Varkenshouderij

Achtergrond 253 x bekeken 3 reacties

Een geboren voorman is heengegaan

Zonder twijfel de meest strijdbare varkenshouder ooit is overleden. Wien van den Brink had de gave om de pijnpunten in de varkenshouderij te vertolken.

De laatste jaren had Wien te lijden onder lichamelijke ongemakken. De vreselijke ziekte kanker pakte hem zelfs zijn belangrijkste gereedschap uit handen. Zijn duidelijke stem moest hij noodgedwongen laten vervangen door hulpmiddelen. Spreken in het openbaar werd hem daardoor moeilijk gemaakt. Ondanks alles werkte hij onverdroten door op zijn bedrijven en in de politiek. Na zijn vertrek als voorzitter van de NVV kwamen varkenshouders hem nog regelmatig tegen op beurzen en andere openbare gelegenheden. De landbouwpers haalde hij niet zo vaak meer, tot het laatst nog wel als columnist van het Agrarisch Dagblad.

Strijd tegen onrecht

Als NVV-lid van het eerste uur nam ik van 1994-1997 plaats in het Landelijk Bestuur alsook in het achtkoppige actiecomité tijdens de grote mestdemonstraties. Maandenlang achtereen kwamen we meerdere keren per week bijeen om de juiste strategie te bepalen. Hier heb ik Wien vooral leren waarderen om zijn grote kennis van zaken, duidelijke formulering en zijn koppige vasthoudendheid. Politieke correctheid was aan hem niet besteed, wel was hij uiterst sluw en wist als geen ander hoe het politieke spel in elkaar zat. Hij kwam overal binnen, maar schurkte nooit tegen het pluche aan. Wien was een overduidelijke voorman, niemand binnen de NVV die het in zijn hoofd haalde om buiten de voorzitter om te gaan. In kleinere kring liet hij af en toe merken hoe emotioneel hij bij de land- en tuinbouw, in het bijzonder de varkenshouderij, betrokken was.

Strijd tegen pluche

Wien wist het formele goed te scheiden van het informele. Na afloop van een vergadering kon hij op een terras ontspannen over van alles meepraten. Wel bleef hij het middelpunt van de groep, zijn kennis van maatschappelijke zaken was eveneens groot. Twee keer stonden we samen voor de rechter vanwege de veelbesproken gijzeling van mestdossiers uit Assen. Na het hoger beroep in Leeuwarden kwamen we goed weg met milde voorwaardelijke straffen. Natijd was het feest met meegereisde collega varkenshouders en onze advocaten, de gebroeders Anker.
Wien zat zijn termijnen bij de NVV uit, inclusief een blauwe maandag het LTO-vakgroepvoorzitterschap. Daarna kwam zijn politieke carrière en raakte hij meer uit het directe vizier van de varkenssector. Zijn onafscheidelijke rechterhand Betsy Rap bleef hem terzijde staan.
Om de boodschap van zijn verhaal kent hij vele vrienden, om de wijze van brengen vele critici. De oprechte boodschap blijft echter voortleven na zijn dood. Zijn vrouw, kinderen en naasten zullen hem het meest missen, naar hen gaat oprechte deelneming.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Mijn medeleven aan de gehele familie.

 • no-profile-image

  M Cloo

  Wij wensen de familie van Wien v/d Brink veel sterkte met dit verlies. Fam Cloo Oosterwolde friesland

 • no-profile-image

  van den Berg

  Oprechte deelneming aan de fam v d Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.