Varkenshouderij

Achtergrond 214 x bekeken 4 reacties

Aanbod niet gecastreerde vleesvarkens is te groot

Er dreigt een overaanbod van niet-gecastreerde slachtvarkens in de slachterijen.

Daarvoor waarschuwt Antonio Arts, kwaliteitsmanager van Vion. Andere slachterijen bevestigen dat veel beren worden aangeboden waarvan de afzet niet van te voren was geregeld.

Tijdens een bijeenkomst in Raalte over berenmesterij zegt Arts dat het gevolg van de ontwikkeling kan zijn dat de uitbetaalprijs van de slachtberen fors onder druk komt te staan.
Vion zet berenvlees af via het Welfareproject dat zich richt op de Britse markt. Ook voor het nieuwe Good Farming Star-concept voor Albert Heijn kan het bedrijf berenvlees afzetten. Praktisch de hele Nederlandse retail is verder omgeschakeld naar berenvlees.
Een substantieel deel van het varkensvlees moet echter nog steeds worden geëxporteerd. De Italiaanse en Spaanse hammenafzetmarkt accepteren geen hammen van mannelijke varkens. Berenhammen zijn bovendien gemakkelijk herkenbaar als mannelijke hammen, doordat de plaats waar het scrotum heeft gezeten gemakkelijk herkenbaar is.
Slachterijen bevestigen dat in toenemende mate partijen ongecastreerde slachtvarkens worden aangeboden. Directeur Marc van Rooi van Van Rooimeat: ”Je ziet veel handelaren die tot voor kort in Duitsland afzetten nu hier in het binnenland aanbieden.” Van Rooi geeft aan per keer een oplossing te zoeken. ”Onze eigen vaste mesters krijgen voorrang. Er zijn wel te veel mesters en handelaren die te ondoordacht omschakelen en niet meer castreren.”
Ook Guus Goertz van Hilckmann herkent het fenomeen. Ook hij wijst op de Duitse markt. Sinds de zogenoemde Maskenwijziging van onlangs worden de beren bij de belangrijkste afnemer, Tönnies, fors minder goed betaald. Dat heeft zeker invloed op het aanbod in Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hobbes

  Hieruit blijkt wel weer dat je als agrarier zo je best kunt doen om aan de wensen van de consument tegemoet te komen. Maar als het dan op de afzet aankomt de consument het opeens niet wil of er toch geen markt voor is!. De omschakeling moet bij de consumenten vandaan komen, dan zullen veel agrariers volgen, andersom werkt niet!

 • no-profile-image

  a hamstra

  Wat wil met een boeren organisatie als,
  L.T.O/Z.L.T.O . ( VION)meer multinational, dan boeren belangen behartiger.

 • no-profile-image

  Boer geweest

  Dat is nieuws voor mij. Het moet van af de consument komen of ze berenvlees willen eten of niet. Dat duurt maar een korte tijd en alle schappen liggen vol met berenvlees dat de consumenten niet meer willen kopen want berenvlees smaakt niet.

 • no-profile-image

  Consument

  Jullie zouden de consumenten in een gezamenlijke campagne moeten laten zien wat er allemaal mogelijk is. Consumenten kopen gewoon wat er in de winkel ligt en weten niet wat de andere mogelijkheden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.