Varkenshouderij

Achtergrond 194 x bekeken

'Meer toezicht veevoer Ierland nodig'

Ierse controle-instanties hebben het risico dat drogers met direct vuur bij het drogen van veevoer niet voldoende in de gaten gehouden.

Om dat risico in de toekomst verder in te dammen, zou de voedselveiligheidsdienst een rol moeten krijgen bij de controle van de werkwijze en veiligheidsprocedures bij producenten van veevoer. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een commissie die het dioxineschandaal rond Iers varkensvlees van eind 2008 heeft onderzocht.

Het rapport geeft aan dat de dioxinevervuiling naar alle waarschijnlijkheid te wijten was aan het verbranden van ongeschikte olie in een droger die met vuur droogt. "Daarbij heeft de voerproducent, Millstream Recycling gefaald te voldoen aan haar wettelijke verantwoordelijkheid om te verzekeren dat alleen voeding dat voor consumptie geschikt was in circulatie kwam." De Ierse politie heeft de herkomst en levering van de olie nog steeds in onderzoek.

De commissie vindt dat de Ierse autoriteiten na het ontdekken van de vervuiling snel en adequaat zijn opgetreden. Binnen de kortste keren werd alle varkensvlees teruggeroepen, in Ierland en bij buitenlandse afnemers. Die terugroepactie heeft er volgens de commissie voor gezorgd dat de schade voor de vleessector beperkt is gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.