Varkenshouderij

Achtergrond 654 x bekeken 1 reactie

'Nederlands landschap in verval'

Het gaat niet goed met het oer-Hollandse landschap.

Vele markante plekken zijn in verval. Dit komt door geldgebrek en omdat regels voor onderhoud steeds wijzigen, stelt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). De vereniging brengt daarom woensdag honderden noodlijdende gebieden onder de aandacht van de politiek.

Minister Ronald Plasterk (Cultuur) nam een rapportage over de "abominabele staat van het landschappelijk erfgoed'' in ontvangst. Volgens de VNC willen boeren en andere eigenaren zich graag bezighouden met het herstel en onderhoud van de gebieden, mits er voldoende geld tegenover staat. Daarvoor is jaarlijks 400 miljoen euro extra nodig, aldus de vereniging.

Op veel plekken zijn historische houtwallen ingezakt, staat nog maar een boom van de elzensingel overeind en verdwijnen knotwilgen. "Schoonheid, biodiversiteit en de CO2-afvang nemen af'', zei een woordvoerder. "Ons erfgoed brokkelt af. Als een molen op instorten staat, is daar ook geld voor.''

De vereniging wil dat meerdere departementen zich naast het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit met het cultuurhistorische landschap gaan bezighouden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Achterhoeker

    Het oer hollandse landschap komt nooit meer terug. Ik herinner me de foto's die mijn oma me liet zien van hun boerderij in de achterhoek ergens in de dertiger jaren. Het landschap was vergeleken met nu een vrij kaal en de boerderijen van de buren kon je in de achtergrond zien staan. Op zich is daar niks raars aan want je kunt slecht graan verbouwen of hooien in de schaduw. Het oer nederlandse landschap komt niet terug want daar moeten te veel bomen voor om. Het achterhoekse landschap is door de jaren heen veel aantrekkelijker geworden en de instroom van toeristen en fietsers uit het hele land is daarvoor het bewijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.