Varkenshouderij

Achtergrond 600 x bekeken 7 reacties

Weinig hoop op goed varkensjaar

2010 wordt geen best varkensjaar qua prijzen, in ieder geval niet voor familiebedrijven. Maar de grote bedrijfsuitbreidingen dan? Daar zit de industrie achter, google maar eens.

Bij het afsluiten van 2009 vond ik het opvallend dat het jaar 2010 door geen enkel bedrijf is afgesloten met grootspraak rond de doelstellingen voor 2010. Ik zag wel een Vion die op het allerlaatste moment nog een neerwaartse winstspiraal probeert om te buigen, een bedrijf als Claas dat met rare negatieve cijfers kwam aandraven en de Vlaamse auto-industrie die meldde een pak minder nieuwe auto’s af te leveren.

Steeds minder zelfstandige varkenshouders

We hebben het al genoeg gehad over die supers die de prijzen drukken. Ik voorspelde al enige tijd dat de toelevering aan de retailers zal leiden tot moordende gevechten tussen de slachthuizen. Als we nu zien dat Vion Nederland het been stijf gaat houden ten opzichte van Duitsland, met als gevolg een oplopend prijsverschil, dan weten we wel hoe laat het is. En dit is nog maar het allereerste begin van prijsdalingen.

Industrielobby zit achter uitbreidingsprojecten

Ik voorspel de marktprijzen al enige tijd en sinds 2007 zat ik er ook nooit naast. Het gaat steeds drie stapjes bij de prijs, dan vier stapjes achteruit. De marktberichten op Boerderij brengen alleen maar dat de prijs zoveel lager is als vorig jaar. Ik heb geen bericht gezien waarin vermeld stond dat de prijs hoger was dan een jaar eerder, tenminste, niet bij de varkensprijzen. En dat is al twee jaar zo. En nog word er maar bijgebouwd en uitgebreid.
Een oude stal vervangen door een nieuwe voor de regelgeving zou nog kunnen. Maar (spectaculaire) uitbreidingen zijn pure waanzin, al maak ik daar een kanttekening bij. Want als je bij een investering de naam van de investeerder of de investerende familie ziet, dan heb je steeds vaker een indicatie dat de grote agro-industriële lobby achter de projecten zit. Googlen is soms zeer interessant!
Zijn er dan nog zoveel gezinsbedrijven als wordt aangenomen? Dat iedere samenwerking om te gaan protesteren tegen deze situatie strandt, doet het vermoeden rijzen dat weinig megabedrijven het roer nog in eigen handen hebben.

Geen hogere prijzen in 2010

Voor 2010 zijn hogere prijzen hoogst onwaarschijnlijk. Ik voorspel een daling van 10 tot 15 procent ten opzichte van de prijzen in 2009. Ik voorspel ook meer gedonder over plotselinge nieuwe aftrekposten zoals de ,,poetskg aftrek” bij het slachten. Inderdaad, zoiets maakt voor een slachthuis het verschil. Dit is ook een van de grote boosdoeners die maken dat slachten voor eigen rekening minder rendeert dan varkenshouders denken. Levend verkoopgewicht en verkoopwaarde min slachtkosten min gewicht slachtafval min dripverliezen in de eerste twee dagen in de koeling of warmvlees... reken zelf maar uit ! En laat het nu net zo zijn dat supers het liefst ook in hun eigen koelcellen geen gewichtsverlies willen leiden op een karkas...
Ik weet het alvast: hoe je het draait of keert, ook in het jaar 2010 zal de varkenssector (of vermelden we beter gezinsbedrijven in de varkenssector) in heel Europa negatief draaien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  patrick ,


  Je denkt nu dat je interessant nieuws verkondigd zeker ? Kruip maar van achter je lege stoel , en probeer misschien eens deze negatieve spiraal , of alvast met orginele argumenten of nieuws te verkondigen , t is al 3 jaar t!zelfde verhaal , Supers winst , slachters minder winst , en boeren verlies ;........... schrijf misschien volgend jaar nog es t'tzelfde

 • no-profile-image

  bert

  klopt helemaal.
  de mega stallen worden betaald door grote winst gevende bedrijven via rabobank. door duuzaam te investeren krijgen de mega boeren punten. enzo kunnen ze de nieuwe stallen in 3 jaar tot o fiscaal afschrijven. via rabobank loopt dat. de boer is een tijd geen eigenaar van het mega bedrijf. en zo wordt het bedrijf in 3 jaar af geschreven en krijgt de boer zijn stal weer terug. de boer krijgt de helft van de winst die zo gemaakt is terug. deeld dus mee met deze rare lobby onzin.
  het kan alleen maar vanaf 3 miljoen euro. de boer krijgt naar 3 jaar dus ruim een miljoen terug. en zo gaat dat maar door en de kleine boer gaat kapot. en de samenleving betaald dus deze mega stallen. het is verkapte subsidie. en brussel heeft zo niks in de gaten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat er met die partnerships van Nederlandse bedrijven zowel in buitenland als binnenland drie verliezers zijn dat is de fiscus , subsidieinstanties en het gezinsbedrijf .
  En laat die parnerships nu net zo ondoorzichtbaar zijn dat vermoedelijk ook de fiscuus er wikkipedia moet bijnemen wat partnerships(omschrijvingen) als Counterpart enz ... betekenen en inhouden en met deze inhouden ook niet veel wijzer worden.
  Nieuwe vorm van criminele belastingontduiking en subsidielobisme noem ik dat .

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Varkens crisis Noord Amerika naarderd het einde de vlees prijs is vanaf 1 dec met 30 cents gestegen de lagere voerkosten die geboekt kunnen worden op dit moment zit er op korte termijn weer geld in varkens.
  wij hebbem zef een gesloten varkens bedrijf met 630 zeugen alle mais,tarwe en een gedeelte van soja wordt op eigen bedrijf verbouwt voerwinst is de sleutel tot winst,niet te vergeten dat we varkens ver in het voren kunnen verkopen voor hogere prijzen dan de markt meestal op dat moment is,dat is de laaste 3 jaar wel bewezen
  Nederland is geen land om varkens de houden de productie kosten lichen veelste hoog.
  mega bedrijven het werkt niet altijd voordelig en houden het ook maar zolang vol,zo zijn hier genoeg mega schuren leeg.

 • no-profile-image

  Janssen

  De pessimisten zoeken elkaar op om elk nog verder de put in te praten. De optimisten zoeken elkaar op om te ondernemen. Het is nog nooit anders geweest en zal ook zo blijven. Beiden succes.

 • no-profile-image

  Patrick

  Mijnheer Janssen !
  U vergat een groep : Deze van de realisten !

  MVG

 • no-profile-image

  Koken met varkensvlees

  De sale and leaseback waar hier over gesproken wordt, zorgt ook voor een winstgevend glastuinbouw. Maar niet heus. Steeds meer mensen zien het varken niet meer in eigen bezit, maar in de pan in de keuken van een gehuurd rijtjeshuis.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.