Varkenshouderij

Achtergrond 3042 x bekeken 5 reacties

Fermentatie van granenmengsel

Met behulp van gefermenteerde kaaswei laten we een granenmengsel fermenteren. In een week tijd ging dit gefaseerd in het rantsoen. De varkens doen het er prima op.

In eerdere weblogs heb ik geschreven over het fermenteren van bierbostel met gefermenteerde kaaswei. Daarmee zijn we vanwege ontmengingsproblemen gestopt. Sinds drie weken doen we proeven met het fermenteren van een ‘granenmengsel’ bestaande uit tarwe, tarwevoermeel, gerst en zonnebloemschroot. De zonnebloem zorgt voor het benodigde eiwit, de granen voor het zetmeel en het tarwevoermeel maakt het mengsel mooi stijf. Dit graanmengsel is fijn gemalen, zodat het gemakkelijk is te fermenteren én een mooie homogene brij vormt.

Warmte punt om op te letten bij fermentatie

We mengen één vrachtwagen gefermenteerde kaaswei (24 ton) met 12 ton graanmengsel. Rond 19.00 uur ’s avonds is dit mengsel bij elkaar, en de volgende ochtend pompen we het over in een silo. De pH is dan 3,5, wat betekent dat deze fermentatie goed lijkt te verlopen. Aandachtspunt is wel de warmte, omdat het mengsel van gefermenteerde kaaswei met het granenmengsel idealiter meer dan 20-25 graden moet zijn om een snelle fermentatie te krijgen. De gefermenteerde kaaswei komt aan met 20-25 graden en het granenmengsel is mooi fijn gemalen en bevat daardoor enige warmte. Dus dat lijkt goed te komen, in ieder geval tot aan de winter.

Nog nét te roeren met 35 procent droge stof

Het mengsel heeft circa 35 procent droge stof, en kan nog net worden rondgeroerd in de 35 tons bijproductensilo. Dit is exact dezelfde silo (en roerwerk) als waarin we de bierbostelmix probeerden. En de bierbostelmix had zelfs maar 14 procent droge stof. Zo zie je maar dat elke grondstof zijn specifieke eigenschappen heeft. Zo zijn aardappelstoomschillen met 10 procent drogestof ook niet te roeren, maar die zakken ook niet uit.

Aandeel fermentatiemengsel langzaam opgevoerd

Gedurende een week is het aandeel gefermenteerd granenmengsel in het rantsoen langzaam gestegen van 15 naar 40 procent, zowel bij start-, tussen- als afmestvoer. Dat gaat prima. In één stal hebben we bij de varkens die 14 dagen vóór afleveren zitten, het aandeel gefermenteerd granenmengsel opgeschroefd naar 65 procent. De voeropname blijft prima en de varkens kijken goed.

Varkens doen het goed op het fermentatievoer

De mest van de varkens oogt mooi zwart; dat duidt op een goede vertering. Ook de kleur van de varkens is mooi en ze zijn levendig. Diarree is eigenlijk geen voorkomend probleem met de biggen die we hebben, en de pH van het brijvoer is onder de 4,5. Dit maakt het eventuele coli of salmonella ook erg moeilijk om te overleven. Ik blijf u op de hoogte houden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald ,
  Mooi en herkenbaar artikel maar laat mij even NIET kritisch zijn (!) kom aub. eens met cijfers van al die technische experimenten.
  bv wat is de verandering van totale voerkostprijs topz Het traditionele varkensvoer .
  verschillen in voederconversie ?
  Verschillen in daggroei ?
  Zijn er resultaten te boeken in de strijd tegen fusarium , een pest op dit eigenste moment ?
  Ik neem toch aan dat dit de drijfveer is voor betere financiele resultaten in een periode van lage mestvarkensprijzen en slechte afzetmarkt.
  gr.

 • no-profile-image

  w

  Ik volg met veel interesse uw wedervaren met fermentatie. Toch heb ik wat vragen.
  Hoe stop je de fermentatie eens de gewenste zuurtegraad is bereikt -of stopt ze vanzelf, net door die lage zuurtegraad- en hoe voorkom je nog nevenreacties in het mengsel - of zijn deze ook uitgesloten door de lage pH?
  Wat is de invloed van fermentatie op beschikbaarheid van nutriënten (eiwit, mineralen)?

 • no-profile-image

  ronald

  Beste W uit Belgie, stuur me svp even een email dan kunnen we allerlei details onderling uitwisselen. ronald@inext.hu

 • no-profile-image

  ronald

  Patrick, blij te lezen dat je wellicht geinteresseerd bent in fermentatie van brijvoer voor je vleesvarkens!
  De ervaringen die ik met eigen ogen in het buitenland heb gezien hebben me dusdanig nieuwsgierig en enthousiast gemaakt om eens wat experimenten te gaan doen. Daarvan maak ik melding in mn weblogs. Een half jaar is minimaal nodig om specifiek voor ons bedrijf aan te geven wat het brengt. Maar de algehele indruk is dat fermentatie méér brengt dan al het geneuzel achter de komma dat de afgelopen 10 jaar in de varkensvoeding plaatsvindt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald !
  Dat zal ook zo moeten zijn want ik heb hier altijd geleerd dat iedere ,,extra"energiekost bij de productie van gewoon voeder bv pelllets maken niet opweegt tegen gelijk welk voordeel ook.
  Dus als je energie gaat verslinden bij deze fermentatie dan zal je het moeten afslaan op goedkopere (afval) ingredienten die je gebruikt anders ben je zeker en vast alhier met die veel te dure Hongaarse energiekosten verloren bij voorbaat.
  En als je dat kunt bereiken wens ik je proficiat .
  En eerlijk mijn intresse gaat hem eigenlijk over het nog bewegen met mest-varkenshouden in deze onrealistische Hongaarse (,,sar") economie.
  Aan prijzen van 350 ft + afa zal je wel echt dat konijn die mogelijks fermentatie noemt uit je mauw moeten schudden anders blijft het ook niet lukken geef toe.
  Ik sprak deze vooravond met een goede bekende (RO-H)vetrenairtechnicus die bedrijfsleider varkens is op een bekend bedrijf met 1100 zeugen en 2000 ha .
  Nietgenstaande de grondsubsidie van 130.000.000 ft en het feit de vele ,,eigen"broodtarwe in de schuur is moeten gaan voor de eigen varkens en tevens ook het feit men een slachthuis heeft met eigen chacuteriebereidingen , de varkenseco-balans negatief plooit .
  In Roemenie staan ze 450 ft en 57 euro subsidie dus ... .
  alléé in regio kecskemet dumpt men mestvarkens aan 180 ft/kg .
  Als je in akkerbouw kan doorslaan zonder tarwe of gerst op het menu te moeten plaatsen en een grondgebruikt kan samenstellen met gronden boven de 24 AK/ha is er geen enkele varkenseconomiesituatie die dit kan overtreffen.
  Mijn aardappelseizoen begint volgende week met prijzen tusssen de 50 en 60 ft/ kg (naargelang de grote van verpakking).
  En mais verwacht ik ook niet lager dan 30 ft .
  En met een kostprijs van ongeveer
  15 ft/kg voor aardappelen en 14 voor mais plooit de balans zeker niet negatief.
  Sucses ermee !
  gr.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.