Varkenshouderij

Achtergrond 204 x bekeken 3 reacties

NVV wil in gesprek met mededingingsautoriteit

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil in gesprek met de Nederlandse en Europese kartelautoriteiten.

De bond wil de steeds kwetsbaardere positie van de primaire producenten ten opzichte van de afnemende partijen onder de aandacht te brengen. Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg.

De vakbond is bezorgd over de toenemende concentratie in de supermarktwereld. "Kijk naar de Nederlandse situatie. Als nu ook Jumbo en Super de Boer samengaan, betekent dat een verdere concentratie in de inkoopwereld", zegt Zwanenburg. "De marktmacht van die partijen wordt steeds groter."

Ook vleesverwerkende bedrijven zijn in zijn ogen niet in staat voldoende tegenwicht te bieden tegen de grote supermarktorganisaties.
Zwanenburg denkt dat de mededingingsautoriteiten teveel gefocust zijn op de belangen van de consument. "Voedsel mag niet te duur worden. Zodra er bij de primaire producenten ook maar iets gaande is op het gebied van bundeling van het aanbod of iets dergelijks, krijg je de mededingingsautoriteiten over de vloer."

Het gevolg is volgens hem dat primaire producenten diepe prijsdalen voor de kiezen krijgen. De prijspieken, waar de producenten het van moeten hebben, worden door de grote afnemende partijen afgetopt. De positie van de primaire bedrijven wordt hierdoor uitgehold.
Tijdens de NVV-bestuursver­gadering is ook de vraag aan de orde geweest of de varkenshouders actie moeten gaan voeren. "We gaan niet de straat op", zegt Zwanenburg. "Er is niet voldoende actiebereidheid. We vrezen ook dat het Nederlandse publiek na alle melkveehoudersacties ook actiemoe is."

De vakbond wil een brief sturen naar de Nederlandse supermarkten om hen op de problematiek en verantwoordelijkheid in deze problematiek te wijzen. Verder bekijkt de bond de mogelijkheden om de kostprijs en margeproblematiek van primaire bedrijven beter voor het voetlicht te krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Boertje brabant moet duidelijk naar school. Gezien zijn taal is hij waarschijnlijk na groep 4 al thuis komen werken.

 • no-profile-image

  uitgeknepen

  Ach wij boertjes worden al zo lang uitgeknepen. Hoe kleiner het boertje hoe minder hij voor zijn produkt krijgt sinds de komst van kwantumtoeslag en allerlei andere toeslagen die de grote boertjes krijgen.

 • no-profile-image

  boertje

  Weer geen actie waneer dan wel als de helft van deze helft over is of als we weer een keer 4a5 maanden net de kostprijs hebben ontvangen Sukkels actie niemand heeft in de gaten hoe slecht het gaat o ja die koeien dat is erg En die grote varkens bedrijven maar uit brijden niets op tegen hoor Alleen financier ze dan niet met vamiel constructie daar is die supusidie niet voor in het leven geroepen

Of registreer je om te kunnen reageren.