Varkenshouderij

Achtergrond 1547 x bekeken

Vleesvarkens krijgen koeienvoer

Gefermenteerde kaaswei gaat er prima in bij de varkens. Maar die kaaswei mengen met gefermenteerde bierbostel, is lastig. Het mengsel blijft (nog) niet stabiel.

In eerdere weblogs heb ik geschreven over gefermenteerde kaaswei. Sinds we deze gefermenteerde kaaswei voeren, zien we een positieve verandering. Zowel op de kwaliteit van de wei als bij de varkens. De wei is véél constanter van pH en het drogestofgehalte is beter dan voorheen, namelijk wel zo’n 2,5 tot 3 procent hoger! Ook de smaak is beter (melkzuur) en we hebben géén last meer van uitbraken van coli-diarree. Dit is alles eventjes kort door de bocht uitgelegd. Want een geslaagde fermentatie doet meer dan alleen de smaak en de pH verbeteren.

Voormenger met capaciteit van 55 kuub

Sinds enkele weken hebben we een voormenger, waarin we circa 55 m3 product kunnen mengen. Die voormenger is een grote container van 8 meter lang, 3 meter hoog en 2,4 meter breed. Van binnen is hij gepolyesterd. Het geheel is voorzien van twee sterke mixers. De container wordt gevuld met een JCB 406-loader. We kunnen met de JCB nét hoog genoeg komen om de container te vullen. In de toekomst, als we een definitieve opstelling maken, zullen we de container in de grond plaatsen, zodat we sneller kunnen vullen.

Proef met fermenteren van bierbostel

De gefermenteerde kaaswei gebruiken we als entmedium voor andere grondstoffen. We hebben enkele weken proefgedraaid met het fermenteren van bierbostel. Die is vers én warm. Omdat verse bierbostel met circa 70-80 graden uit het fabrieksproces komt, is het product ‘hygiënisch’. Bij aankomst op ons bedrijf is de bierbostel nog circa 45-55 graden, en wordt die zo snel mogelijk in de gefermenteerde kaaswei gedoseerd. Zo minimaliseren we het risico op de toetreding van ongewenste bacteriepopulaties als gisten, coli’s en salmonella.

Gefermenteerde kaaswei en bierbostel mengen

Bovendien gaat door de warmte de fermentatie lekker snel. Er werd één vrachtwagen gefermenteerde kaaswei gemengd met één vrachtwagen bierbostel. Het resulterende mengsel wordt zeer goed geroerd, en dat laten we circa 1 dag in de voormenger fermenteren. Daarna pompen we het over naar een al aanwezige bijproductensilo. Van daaruit wordt het gefermenteerde mengsel als component door de Weda-brijvoercomputer ingedoseerd.

Bierbostel en kaaswei bleven niet goed gemengd

De fermentatie van de bierbostel met kaaswei ging erg goed. Het mengsel zat elke keer binnen een uurtje of acht op een pH van 3,6-3,8. Het eindproduct is erg smakelijk en is lekker dik. Toch hebben we er mee moeten stoppen, omdat het mengsel in de 6 meter hoge bijproductensilo’s teveel ontmengde. In deze silo stond het product een dag of 3-4 (we maakten twee batches per week). Ons roerwerk of de vorm van de silo zijn niet optimaal voor de bierbostelmix, het zakte naar onderen.

Te veel bierbostel, verzadigde varkens

De eerste twee dagen van een nieuwe tank bierbostelmix gaf problemen in de stal. Er kwam te veel bierbostel in het recept, met als gevolg verzadiging bij de varkens en te volle troggen na het voeren. Het wijzigen van de roerwerken en/of de silo’s heeft op dit moment niet onze prioriteit. Bovendien was het prijsdrukkende effect van bierbostel in het rantsoen te laag. Dit mede omdat de handelaar de prijs van 7.000 forint per ton had verhoogd naar 8.000 forint.
In een volgende weblog houd ik u op de hoogte van nieuwe fermentatieontwikkelingen op ons bedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.