Varkenshouderij

Achtergrond 229 x bekeken

Groei aantal fokzeugen in Engeland op hoogste niveau in jaren

De Engelse varkenssector heeft het aantal fokzeugen vorig jaar zien toenemen met 5,4 procent.

Dat groeipercentage is het grootste in meer dan tien jaar. Per 1 juni dit jaar werden 364.000 zeugen geteld, 18.000 meer dan een jaar eerder maar nog altijd minder dan de 375.000 stuks die halverwege 2007 werden geteld. Het totaal aantal fokvarkens nam toe met 5,5 procent naar 432.000. De totale Britse varkensstapel zakte in het jaar tot juni nog wel in met 1,4 procent naar 3,8 miljoen.

Die gegevens heeft de varkenshoudersbond NPA gehaald uit de jaarlijkse landbouwtelling. "Deze belangrijke groei is aangedreven door betere prijzen, een grotere vraag naar Engels varkensvlees, minder aanvoer vanaf het Europese vasteland, een sterkere euro tegenover het pond en lagere voerprijzen", aldus de verklaring van de NPA over de gegroeide varkensstapel.

Volgens varkensschap BPEX zijn de cijfers een welkome aanwijzing dat de sector herstelt van de voercrisis in 2007 en 2008 waarbij de vermeerderaars op het dieptepunt zo’n 30 euro per dier verloren. Volgens BPEX zal het nog enige tijd duren voordat de toename bij het aantal vermeerderingszeugen zich ook weerspiegelt in een hogere biggenproductie. "De cijfers wijzen echter op een toename van bijna 3 procent bij biggen tot 50 kilo."

Of registreer je om te kunnen reageren.