Varkenshouderij

Achtergrond 880 x bekeken 7 reacties

Van der Wielen uit dagelijks bestuur NVV

Erwin van der Wielen van de NVV is geschorst als bestuurslid van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

Van der Wielen heeft dit zelf bekendgemaakt. De aanleiding is volgens Van der Wielen dat er een zakelijk conflict is ontstaan tussen een bedrijf waar hij medebestuurder van is en De Groene Belangenbehartiger (DGB). Volgens Van der Wielen hebben de andere leden van het dagelijks bestuur van de NVV dit aangegrepen om het vertrouwen in hem op te zeggen.

Van der Wielen zelf vindt het conflict tussen het bedrijf waar hij medebestuurder van is en DGB een zaak die buiten het bestuur van de NVV om gaat. Hij vindt het dan ook onterecht dat hij om deze reden uit het bestuur is gezet. Verder wil hij niet veel woorden vuil maken aan de zaak. "Ik wil mensen en organisaties niet beschadigen. Ik blijf wel lid van de NVV."

Dagelijks bestuur

Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg was er sprake van een vertrouwensbreuk tussen Van der Wielen en het landelijk bestuur. "Het landelijk bestuur heeft besloten dat hij niet te handhaven was als lid van het dagelijks bestuur. Als voorzitter had ik me aan dit besluit te houden." Ook Zwanenburg wil verder inhoudelijk niet ingaan op de achtergronden van het conflict. Wel zegt hij de gang van zaken te betreuren.

Het dagelijks bestuur van de NVV bestaat nu nog slechts uit vier personen. Het bestuur bestaat nu uit voorzitter Wyno Zwanenburg, secretaris Jaco Geurts, penningmeester Marc Logtenberg (tevens directeur DGB) en Harry Bloemenkamp.

Eerder moest Leo Verheijen opstappen omdat hij zijn varkensbedrijf beëindigde. De NVV hanteert het principe dat bestuursleden praktiserende varkenshouders moeten zijn. Verheijen gaat nu aan de slag voor De Groene Belangenbehartiger in de nieuwe adviesdienst van deze organisatie. Hij gaat varkenshouders begeleiden en adviseren op het gebied van onderhandelingstaktiek bij de afzet van varkens en biggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Burke Nederland

  Oproep aan alle NVV afdelingsbesturen en hun leden.
  STOP DIT GENEUZEL en zet M.L. als bestuurslid en directeur van de DBG aan de kant.

 • no-profile-image

  Ook betrokken lid

  Met de vorige leden ben ik ook van mening dat de NVV openheid moet geven, maar ga er van uit dat ze deze binnen een dag ook wel biedt. Als leden moeten we het ons zelf aanrekenen dat er steeds moeilijker kader te vinden is voor belangenbehartiging. Ook de 4 nog zittende DB-leden hebben het grootste deel van hun termijnen er op zitten ! Wanneer boeren niet meer hun eigen belangen willen behartigen middels bestuursfuncties, is het logisch dat men op den duur uit gaat kijken naar beroepsbestuurders. Per definitie staan deze verder van de praktijk af en onder de 100.000 euro vind je geen geschikte kandidaten. Gezien de lage contributies bij de NVV worden de bestuursleden matig betaald en/of brengt de DGB veel geld in het ledenlaatje. Gelukkig zijn NVV leden geen klagers en komen zij altijd weer sterker uit elke strijd. Ik wens het bestuur veel wijsheid en steun van hun leden.

 • no-profile-image

  Knorrepot

  @Anne, toch niet de afkorting van Annechien uit Fryslan toevallig?????????

 • no-profile-image

  verontrust lid

  Laat in dit geval duidelijkheid geven naar de nvv leden toe. geheimzinnigheid wekt alleen maar argwaan. Als er iets wringt binnen het pvv vraagt de NVV ook om openheid van zaken en verlangt degelijk bestuur!

 • no-profile-image

  anne

  Het was natuurlijk al langer bekend dat het rommelt. Met name de sterk negatieve vermogenspositie van DGB baart zorgen naar ik veronderstel.

 • no-profile-image

  jan

  Het lijkt me tijd dat de directeur bij DGB word ontslagen. Deze ML is zeer arrogant met het bedrijf bezig.
  Zelf is hij ook geen varkenshouder meer, dus mag hij ook geen DB lid van de nvv zijn, maar hij zingt zijn 9 jaar db lidmaatschap uit zodat hij straks directeurtje kan blijven spelen bij DGB.
  De klachten omtrent DGB zijn divers. Rond de energie leveringen zijn er veel klachten. Nu rommelt ML vollop in de ikb certificeerder Deltacon, een ontslag procedure bv. van een medewerker heeft hij met zijn arrogantie kansloos verloren en moet deze man 3.5 jaar loon doorbetalen.
  Bij de huidige mensen zit hij te stoken, zodat nu de goede mensen weggaan en hij de lamme vleugels over houdt en fijn kan dicteren, want dat is wat hij wil.
  Ik vind het erg jammer dat het zo allemaal loopt. Ik ben NVV lid van het eerste uur en de nvv gaat mij aan het hart. De DGB is destijds opgericht ivm. mestverwerking. Daar is door ML van alles aangeknoopt, waarvan ik me afvraag of de varkenshouder daar belang bij heeft. Het wodt zo zachtjes aan een kermis daar in Hardenberg welke die van lto bijna te boven gaat!
  Dus zo zal het ook wel zijn met van der Wielen; Past niet in het straatje van de directeur DGB Dhr. ML dus dan moet je er uit. Zijn wil is wet. Met als gevolg dat de NVV afbrokkeld en dat vind ik het aller ergste.

 • no-profile-image

  Knorrepot

  Ik dacht toch echt te menen dat ML nog een vleesvarkensbedrijf heeft. Voor de rest ben ik het wel een beetje met je eens, Jan.
  ML heeft teveel eigen wil, wat misschien ook nodig is om iets te bereiken, maar dat het bij veel leden niet goed valt is ook een feit. Ik denk ook dat vdW te dicht bij zijn positie wilde komen en dat paste ML niet. Dan wordt je gewipt, ook als je nooit geen problemen hebt gehad met je companen en veel kwaliteiten hebt om uit te groeien tot een volwaardig bestuurder. Ik denk dat vdW op sommige terreinen veel beter is dan ML, alleen dat kwam er nu nog niet uit naar de media toe. Jammer dat een bestuur zulke betreurenswaardige beslissingen durft te nemen. Misschien moet de kop van ML dan ook nog rollen om meer eenheid te krijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.