Varkenshouderij

Achtergrond 976 x bekeken 10 reacties

Rabo prijst Hongarije uit eigenbelang

Als Rabobank zoveel kansen ziet in onder meer de Hongaarse varkenssector, waar blijven dan zijn bankfilialen?

Toen ik de boerderij van 31 augustus las, huiverde ik bij de uitspraken van business manager agri Jacob Brand en sectormanager veehouderij Paul Leenaers. Volgens deze deskundigen van Rabobank is Hongarije het beloofde land, met veel mogelijkheden voor Nederlandse varkenshouders. Ik vrees dat deze sterk misleidende info over de Oost-Europese vakenshouderij de enkele geïnteresseerde investeerder op voorhand de nek om draait. Niet alleen ik weet het beter dan Rabobank. Sla er ook deze blog van Ronald Scholten maar op na. Ik vrees dat ik uiteindelijk niet de plank missloeg toen ik al in april 2008 afscheid nam van de Hongaarse varkenssector.

Kritiek mogelijk

De Rabo-mannen doen stevige uitspraken in het artikel. Daarop is echter wel wat af te dingen. Ze adviseren mensen die in de Oost-Europese varkenssector willen stappen, om in Nederland te blijven en te investeren in het buitenland. Zo werkt de wereld niet. Óf wijk je uit naar Oost-Europa, óf je blijft waar je bent. Geluk zoeken zonder ergens permanent aanwezig te zijn is iets wat reeds velen de nek kostte. Welke strategie je ook opzet, en ook al controleer je alles met webcams, dan nog krijg je geen waterdichte administratie in een regio waar mensen er andere idealen op nahouden dan in Nederland.

Rabo houdt hoeraverhalen Hongarije uit eigenbelang

Uit het hele verhaal spreekt het verholen winstbelang van Rabobank. Die wil maar al te graag vanuit Nederland projecten financieren in Oost-Europa, zonder daar zelf aanwezig te zijn. Kortom, het risico ligt volledig op het hoofd van de Nederlandse varkensboer. Die houdt immers mooi in Nederland zijn domicilie en is administratief vindbaar voor de Nederlandse rechtsstaat. Het bedrijf in Nederland blijft optimaal draaien, zodat de borg op het bedrijf voor de lening in de Oost-Europese investering zijn waarde houdt. Daarmee ontloopt Rabo ieder risico dat aan de veelal hachlijke stap oostwaarts is verbonden.

Enkele struikelblokken rond Hongarije

Specifiek voor Hongarije blijven enkele zaken in het artikel onderbelicht. Ten eerste zullen in de Rabo-constructie privépersonen gelden in een Hongaarse onderneming als lening verstrekken. Dan zit het bedrijf onmiddellijk met een gigantische tagykölcon (aandeelhouderslening) opgescheept. Dit zal op korte of middellange termijn negatief uitpakken. Vervolginvesteringen via Hongaarse banken zullen moeizamer worden omdat banken graag afketsen op firma’s met te hoge aandeelhoudersleningen.

Wisselkoers is tricky

Ten tweede zullen wisselkoersen bij het terugbetalen van de lening in Nederland een pijnlijk punt zijn. Hongarijes forint, die niet aan de euro gekoppeld is, schommelt namelijk sterk in waarde.
Ten derde is het geleende bedrag en de afbetaling ervan gebaseerd op een businessplan dat opgesteld is vanuit de ervaringen in de Nederlandse varkenshouderij. Door gebrek aan kennis over en ervaring met de Hongaarse varkenshouderij zullen de uiteindelijke financiële opbrengsten sterk afwijken van het businessplan, wat de terugbetalingsplannen overhoop zal halen.

Wiens belang wordt gediend?

Sinds de Hongaarse toetreding tot de EU zijn buitenlandse veevoederfabrikanten fors actiever geworden in dit land. Als ik de strategiën lees van Nederlandse veevoerfabrikanten die een productielocatie in Hongarije hebben, dan frons ik even omdat ik de sector ken.
De grote veebedrijven in Oost-Europa hebben allen een eigen productie-eenheid van veevoer of zijn verbonden aan grote voerfabrieken. De privatisering van gronden heeft er toe geleid dat veel kleine veebedrijven hun eigen granen telen, die ze met een premix moeten aanvullen. Die wordt veelal geleverd door locale handelaren die wel eens grote omzetten draaien. Het gevolg is dat de afzet van commercieel geproduceerd veevoer moet gebeuren naar een sterk versnipperd landschap. Daar komen enkel kleine afnemers in het vizier die veelal ver verwijderd zijn van de productielocatie.

Het lijkt wel Vreba-Hoff

Dit gegeven onthutst de (buitenlandse) veevoerfabrikanten die de stap naar hier hebben gezet. Met een daarbovenop sterk afnemende dierenpopulatie neemt automatisch hun productie af. Om dit tegen te gaan, lokken ze maar al te graag en tegen beter weten in Nederlandse investeerders. De druk op het verspreiden van positieve reclame voor onder anderen Hongarije vind ik gevaarlijk, omdat het enkel en alleen is om het eigen vel te redden. Ik vergelijk het wel eens met de Amerikaanse Vreba-hoffstijl !
Als Rabo dan zoveel kansen ziet in onder meer de Hongaarse varkenssector, waar blijven dan zijn bankfillialen in dat land?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Helemaal mee eens, ik verbaas me sowiezo over die propaganda voor vleesvarkens te houden in hongarije. Als je biggen moet aankopen betaal je euro 4.- meer dan in nederland. Het voordeel van goedkope mestafzet geef je dus af aan de duurdere biggen. Verder is het voer niet goedkoper en de technische resultaten niet beter. En dan hebben we het nog niet gehad over de betalingsmoraal van de slachterijen.
  Ik moet de eerste nog tegenkomen die mij praktijkcijfers kan laten zien die het tegendeel bewijzen. Behalve dan handelaren die zelf in hongarije gehuisvest zijn.

 • no-profile-image

  onno

  Ik heb zo mijn eigen lachwekkende ervaringen met de Rabobank, die ook graag wil investeren in Ukraine. 10 % rente betalen, 75% eigen vermogen enz. Leuk ja.
  Ik weet ook wel waar ze op doelen mbt Hongarije. Het is een beetje Deens afkijken... In Denemarken is een hele hausse aan varkenshouders,die de vrije waarde in de bedrijven hebben beleend, met dat geld een buitenlandse firma hebben gestart met collega's. Wel Deens managment, ander werkvolk lokale mensen. Vaak worden de biggen op het thuisbedrijf geproduceerd en in het buitenlandse filiaal afgemest. Leuk voor de banken, die hebben een dubbele zekerheid, en het bedrijf in het buitenland en het bedrijf in Denemarken. Op deze manier lopen de banken een vrijwel nihil risico.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick. Als ik je goed heb begrepen, zitten de Westerse voederfabrikanten in Hongarije. De Hongaarse grote varkens houders zijn gewend hun eigen graan te voeren net als 30 jaar geleden. De fabrikant komt dus niet verder dan premixen verkoop, niet genoeg volume omzet. In deze toko zit vermoedelijk Rabo en dan is één em één twee, Reclame voor de varkenshoudeij voor Rabo en brokboer omzet verhoging zonder noemenswaardige risico's. Of heeft de Rabo een deal gesloten met politiek Den Haag; op termijn de varkens het land uit? Gezien de comotie van de oud politiek leiders uit vorige kabinetten bij h de vorming van het huidige Rechtse kabinet zou hier op kunnen wijzen. De Veermannen en Wijffels hebben de laatste jaren ingezet op Natuur en andere Linkse hobbies, zeker niet op varkens en kippen.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Als ik de naam Jakob Brand zie of hoor dan vraag ik mij af in hoe ver het verhaal klopt. Die man is alleen bezig om zijn eigen ego te strelen. Maar kennis heeft hij niet genoeg. Het enige wat hij heeft is een groot netwerk. Maar dat maakt hem nog geen wijs man.

 • no-profile-image

  Business

  Banken, accountants, maar ook voerleveranciers gaan voor maximale winst. Dat is geen schande, het probleem zit hem in de boeren die denken dat het bedrijfsleven warme gevoelens voor hen heeft. Vergeet dat maar, daar zijn huwelijksverbintenissen en intense vriendschappen voor bedoeld.

 • no-profile-image

  Han

  @Ondernemer. Of dhr. Brand al dan nier wijs is doet noiet ter zaken. Hij heeft een een netwerk en dat netwerk zal hem op het door hem gewenste voetstuk tillen. Of dit nu ondernemers de kop kost of niet doet niet ter zaken, hij bereikt zijn doel dat is zeker. Moderne afgestudeerde mananger leren niet een bedrijf leiden, maar hoe leid ik mijn carriére richting top en organisser ik mijn bonussen. Graag hoog en veel!!

 • no-profile-image

  casev

  erg intressante uiteenzetting Patrick. Ik vraag me overigens wel af hoeveel varkensboeren in Nederland er genoeg financiele ruimte hebben voor zo`n avontuur. Het lijkt me logischer dat ze op deense varkensboeren richting

 • no-profile-image

  ondernemer

  @Han, Dus jij kent hem ook. Dat zijn ego bedrijven de kop gekost heeft is jou dus ook bekend. Dat vind ik heel triest. En het is heel frustrerend als de Rabobank als internationale bank in de reclame komt terwijl er maar één man beslist over agrarische buitenland beleid. En dat niet doet op basis van cijfers en kunde van de ondernemer. Maar op basis van zijn ego.

 • no-profile-image

  Han

  @Onernemer. Persoonlijk ken ik de goede man niet persoonlijk. Maar ik weet hoe deze wereld in elkaar steekt. Een goed netwerk is het halve werk, Doorgaans vraagt de wereld niet >wat< je kent/ kunt maar >wie< je kent.

 • no-profile-image

  Niks nieuws

  Wat een zeurders hier, wie onderneemt er nu, de bank of de boer? Een boer gaat voor maximale winst, de Rabo ook.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.