Varkenshouderij

Achtergrond 532 x bekeken 5 reacties

Rendement op vermogen betere maatstaf zeugenbedrijf

Bedrijven met de hoogste voerwinst per zeug realiseren niet altijd het hoogste rendement op geïnvesteerd vermogen.

Dat concludeert accountantsbureau Abab uit een onderzoek onder 75 zeugenbedrijven. Het onderzoek is gisteravond gepresenteerd in de varkensshowroom bij Johnny Hogenkamp in Dalfsen, als aftrap van het nieuwe netwerkseizoen van Hogenkamps bedrijf Farmfocus. Dinsdagavond wordt hetzelfde onderzoek in Sterksel gepresenteerd.

Abab stelt zich ten doel om ondernemers met nieuwe kengetallen een beter inzicht te geven in het rendement op hun bedrijf. Vorig jaar deed het bedrijf een dergelijke exercitie voor de vleesvarkenshouderij. Daar kwam toen het rendement per vierkante meter hokoppervlak uit als nieuw kengetal. Abab heeft de nieuwe berekeningsmethode voor de vleesvarkenshouderij geïmplementeerd.

In het onderzoek voor de zeugenhouderij is de beschikbare huisvesting op het bedrijf op waarde gesteld en zijn voerwinst, saldo en productieresultaat uitgedrukt per zeug en per 1.000 euro geïnvesteerd vermogen.

Het productieresultaat is beschikbaar voor het voldoen van rente en aflossingen. De 25 procent bedrijven met de hoogste voerwinst per zeug, behaalt niet het hoogste productieresultaat op geïnvesteerd vermogen. Een deel van de voorsprong verspeelt deze groep door te hoge toegerekende kosten (bijvoorbeeld gezondheidszorg), extra arbeidskosten of hogere huisvestingskosten. Het verschil in huisvestingskosten kan een zeugenhouder maken door af te wijken in hokverhoudingen, bezettingspercentages en huisvestingssystemen.

Abab pleit niet voor één huisvestingssysteem, één strategie of beerkeuze. ”Als een ondernemer stuurt op rendement op geïnvesteerd vermogen, zal hij zeker andere keuzes maken dan wanneer hij alleen de hoogste voerwinst per zeug voor ogen heeft. Deze omslag in denken zal de sector moeten maken”, aldus Frank Steenbreker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Kostprijsbeheersing noem ik dit. De laatste (30+) biggen zijn vaak de duurste om aan het aflevergewicht te krijgen. Soms is 1+1 minder dan 2!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Gisteren de inleiding gevolgd, indrukwekkend. Volgende week dinsdagavond op herhaling op varkensproefbedrijf Sterksel.

 • no-profile-image

  laat de bank

  he jonnhy het een na laatste bericht moet je niet zelf achterlaten, maar de bank moet het zelf wel overnemen, ze moeten alles tellen niet de helft.

 • no-profile-image

  Robert

  Dat een accountants/adviesorganisatie als de ABAB daar nou jaren over doet dat het gaat om het rendement op geinvesteerd vermogen. Leve het kengetal per m2. Is dit maatgevend??? Volgens mij gaat het om de marge of rendement per eenheid produkt. En zo komen we vanzelf weer terecht bij het rendement op geinvesteerd vermogen. Dat is het kengetal waar het om draait.

 • no-profile-image

  john

  vergelijken op saldo heeft toch altijd voldaan? voerwinst kan inderdaad heel erg afwijken zeker als voor 3 euro aan entingen in een big gestopt wordt.. bij 25 biggen is dit 75 euro voerwinst.. 15 % van het langjarig gemiddelde maar er komt niets extra binnen. En met betrekking tot die 30e big.. elke laatste big kost meer moeite bij bedrijven die 24 biggen hebben net zo goed als op bedrijven die er 30 hebben.. Mijn biggengroei is momenteel 360 gram bij 30 gespeende biggen. Dit kan alleen als het ondereind van de gespeende biggen het goed doet!.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.