Varkenshouderij

Achtergrond 277 x bekeken 2 reacties

Een krul in de staart

Feitelijk is er weinig aan te merken op de berichten van Compassion in World Farming.

Het is inderdaad niet toegestaan om routinematig biggenstaarten te couperen, net zoals het waar is dat dit op grote schaal gebeurt.
Het is vooral de manier van communiceren waar de sector moeite mee heeft. Undercover filmen is op zijn minst discutabel te noemen.

Bovendien lag het 'schandaal' dat CIWF boven water denkt te hebben gehaald al open en bloot op tafel. CIWF suggereert dat varkenshouders in het grootste geheim biggen couperen, terwijl de sector er in openheid over debatteert. Onder meer met CIWF. De vraag is waarom die het nodig vindt om het probleem op deze manier aan te kaarten.

Dat er een probleem is erkent de sector, in elk geval de belangenbehartiging. Uit nieuw LEI-onderzoek blijkt dat staartbijten een serieus probleem is, dat door couperen grotendeels voorkomen wordt. Ook bleek dat varkenshouders zich niet zo druk maken om die staart. En dat is een gemiste kans, want los van de ingreep kan een krulstaart ook gezien worden als indicator voor welzijn. Het is dan ook goed dat actief naar een oplossing wordt gezocht. Het is te hopen dat de sector de tijd krijgt om met een effectieve en realistische oplossing te komen zonder dat een nieuwe mediahype de publieke opinie op hol jaagt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Kijk men is blijkbaar toch beducht voor de opinie. Ze gaan tegen de wet in.Het is verboden om op systematische wijze staarten te couperen. Ga maar lekker megastallen bouwen ........ Er zitten geen mensen op de Titanic maar verkens zonder staart.

 • no-profile-image

  lul niet

  tja sommige mensen lullen maar wat.Je zult nog wel nooit gezien hebben wat staartbijten kan aanrichten.Het kan zover gaan dat een big dan bijna levend opgepeuzeld wordt.Als je dat door een kleine ingreep kunt voorkomen wat is dan het probleem. Daarbij komt dat wanneer het goed gebeurd(en dat doet elke varkenshouder)en wel van de onderkant van de staart naar boven dan voelen ze er vrij weinig van.
  Dat weet ik als "stadse"zelfs

Of registreer je om te kunnen reageren.