mag. Bij consumptie goederen kan ik me voorstellen, dat een goed verhaal de markt voor jouw product doet aantrekken ten koste van de conculega, maar helaas voor eten geldt dit niet. Vb We kopen wel grootebeeld TV voor de WK voetbal, maar kopen echt niet meer of duurdere karbonade. Ik ekn een lokale slager die geen >slavinken< meer verkoopt, maar >mini< rollades, helaas zijn vlees omzet is niet gestegen. Hier zit volgens mij het verschil tussen consumptie goederen en voedingsmiddelen. De hele prijs opbouw heeft hier geen snars mee te maken. Zolang er nog tussen 15 - 20 % uit de schappen verdwijnt, omdat de bekende datum overschreden is, hebben we al een kostenpost, die de boer mee moet ophoesten. Per slot is het afgevoerde deel ook zijn overproductie!! Willen we als boer van deze race af, zullen we moeten zorgen dat de schappen aan het eind van de dag / week nagenoeg leeg zijn en niet nog net zo vol zijn dan bij de opening van de winkel om 8 uur maandag morgen. We kunnen dus rustig concluderen dat het hele boeren probleem een >luxe< probleem is. We wensen geen >nee< te horen van de winkelbediende alles moet altijd volop aanwezig zijn.

 • no-profile-image

  exact

  Typisch een LTO-actie waar je dus geen streep verder mee komt. Leuk om extra inzicht te hebben, maar uiteindelijk draait het om slechte opbrengstprijzen voor de boer. Openbaarheid over marges in de keten (geldt voor alle landbouwproducten) zou een zenuw blootleggen, welke een handvat zou moeten geven voor veranderde wetgeving, die eerlijker winstverdeling mogelijk maakt. Er is sprake van machtsonevenwicht in de keten en dáártegen zou LTO ten strijde moeten trekken. Niet een alleen een vakgroep dus. Verder zou LTO kunnen nadenken over manieren waarop de landbouw in het algemeen behoed kan worden voor overproductie en dit vervatten in gerichte voorstellen bij de EU. Als ze dit zouden doen, dan krijgt iedere boer weer het gevoel dat hij/zij een prima organisatie achter zich heeft staan. Ik zou zeggen tegen LTO: wees niet blind voor het FEIT dat er met de huidige stand van zaken over 20-25 jaar nog maar een zeer kleine fractie van het aantal boeren van nu is overgebleven. Men moet zich gewoon afvragen of ze dit reeds ingezette proces met lede ogen willen blijven aanzien of dat men de barricades op wil om een mooie sector mooi te houden. Heel veel van wat het platteland nu nog mooi maakt zal verdwijnen als de gigantische schaalvergroting c.q. verarming van de landbouw zich doorzet. Het wordt tijd dat LTO met zijn hart op de goede plek strijdbaarder wordt om te vechten voor al zijn leden.

 • no-profile-image

  Willem

  Zorg ervoor dat varkenshouders uit de hele EU elkaar ontmoeten en gezamelijk strijden voor een beheersing van de produktie om op die manier de markt in evenwicht te brengen en de "markt" te laten funktioneren. Op dit moment is de markt een spelletje van een paar grote spelers en kunnen we niet van een werkelijke markt spreken.
  In ieder land is er een LTO die met de industrielen meespeelt. Er zijn echter overal ook initiatieven om werkelijk de belangen van de varkenshouders te verdedigen. De EMB heeft in de melksektor een voorbeeld gegeven. In de EU begint eindelijk het besef te groeien dat een markt niet vanzelf draait maar dat er spelregels moeten zijn om niet telkens de boeren het slachtoffer te laten zijn van de spelletje van enkelen en waarbij de konsumenten er niet eens van profiteren dat de boeren te laag betaald worden.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  zLTO is grootaandeelhouder van vion en rendac, lto heeft zich nog nooit druk gemaakt als een vion een slachterij overnam HMG oa heeft zelf het initatief genomen om veemarkten te sluiten .
  VION moest groot worden om een macht tegen de supermarkten te hebben? danisch crown en vion bepalen straks de prijs en tonies hupelt er net als de andere slachterijen achter aan. alleen als we europees het aanbod 10 % laten krimpen en maken export en kleinere slachterijen het makelijker kan de varkensprijs stijgen. [ geloof niet dat mevr ten have hier iets voor ons kan betekenen want ik geloof niet dat ze al 1 keer iets verstandigs heeft gedaan]

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.