Varkenshouderij

Achtergrond 173 x bekeken

Elektronisch registratie van varkens in Britse proef

Het Britse varkensproductschap BPEX draait proef met een elektronisch systeem voor de registratie van varkens.

"Dit biedt de sector voor de eerste keer een realistisch register van de varkensstapel en dat kan zorgen voor betere communicatie en controle bij een eventuele ziekteuitbraak."

Het systeem, bekend als eAML2, draait momenteel op proef in alle slachthuizen die werken onder het kwaliteitsgarantiesysteem van BPEX. Het is de bedoeling het systeem in april in te voeren in de hele sector in Engeland en Wales.

In het systeem worden de bestaande vervoersdocumenten en de formulieren voor de voedselketeninformatie gebundeld en elektronisch gemaakt. Dorothea Schiemann van BPEX: "De varkenshouder vult de details van de partij online in voordat hij de dieren naar de slacht stuurt en het slachthuis krijgt de informatie automatisch per e-mail op de ochtend dat de dieren arriveren. Zoals altijd bevestigt het slachthuis het aantal ontvangen dieren en het aantal dieren dat dood aankomt, alsmede de lostijd van de partij."

"Die informatie verloopt nu allemaal online", vervolgt ze, "en dus veel sneller dan met papieren formulieren. Bovendien gaan de gegevens rechtstreeks naar de databases van de overheid zodat de abattoirs ook daarvoor geen formulieren meer hoeven in te vullen."

Daarnaast heeft de fokker de informatie veel sneller bij elkaar bij een controle, zegt Schiemann. "Met een druk op de knop heb je alle documenten op een rij."

Het hele systeem is gefinancierd door de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.