Varkenshouderij

Achtergrond 1124 x bekeken

Badgast tussen de koeien

Weinig of helemaal niets trokken tientallen recreanten in Kampen zich vandaag aan van het jongvee en de droge koeien op dit grasperceel.

Het warme weer trok vooral jonge mensen naar het weiland aan de IJsselmuider kant van de IJssel. Een enkeling zocht verkoeling in het water. Foto Ruud Ploeg

Gerard en Julia Peeters uit het Brabantse Dorst zijn de eerste melkveehouders in Nederland die een compoststal hebben gebouwd voor hun vee. De veehouders zetten de deuren van hun bedrijf op zaterdag 5 september van 10 tot 16 uur open voor belangstellenden. Gerard Peeters heeft het vrijloopstalsysteem gecombineerd met twee DeLaval-melkrobots. Het grote verschil met potstallen is dat Peeters geen stro gebruikt als ondergrond, maar compost. De koeien van Peeters krijgen alle ruimte in de nieuwe stal. Foto Marcel Bekken

Een combine is in Sonnega, Friesland, bezig met het dorsen van wintertarwe. De wintertarwe is ondanks de droogte van de afgelopen periode van redelijk goede kwaliteit. Wel is de tarwe door de droogte vroeger rijp dan andere jaren, waardoor de meeste tarwe omstreeks deze tijd al van het land af is. De prijs van de wintertarwe blijft onzeker. De graanhandel wacht af tot de oogst van wintertarwe klaar is voordat ze met de winter-tarwe de markt op gaan. Foto Lenus van der Broek

De modderpoel van varkenshouders Joop en Marianne Hendriksen uit het Overijsselse Fleringen is uitgeroepen tot de modderpoel van het jaar. Wakker Dier organiseert de wedstrijd. De poel van Hendriksen heeft een geel zandstrand dat regelmatig wordt aangevuld. "Omdat de varkens dat zo lekker vinden," aldus Marianne. Met de jaarlijkse modderpoelverkiezing wil Wakker Dier de consument overtuigen vaker te kiezen voor biologisch varkensvlees. "Er staan tien gangbare varkensboeren op een wachtlijst om te mogen omschakelen naar biologisch, maar zij moeten wachten tot de vraag naar biologisch varkensvlees toeneemt", aldus Wakker Dier. Foto ANP

Pier Tilma snijdt bloemkolen op het bedrijf van zijn zwager Johannes Faber in het Friese Paesens. Faber is gedwongen zijn 6 hectare bloemkolen te beregenen, maar is zeer tevreden over een oogstpercentage van 85 procent. "De bloemkolen zijn van het ras Frémont en zijn mooi wit en stevig gebleven", aldus Faber, wiens zoon Kees zich normaliter over de teelt ontfermt. Zelf ziet Faber toe op 14 hectare consumptieaardappelen en zomergerst. De bloemkolen gaan naar Bakker Barendrecht die Albert Heijn belevert. Foto Roelof Stroetinga

Slowaakse studenten plukken blauwe bessen op het bedrijf van Bert Branderhorst uit Kaatsheuvel. Onder de rook van de Efteling oogst hij momenteel het laatste ras van de open teelt. Branderhorst plukt machinaal en handmatig om de arbeidspieken op te kunnen vangen. De prijzen liggen door de grote productie momenteel wat lager, maar zullen aan het einde van het seizoen nog weer stijgen. Foto John Claessens

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.