Varkenshouderij

Achtergrond 356 x bekeken

Schothorst verklaart hogere conversie

Een lager geboortegewicht, hoger aflevergewicht en het verbod op antimicrobiële groeibevorderaars (AMGB’s) beïnvloedt de voederconversie van vleesvarkens negatief.

Dat concludeert onderzoeksinstituut Schothorst Feed Research. Schothorst onderzocht gegevens van 7.000 vleesvarkens op het eigen proefbedrijf en cijfers van Agrovision. Aanleiding is de stijgende voederconversie bij vleesvarkens. Tussen 2004 en 2008 steeg de EW-conversie met 0,13 punt, terwijl een positieve ontwikkeling voor de hand zou liggen. Eén van de oorzaken daarvoor is volgens Schothorst het dalende geboortegewicht.

Dit heeft te maken met de toomgrootte, die zowel op het proefbedrijf als in de praktijk toeneemt. Bij het praktijkcentrum van Schothorst steeg de gemiddelde toomgrootte van 11 levendgeboren biggen in 2003 naar 13,5 in 2009. Het gemiddelde geboortegewicht daalde in die periode van 1.500 gram naar 1.240 gram.

Uit de data van Schothorst blijkt een duidelijke relatie tussen het geboortegewicht en de prestaties in de mestfase. Lichtere biggen groeien langzamer en hebben een hogere voederconversie. Volgens Schothorst stijgt daardoor de voederconversie met 0,02 punt.
De verhoging van het aflevergewicht zorgt voor een stijging met 0,05 procent. Tussen 2000 en 2008 steeg het aflevergewicht met 5 kilo. Dit is ongunstig omdat zeker borgen minder hard groeien als ze zwaarder worden. Boven een gewicht van 75 kilo wordt de groei minder efficiënt door een hogere vetaanzet en een hogere onderhoudsbehoefte. Dit effect treedt zowel bij gelten als bij borgen op, maar bij borgen daalt de efficiëntie 1,5 keer zo sterk.

Het blijkt echter dat de grootste stijging van de voederconversie wordt veroorzaakt door het verbod op AMGB’s in het voer, wat in 2006 inging. Daardoor is meer energie nodig voor het immuunsysteem en neemt de infectiedruk op bedrijven toe. De onderzoekers constateren in experimenten dat de voederconversie bij voer zonder AMGB’s 0,06 punt hoger ligt als wanneer wel AMGB’s aan het voer worden toegevoegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.