Varkenshouderij

Achtergrond 258 x bekeken 9 reacties

Vleuten verlaagt minder dan Duitsland

De Vleutense beurscommissie verlaagt haar verwachtingsprijzen voor vleesvarkens voor volgende week minder dan de Duitse slachterijen. Die haalden vanmiddag 6 cent van hun varkensprijzen af. Die komen daarmee uit op € 1,52 per kilo geslacht gewicht franco slachterij. De Vleutense verwachtingsprijs voor geslachte varkens voor volgende week daalt met 5 cent naar € 1,46 tot € 1,48 per kilo. Levende varkens noteren in Vleuten 4 cent lager met € 1,16 tot € 1,18 per kilo. De prijsverlagingen zijn een gevolg van slechtere afzetmogelijkheden van varkensvlees. Dat levert volgende week zo'n 3,5 tot 4,0 cent per kilo minder op door het begin van de vakanties. Varkenshammen noteren 3 cent per kilo lager. Schouders brengen 2 cent per kilo minder op. De opbrengst van nekken daalt met 5 cent per kilo. Ribben noteren 10 cent per kilo lager en de prijs van middels daalt tenslotte met 4 cent per kilo. De overige onderdelen van het varkenskarkas brengen hetzelfde op.
De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen daalt met 2 euro naar 32 euro per stuk. Door de prijsverlaging van de vleesvarkens hebben vleesvarkenshouders even wat minder vertrouwen in de varkensmarkt. Daardoor willen zij minder betalen voor de biggen. Op langere termijn zijn de verwachtingen voor de varkensprijs beter. Dat zou de opleg van biggen moeten stimuleren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  hoe krijgen wij 300 000 eurpese boeren zo georganiseerd dat we weer eerlijke prijzen beuren voor onze producten? wij worden nu in deze tijden letterlijk uitgespeeld door de partijen om ons heen :-( De melkveehouderij is al begonnen met acties.. de andere sectoren ook en nu mag de varkenshouderij ook wel eens iets van zich laten horen. Boeren hebben geen marktmacht... opspelingen van de prijs krijgen wij alleen door ziektes bij dieren, overschotten aan voeders etc. Doordat we met velen zijn is de markt niet te suren (productiebeperking en vergroting). Neemt een bedrijf de productie in dan gaat de ander ermee vandoor. Deze manier van saneren kost iedereen veel geld en van dat geld gaat de retail lachen.. Het wordt nu tijd voor eurpoese quata (niet op landen niveau). Dit is vooral voor beperking van de biggen productie > bedrijf x mag 9000 biggen leveren. Als het bedrijf de biggen maakt met minder zeugen dan gemiddeld heeft hij een voorsprong. Wel zullen er zeugen geruimd moeten worden als hij het quatum overschrijdt anders volgt er een boete.

 • no-profile-image

  voske

  Derk, hoe kom jij er bij dat de verwachting op hogere prijzen over enkele maanden goed zijn. Ik heb zelf vlv. maar verwacht dan helemaal geen betere prijzen, maar eerder slechter omdat het nu tijd is voor hoge prijzen en dit gebeurt dus niet. Verder is het verhaal over vakanties ook allemaal gebakken lucht, want de gemiddelde vakantieganger eet meer vlees dan wat hij normaal consumeert. Maar zoals bekent worden alle fabeltjes uit de kast getrokken om de prijs omlaag te praten. Maar dat er bij zo weinig aanbod zoveel van de prijs af moet baart mij ernstig zorgen.

 • no-profile-image

  Gerca

  Ik wil mijn varkens niet langer kwijt op de Vleuten prijs. Mijn handelaar heb ik al ingelicht dat de varkens vanaf komende week op NVV uitbetaald moeten worden.
  Gemiddeld zal me dat in opbrengstverschil niet veel uitmaken of dat het nu Beursprijs is of NVV prijs, maar we moeten in NL wel af dat er door handelaren met belangen en met de druk van slachterijen in de rug de prijs gemaakt wordt. We zullen hoe dan ook zo snel als het kan naar een producentenprijs moeten waar je op afgerekend wordt. Als we niet opletten probeert Vion-oost binnenkort de producentenprijs in Duitsland om zeep te helpen waardoor ze nog meer macht krijgen om de producent uit te kleden. Vion probeert op dit moment toegang te krijgen binnen ISN en dat is een kwalijke zaak.
  Vanaf komende week die varkens via de NVV of ISN prijs laten laden houd nog een beetje het gevoel van eigenwaarde voor de boer.
  ZLTO mag zich met de dag dieper gaan schamen als eigenaar van VION en daarmee hun eigen leden de knip leeg te roven. Wie gelooft het verhaal van Vion nog dat hun schaalvergroting bijdraagt aan een hogere prijs, ik in ieder geval allang niet meer. Het is in iedere sector het zelfde liedje, door alle fuseringen is de producent de speelbal geworden. Dat tij zullen we snel moeten keren willen we als vleesvarkenshouder nog een redelijke boterham kunnen verdienen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Normaal zou ik reden zien om in Nederlandse marktberichten export (Levend ?) naar Oa Hongarije terug te vinden. De munt staat er iets beter bij en dat heeft vlug aanleiding om deze stroom in werking te brengen , maar dat doet hij blijkens niet , neen ik denk er verdomd wel iets anders bij : Alhier bv zijn de btw's aan de kassa sterk verhoogt naar 40% , Alles word plots megaduur en voor vele mensen onbetaalbaar. Ik denk dat supergiganten hier ook reden zullen inzien om bij Vion en.. nog meer op de prijs te gaan slaan ten laste van de boer .
  Europa (met zen verschillende btw's) groiet sneller uit elkaar dan men denkt en laat die supers nu eindelijk eens stoppen met die prijsschommelingen(aan de kassa) en ook verliezen bij die supers te gaan afslaan op de producent .

 • no-profile-image

  ouwe boer

  vroeger zeiden ze gewoon
  dames bloot handel dood
  maar sterkte allemaal he

 • no-profile-image

  john

  Productiebeheersing wordt het sleutelwoord de komende jaren. Zolang we daar niet aan gaan doen maken we elkaar onbewust allemaal kapot. Het is toch van de zotte dat bedrijven in slechte tijden nog meer gepusht worden om meer biggen te maken en stallen maximaal vol te houden. Dit alles om de voerwinst op 'peil' te houden. Als je het goed blijft doen vallen je conculega's eerder om en heb je weer goede prijzen voor eventjes. Tot de volgende ronde begint. Ondertussen is iedereen blij met het goedekope vlees want dat kunnen ze duur verkopen in de supermarkt. En de boer? die blijft in dezelfde spiraal naar beneden hangen.. net zolang tot er straks enkele megabedrijven overblijven die alleen nog maar door megainvesteerders gekocht kunnen worden. en geloof mij dat zijn niet de boeren meer, maar waarschijnlijk de supermakrten die dik aan ons verdiend hebben! Helaas is het zo dat van zaadje tot kaarbonaadje bij varkens 9 maanden duurt. We moeten als sector zoeken naar tools om eerder in te grijpen bij lage prijzen. Dan komen we waar we zijn moeten eerlijke prijzen met misschien een enkel varkentje minder in het hok. 100% bezetting met 1 euro marge per afgeleverd varken of 80% bezetting met 10 euro marge per varken ik zou het wel weten. Jullie ook?


  In Canada hebben ze al goede resultaten geboekt in de melkveehouderij dit moet wereldwijd met alle voedselproducten lukken dan is er geen honger en geen verspilling meer!

 • no-profile-image

  onbekend

  jullie varkensboeren denken niet na !wat john schrijft klopt precies maar jullie wilde toch vrije handel .
  nee in europa kunnen wij niet op tegen vrij handel je bouwt je kapot en de mestkosten zijn veels te hoog.
  met de melk nu zelfde veel te veel en de supermarkten lachen zich kapot.
  denk dat wat ze af willen schaffen in 2013 een mooi systeem is om alle boeren subsidie te gaan geven met een produktie beperking en dat we ieder jaar beleg hebben. de rotte bedrijven vallen evengoed af daar heb heb je geen vrij handel voor nodig. wij moeten aan zo veel meer regels voldoen als in de rest van de wereld dan mogen we toch gerust subsidie ontvangen.
  dan krijgen we ook boddie tegen de supermarkten want die lachen ons uit.
  gr boer uit het zuiden

 • no-profile-image

  onbekend

  varkensboeren zeggen altijd dat ze geen subsidie krijgen
  alle oosteuropeseexport biggen zit subsidie op volgend jaar gaat dat minder worden in oosteuropa. hou jullie hard ma vast indirect krijgen jullie nu € 10 / big subsidie is toch veel geld he
  gr boer uit het zuiden

 • no-profile-image

  john

  ok misschien is dit een indirecte vorm van subsidie voor de west europese zeugenhouders. Maar blijkbaar zijn de biggen die hier geproduceerd worden nog goedkoper dan de biggen die daar geproducerd worden.. Die subsidie is hard nodig om oude vleesvarkenscomplexen weer in producite te krijgen. Uiteiendelijk komt er in die lnden ook weer vraag naar biggen en kan daar de zeugenhouderij ook floreren. Die subsidie is niet voot west eurpa maar oost europa om daar een gezone vleessector te creeren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.