Varkenshouderij

Achtergrond 253 x bekeken

NVV praat met SER over schikking in Aujeszky-zaak

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is met de Sociaal Economische Raad (SER) in gesprek over een schikking in de Aujeszky-zaak. Dat meldt de vakbond.

De NVV heeft naar eigen zeggen concrete voorstellen bij de SER gelegd, gebaseerd op het vonnis dat deze zomer bekend werd. Hieruit bleek dat vijf bedrijven recht hebben op terugbetaling van het te veel betaalde geld aan entingen tegen de ziekte van Aujeszky. Tussen 1993 en 1998 waswas de enting verplicht, tegen een vast tarief. Na jaren van procederen besloot het Hoge Gerechtshof dat er geen vast tarief had mogen zijn.

Voor de voorbeeldbedrijven is een vergoeding van gemiddeld €12.000 vastgesteld. Dit betekent dat het nu om een hoger bedrag gaat dan tijdens een eerder schikkingsvoorstel in 2006. "Achteraf blijkt dat het voorstel in 2006 voor de SER goedkoper geweest zou zijn dan nu", stelt de NVV.

Er zijn inmiddels ook gesprekken geweest over de uitvoering van het vonnis. De NVV wil namens de leden de zaak afhandelen om te voorkomen dat er 3.500 afzonderlijke procedures gaan lopen. Officieel gezien moet elk NVV-lid een zaak aangaan om recht te hebben op vergoeding. De NVV wil dit collectief regelen. "Dat kan omdat in het vonnis voor twee van de vijf bedrijven de uiteindelijke schade is bepaald door middeling van de bedragen van de andere bedrijven." De NVV benadrukt dat het vonnis alleen geldt voor NVV-leden. "Het zou raar zijn dat alle varkenshouders van een uitspraak profiteren waar één organisatie inspanningen voor heeft gedaan."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.