Varkenshouderij

Achtergrond 177 x bekeken

Verdubbeling van saldo zeugenbedrijven

Een gemiddeld zeugenbedrijf heeft in het tweede kwartaal van 2009 een saldo van 67.000 euro behaald.

Dit is meer dan een verdubbeling van het saldo van vorig jaar. Vleesvarkensbedrijven realiseerden juist een lager saldo, zo blijkt uit cijfers van landbouweconomisch instituut LEI.

Het saldo van een bedrijf met 1.500 vleesvarkens was in het tweede kwartaal 10.000 euro. Dit is volgens het LEI te weinig om de overige bedrijfskosten te dekken, wat betekent dat vleesvarkenshouders opnieuw geen positief inkomen behaalden.

Biggenprijzen

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2008 legde het gemiddelde bedrijf € 9.000 op de opbrengstprijzen toe. Bovendien waren de biggenprijzen hoger, wat ongeveer 12.000 euro kostte. De daling van de voerprijzen, wat bijna 17.000 euro scheelde, was niet voldoende om de omzet en aanwas goed te maken.

De zeugenhouderij profiteerde van hogere biggenprijzen dan vorig jaar. Dit leverde per bedrijf met 400 zeugen ongeveer 25.000 euro op.

Ook slachtzeugen leverden meer op, maar daar staan weer duurdere opfokzeugen tegenover. Per saldo werd hierdoor wel iets meer verdiend. Bovendien daalden ook voor zeugenhouders de voerkosten, wat ongeveer 13.000 euro scheelde in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.