Varkenshouderij

Achtergrond 239 x bekeken 14 reacties

DPP-biggenprijs min 3 euro

De DPP-biggenprijs zakt deze week met 3 euro naar 30 euro per stuk. De prijsdaling is een gevolg van de verlaging v an de varkensprijzen met 6 cent per kilo. Het vertrouwen in een herstel van de varkensmarkt is daarmee volledig weg bij de vleesvarkenshouders. De termijnmarkt in Frankfurt geeft bovendien geen optimistische voorspellingen voor de varkensprijzen voor de komende maanden. De biggen die vleesvarkenshouders nu opzetten komen bovendien begin volgend jaar op de markt als vleesvarkens. Dan zijn de vleesvarkensprijzen meestal niet best. Vleesvarkenshouders vinden de biggen veel te duur ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens. De landelijke richtprijs voor biggen ligt deze week op € 43,24 per stuk. Includsief toeslagen ligt de DPP-biggenprijs daar ver boven. De landelijke richtprijs voor biggen geeft een eerlijke verdeling weer van de winst of verlies tussen de vleesvarkenshouder en de vermeerderaar. Het saldo van de vleesvarkenshouders was de acht maanden van dit jaar veel lager dan dat van zeugenhouders. Door de biggenprijsdaling daalt het saldo van vermeerderaars nu ook. De DPP-biggenprijs ligt deze week € 4,50 per stuk lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorretje

  Ik weet niet hoe hoog de toeslagen op dit moment liggen,maar ik vind 13 euro een pittige toeslag.Ik denk dan ook dat er op dit moment veel vermeerderaars de richtprijs niet beuren.

 • no-profile-image

  lach

  13 euro een pittige toeslag!!!! Bij een omvang van een 400 zeugen hoort momenteel een toeslag van rond de 18 euro inclusief micoplasma enting.Succes.

 • no-profile-image

  mester

  Allereerst: de kwaliteit van de Nederlandse biggen is door elkaar genomen bedroevend slecht en het lijkt wel of het ieder jaar erger wordt. Verder is het natuurlijk belachelijk dat de toeslagen van de biggen vooral gebaseerd is op de grootte van de vermeerderaar en niet zoals het zou moeten zijn op de kwaliteit van de biggen.

 • no-profile-image

  fokker

  Vraagje: Waarom laat jij je lach, me kapot noemen? Hoe moet ik dat zien? Is er zoveel te lachen op dit moment of heb ik iets gemist?

 • no-profile-image

  mester 2

  Geen ene big is 18 euro toeslag waard. Fokkers willen iedere maand, cq jaar, steeds hogere toeslagen hebben. Over de kwaliteit wordt gemakshalve niet gepraat. Het is net als met profvoetballers, de salarissen zijn de laatste 10 jaar verschillende malen verdubbeld zonder dat ze beter zijn gaan voetballen!

 • no-profile-image

  fokker

  aan mester in bennekom
  De salarissen van fokkers verschillende malen verdubbelt! volgens mij mester spoor je niet helemaal. Al jaren jaren jaren lang word de agrarische sector onderbetaald naar gelang werk en vooral de fokkers!worden flink onderbetaald. En dan met name de gezinsbedrijven. Maar we moeten ons vooral richten op de retail waar de winst zit en nergens anders we zijn maar bezig met kosten besparing maar we moesten met alle partijen meer opbrengst voor het vlees kunnen realiseren. Ook dit jaar moeten we als fokker alle zeilen bij zetten om jan en alleman te kunnen betalen.We hebben op enkele punten inderdaad geplust dit jaar als het zo blijft maar daar kunnen we de verliezen van afgelopen jaren niet me recht trekken. Als er vanuit de mester reacties komen dat de fokkers het geweldig hebben daar word ik heel boos om en dat vind ik belachelijk Over een paar jaar dan weten we het of er nog voldoende fokkers in nederland zijn. Vele zullen stoppen want er is gewoon geen geld.
  Dus mester in Bennekom beter voor de hele sector dat de opbrengst van vlees omhoog gaat.

 • no-profile-image

  mester 2

  Aan fokker in Nederland: Vroeger op school zeiden de leraren steeds tot vervelens aan toe, eerst het verhaal goed lezen voordat je met vragen komt. Dit geld ook voor jou. Deze reacties gaan over de hoogte van de toeslagen die bovenop de basisprijs worden betaald. Niets meer en niets minder. Het is het grootste deel van de mesters ( en niet te vergeten van de handelaren ) een doorn in het oog dat fokkers altijd meer toeslag op de basisprijs willen. Ik zeg dus niets over de hoogte van de basisprijs. Die is natuurlijk te laag maar dat geld ook voor de vleesvarkensprijs. Voor wat betreft de prijs voor in de toekomst ben ik het volledig eens met de reacties van Weet het beter op een ander forum, d.w.z. een vrijwillige radicale krimp van de aantallen met b.v 20 %. Pas dan wordt een big 80 euro en een kg prijs van 2 euro. Ondernemen we niets dan wordt het gewoon een koude sanering met alleen maar verliezers. Een voorbeeld: de bedrijven zijn nu geen kwartje waard dus alle boeren die stoppen komen gewoon in b.v. een huurhuis. Daar heb je dan altijd voor gewerkt. De meeste boeren zeggen het valt allemaal wel mee, helaas bel je boekhouder maar eens wat er nu overblijft bij verkoop minus alle schulden minus belastingen. Ik durf te zeggen dat iedereen zich rotschrikt!

 • no-profile-image

  Even nadenken

  De mester in Bennekom neemt het op voor de handelaar, laat me niet lachen, je bent wel erg goedgelovig. Een handelaar heeft per definitie belang bij oplopende toeslagen en 18 euro is beslist geen uitzondering. Tot aan een inwisseling lopen toeslagen elk jaar op en daarmee de noteringen af. De vermeerderaar die niet meedingt, doet zich elk halfjaar een euro tekort. En dat is nou juist de marge van de handelaar ! De beste biggen op Duitsland doen vlot Niedersachsen + 8 + BTW = 55 euro. Hier tegenover staat een DPP en Beurs van 30 en een VION van 29 euro. Wie bedondert nu de boel, toch zeker de handel die deze wrakkennoteringen vaststelt. Denk eens na. Vleesvarkenshouders en vermeerderaars hebben belang bij normale noteringen als NVV en Niedersachsen.

 • no-profile-image

  mester 2

  Dat ik de handelaren heb genoemt is puur en alleen maar omdat wanneer een fokker meer toeslag wil, de handelaar alleen maar kan toegeven, want anders is hij een klant en meestal de daaraan gekoppelde vleesvarkenshouder kwijt. De handelaar moet vervolgens de mester die aan die fokker is gekoppeld meedelen dat de biggen een x bedrag meer moeten kosten. Dit komt natuurlijk altijd bij de mester slecht over en geeft bijna altijd, netjes gezegd wrijving. Geen enkele handelaar zit op dit gezeik te wachten! Niemand hoeft mij inmiddels nog wat wijs te maken.

 • no-profile-image

  mester 2

  Nog even 2 reakties op het vorige artikel van even nadenken en dan roepen. 1: Bij de huidige markt is een biggenprijs van 55 euro een schandalige hoge prijs, eigenlijk de hoofdreden dat de mester zwaar verlies lijdt. 2: Ook bij de N.V.V. lopen de toeslagen zwaar uit de hand v.b. een N.V.V. met een toeslag van 5 a 6 euro voor hele normale biggen wordt al heel normaal gevonden. Dit was bij de opzet van de N.V.V. notering toch echt niet de bedoeling.

 • no-profile-image

  biggenhandelaar

  Waar kun je 18 euro toeslag beuren en welke kruising en welke gezondheidsstatus???

 • no-profile-image

  doe eens nomaal

  Komende week 39 euro,s , koppels van 300 ,gingen normaal naar Duitsland.
  Zullen wel geen goeie zijn

 • no-profile-image

  fokker

  aan alle mesters in Nederland
  vraagje beuren jullie allemaal de genoteerde prijzen?Geen toeslagen? netto voor iedereen groot of klein het zelfde! hoeveel hebben het lef om de toeslag hier te melden
  mester in bennekom ik had de vraag goed gelezen je komt zelf met een ander verhaaltje

 • no-profile-image

  mester 2

  Zullen we maar eens iets constructiefs opzetten? Allemaal vrijwillig 2 mestvarkens minder per hok opleggen. In Duitsland, Frankrijk, enz. Deze weg die nu gevolgd wordt leidt tot een gigantische koude sanering. Dus onderneem nu samen met de N.V.V actie. Minder dieren is de enigste oplossing, de rest zijn allemaal zoethoudertjes. Samen moeten we dit kunnen regelen, we moeten af van omzetgericht denken. Alleen de handel en de meelboer hebben hier belang bij. Je voldoet in één klap aan de oppervlakteeisen, je hoeft niets te investeren, de varkensbedrijven worden weer een beste prijs waard, minder mest(kosten), minder kopzorg,minder werk. En de beloning is een beste prijs voor de biggen en de vleesvarkens. Dus lijdzaam toezien of actie.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.