Varkenshouderij

Achtergrond 340 x bekeken 3 reacties

Varken geeft signaal voor staartbijten

Varkens geven met verschillende signalen aan dat er een staartbijtuitbraak aanstaande is.

Varkenshouders kunnen deze signalen gebruiken om staartbijten onder hun varkens te voorkomen. Dat stelt Johan Zonderland in zijn proefschrift dat hij vandaag aan de Wageningen Universiteit verdedigde. Hij stelt dat bijters veelal onrustige vrouwelijke dieren zijn die laag in de rangorde staan. Ze bijten vaker groepsgenoten en zijn veel met afleidingsmateriaal bezig. Slachtoffers zijn te herkennen als onrustige varkens die vaker hun staart tussen de poten houden. Het zijn ook vaker dominante mannelijke dieren. Afleidingsmateriaal zoals tweemaal daags een handje stro werkt preventief, en voorkomt ook dat een uitbraak verder escaleert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fokker

  heb goede ervaringen met de strokoker

 • no-profile-image

  down under

  Is deze proef in 1 ronde uit gevoerd? Was er geen (significante) hogere ziekte druk zijdens deze proef? Wat is escaleren? Worden na het verstrekken van het afleidings materiaal de staarten niet meer aangebeten? In wat voor een hok uitvoering is de proef gedaan? Zijn de staarten gecoupeert? Zomaar een paar vragen die mij spontaan ontspringen. Ik beschouw me zelf als ervaringsdeskundige, omdat ik het afgelopen anderhalf jaar niet / minimaal gecoupeert heb, en kan stellig onderkennen dat een handje stro niet verhinderd dat het escaleert wanneer ze aan het bijten gaan, hooguit zorgt men voor 1 of 2 dagen voor afleiding en dan is stro ook niet meer interesant. Mijn ervaring is: zorg voor goede gezondheid. Een griep uitbraak zorgt er alvoor dat een varken niet lekker in zijn vel zit en als dat zo is maakt hokbezetting, daglicht, seizoen (qua klimaat) of afleidingsmateriaal niet veel uit.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Door al dat afleidingsmateriaal leren de varkens bijten en gaan uitverveling van dat materiaal over op de hok genoten

Of registreer je om te kunnen reageren.