Varkenshouderij

Achtergrond 181 x bekeken

Dierenartsen willen betere transportregels

De Europese commissie moet duidelijk maken hoe oud een dier mag zijn voordat het mag worden vervoerd.

Dat is één van de voorstellen die een groep dierenartsen en diertransport­inspecteurs uit verschillende Europese landen doet in een memorandum aan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa). De brief is vandaag verstuurd naar de Efsa.

Het memorandum is het resultaat van een tweedaagse conferentie over diertransporten, die op 23 en 24 juni in Nederland werd gehouden. De conferentie was georganiseerd door dierenwelzijnsorganisties Eyes on animals, Varkens in Nood en WSPA (World society for the protection of animals).

De conferentie werd bezocht door dierenartsen en inspecteurs uit Spanje, Litouwen, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Polen en Nederland. Ook waren er afgevaardigden van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, de Algemene Inspectiedienst en het ministerie van landbouw.

Drinkinstallaties

In hun brief dringen de dierenartsen erop aan om Europees vast te leggen aan welke criteria veewagens minimaal moeten voldoen. Ze eisen meer duidelijkheid over het soort drinkinstallaties, ventilatoren en navigatiesystemen. Ook de stahoogtes voor de verschillende veecategorieën zouden uniform moeten worden vastgelegd in Europees verband.

De briefschrijvers vinden verder dat de veetransporteurs moeten worden verplicht altijd de kortste en snelste routes te kiezen voor hun transporten. Zij pleiten ook voor duidelijke oppervlaktecriteria voor de dieren tijdens transport en duidelijke afspraken over wanneer een reis nu precies begint.

Ook zou de Europese Commissie, als het aan de briefschrijvers ligt, de toegang tot het Europese diervolgsysteem Traces moeten verruimen. Transportinspecteurs zouden met één druk op de knop moeten kunnen zien wat de transportgeschiedenis van een dier is.
Een ander belangrijk punt waar de groep dierenartsen om vraagt, is het in overeenstemming brengen van de rust- en rijtijden van de chauffeurs en die van het vee dat ze vervoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.