Varkenshouderij

Achtergrond 142 x bekeken 3 reacties

'Bedrijven wachten op btw-geld'

Bedrijven kunnen al enige weken geen btw meer terugvorderen uit het buitenland. Het nieuwe digitale loket bij de fiscus waar zij de aanvragen kunnen indienen werkt namelijk nog niet.

Een woordvoerder van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland bevestigt berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad van zaterdag.

Deze vertraging is zorgwekkend, aldus de woordvoerder. "Hoe langer het duurt voordat een bedrijf zijn aanvraag kan indienen, hoe langer het op zijn geld moet wachten. Juist in deze tijd is liquiditeit van wezenlijk belang.''

Tot vorig jaar moesten ondernemingen hun betaalde btw in het buitenland schriftelijk terugvorderen in het land zelf. Maar de Europese Unie heeft besloten dat de bedrijven vanaf dit jaar de aanvragen in eigen land moeten indienen. Het gaat vooral om transporteurs die in het buitenland via de brandstofkosten relatief veel btw afdragen. De nationale belastingdiensten verwerken de digitale aanvragen vervolgens met elkaar.

Volgens de Belastingdienst is het digitale loket vanaf 18 januari voor ondernemers bereikbaar. Maar vooralsnog kan het systeem alleen eenvoudige aanvragen aan. Bulkaanvragen van grote bedrijven moeten nog even wachten. Het digitale systeem zal die aanvragen vermoedelijk pas vanaf maart kunnen verwerken.

Administratiekantoren die vaak de btw-terugvordering voor bedrijven afhandelen, delen de zorgen van de werkgeversorganisaties. Als het systeem niet snel gaat werken ontstaat er een liquiditeitsgat. Vooral voor transportbedrijven, die er financieel al zwak voorstaan, kan dit een probleem opleveren, stelt een van hen. Desnoods willen de ondernemingen voorlopig terug naar het oude systeem, maar de Belastingdienst voelt hier niks voor.

Een woordvoerder van de Belastingdienst verbaast zich over de zorgen van het bedrijfsleven, dat eerder had aangegeven geen noemenswaardige problemen te zien. Ondernemers is ook geadviseerd hun btw zo veel mogelijk in 2009 terug te vragen, om eventuele problemen voor te zijn. Volgens de Belastingdienst is er slechts sprake van een overzichtelijk ICT-probleem. Als dat is opgelost kunnen bedrijven binnen vier maanden het geld op hun rekening hebben. Voorheen duurde dit gemiddeld een half jaar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Waar men in Nederland in paniek van schiet. Hier in Hongarije duurt het minstens 1 tot 3 jaar om je volledige BTW terug te vorderen een land waar de rente 3 dubbel is dan in Nederland .

 • no-profile-image

  geen boer

  daar komt nog bij dat over de omzet naar het buitenland helemaal geen BTW geheven wordt, binnen EU gaat dat met een geldig BTW nummer tegen 0 tarief, wanneer de ontvanger geen geldig BTW nummer heeft is er sowieso niks terug te vorderen. Buiten EU altijd 0 tarief. En ik meende dat je over in het buitenland getankte brandstof helemaal geen BTW terug kunt vorderen, of is dat voor transporteurs anders?

 • no-profile-image

  Patrick

  Verkeerd Boer NL

  Er gaat gaat geen BTW over naar derde landen van Europa en omgekeerd(oude Oostbloklanden). Maar brandstof bv is wel terugvorderbaar ook als bv een camion uit Nederland in die landen heeft gereden.

Of registreer je om te kunnen reageren.