Varkenshouderij

Achtergrond 549 x bekeken 4 reacties

'Helft minder medicijnen varkensvoer'

De inzet van medicijnen via varkensvoer is bij Forfarmers het afgelopen jaar gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren.

Van de totale productie aan varkensvoer wordt nu nog maar een half procent als gemedicineerd voer geproduceerd, meldt de veevoerfabrikant.

De daling komt voornamelijk door begeleiding van varkenshouders naar een betere varkensgezondheid, aldus Forfarmers. In 2011 wordt het verwerken van antibiotica in mengvoer verboden.

Het verstrekken van medicijnen via mengvoer heeft ook nadelen, erkent de veevoerfabrikant. Zo is het de minst effectieve methode om medicijnen toe te dienen. Zieke dieren vreten namelijk slecht. Het zijn dus voornamelijk de gezonde dieren die de medicijnen via het voer opnemen.

Een ander groot nadeel is dat er gemakkelijk resistentie van bacteriën ontstaat, omdat er telkens bij de inzet van gemedicineerd voer kleine hoeveelheden antibiotica worden versleept. Juist kleine hoeveelheden antibiotica stimuleren de resistentievorming. Door het antibioticagebruik te reduceren stelt Forfarmers te werken aan een duurzamere productie van mengvoer en daarmee aan een duurzamere varkenshouderij.

Nog niet elke varkenshouder is klaar voor het verbod in 2011, aldus de voercoöperatie. Forfarmers helpt varkenshouders en hun dierenartsen het gemedicineerd voer verder terug te dringen. Om helemaal te kunnen stoppen met gemedicineerd voer, is het noodzakelijk dat bij de veehouder een plan van aanpak klaarligt, vindt Forfarmers. Dit wordt bij voorkeur in samenspraak met de dierenarts gemaakt. Via het zogenoemde Pigcare-concept ondersteunt Forfarmers al sinds 2006 varkenshouders om te komen tot een gezondere veestapel. Pigcare helpt varkenshouders met behulp van preventieve hygiënemaatregelen de gezondheidsstatus van hun bedrijf te verbeteren en daarmee het medicijngebruik terug te dringen. Dit concept is dan ook één van de onderdelen waarmee de voorlichter het bedrijf begeleidt bij de overgang naar voer zonder antibiotica.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Knor-Gait

  Preventief is eigenlijk al uit den boze!
  Het belang van schoon drinkwater, daar zou iedereen zich bewust van moeten zijn!
  Doe maar zuur van Kanters op een schoon watercircuit.
  Eventueel met een Cu/Zn-toevoeging!
  Werkt als dondert!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Het is een voorzet en voorsprong van ForFarmers. Over enkele maanden is het definitief gebeurd met medicinaal voer mengen. Dan gaan alle fabrikanten roepen dat ze gedaald zijn..... In dezelfde periode dat ze ook allen weer beter presteren dan het Agrovision gemiddelde.

 • no-profile-image

  hans

  daling van medicijngebruik door oa beters begeleiding. >> Was die begeleiding dan zo dramatisch?

 • no-profile-image

  sallander

  Forfarmers moet zich nog maar niet opde borst slaan. Het verstrekken van medicijnen via drinkwater is veel efficienter en er is minder gevaar van resistentie. Nog beter is natuurlijk om helemaal geen medicijnen te gebruiken en zeker niet preventief!

Of registreer je om te kunnen reageren.