Varkenshouderij

Achtergrond 199 x bekeken 7 reacties

Varkens Vleuten volgt Duitsers

De Vleutense beurscommissie houdt haar verwachtingsprijzen voor zowel levende als geslachte varkens voor volgende week onveranderd. Daarmee volgt zij de varkensprijzen van de Duitse slachterijen, die vanmiddag ook gelijk bleven op € 1,52 per kilo. Levende varkens noteren in Vleuten € 1,16 tot € 1,18 per kilo en geslachte varkens € 1,46 tot € 1,48 per kilo. Varkensvlees levert weliswaar 1,5 tot 2,0 cent per kilo minder op, maar het aanbod van vleesvarkens is klein. Die krappe aanvoer houdt de varkensprijzen overeind. Varkensschouders, -ribben en wangen brengen 5 cent per kilo minder op. De opbrengst van varkensmiddels daalt met 3 cent per kilo.
De afzet van biggen loopt wat moeizaam. Daardoor daalt de Vleutense verwachtingsprijs voor biggen met 1 euro naar 31 euro per stuk. Vleesvarkenshouders rekenden op betere varkensprijzen rond deze tijd. Die verwachting komt niet uit. Daardoor willen de vleesvarkenshouders minder betalen voor de biggen. Het aanbod van deze dieren is bovendien groot, terwijl er weinig plaatsaen vrijkomen door het geringe varkensaanbod. Vleesvarkens hebben een groeivertraging opgelopen in de afgelopen maanden door de warmte. De opbrengst van biggen ligt voor vermeerderaars onder de kostprijs. Ook zij verliezen dus geld op de afgeleverde dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niet tevreden

  Had niet anders verwacht als een onveranderde beurs. Die wordt gestuurd door de slachterijen want de handelaren die er zitten durven niet voor de slachterijen uit te lopen omdat ze bang zijn om door de slachterijen geboycot te worden.
  ISN stelt een verhoging uit tot volgende week. Wat is dat nu voor taal, uitstellen. Uitstel betekend dus dat ze eigenlijk deze week al omhoog hadden gemoeten maar dat er èèn of andere kracht aanwezig is die de club ervan weerhoudt om te verhogen.
  Het is een rare tijd maar dat er van alle kanten bij de boer gejat wordt is duidelijk. Wanneer gaan wij als boer onze kostprijsverhoging doorvoeren, daar hoor ik niemand over !!!!!!!!!!! 30 jaar geleden beurde men meer voor de varkens als nu, toch van de zotte.
  De enigste prijsstelling waar ik nog een beetje vertrouwen in heb is de NVV referentieprijs.

 • no-profile-image

  john

  als elk bedrijf nu terugging naar de biggenproductie van 30 jaar geleden zien we onze bankrekening vollopen en konden we heel de middag in en tuinstoel van de zon genieten. maar door onze perifirie worden we elke keer in een competitie geduwd... produceren produceren kostprijs verlagingen met als gevolg zware opbrengstdalingen... kom boeren met zijn allen een vuist maken en zelf bepalen wat we produceren en verkopen net zoals 5- jaar geleden op de markt. Toen stonden de boeren zelf op de markt en ging er niets onder de kostprijs weg!

 • no-profile-image

  john

  Wordt het niets eens tijd dat we adviesprijzen gaan geven aan consumenten??? ervan uitgaande dat de ketenpartijen na ons dezelfde marge pakken? vraag en aanbod wordt dan niet alleen vertaald naar de supermarkt maar ook naar de consument. Dit moet uiteindelijk de vraag ten goede komen en uiteindelijk weer de prijzen laten stijgen. ben het een beetje beu dat supermarkten goedkoop in blijven kopen en duur blijven verkopen. Wat zou een kilo ham in de winkel moeten kosten op basis van de vleesprijzen nu? kan iemand dat mij vertellen? Consumenten mogen best weten dat ze nu belazerd worden en te veel betalen voor hun vlees! Elke week in het nieuws komen met de adviesprijzen voor voedsel op basis van vraag en aanbod zal leiden tot een betere balans van vraag en aanbod. Wij als varkenshouders pakken nu zeg maar 6% marge stel dat de supermart nu ook eens 6% nemen wat betekend dat voor de vleesprijzen in de supermarkten die nu een margen pakken van 40%. Juist een daling van die 34% van de winkelprijzen. Consumenten vinden het aantrekkelijker om vlees te kopen en de vraag stijgt. Nu alleen nog tot een consumenten notering komen. slechter kunnen we er niet meer van worden, alleen maar beter! Shell etc geven ook adviesprijzen voor consumenten, bijna alle fabrikanten geven folders af met daarin advies prijzen. uiteindelijk gaan retailers er onderdoor voor concurrentie maar dat is hun eigen probleem! Met adviesprijzen voor vleesproducten op basis van boerderijprijzen kunnen we een grote slag slaan. Als de boeren 20% marge pakken mogen de supermarkten dat ook toch. en is iedereen blij. Tijd voor actie.

 • no-profile-image

  boerke

  we kunnen hier wel allemaal liggen lullen maar niemand onderneemt iets allemaal mooie praat en niks daar.
  er is maar 1 iemand goed mee dat is vion en de supermarkt

  en de hard werkende boer kan nog harder werken om zijn tent overeind te houden zo denk ik er over.
  al draai je 30 biggen kun je nog niet de schade in halen die je de laatste 2 jaar hebt gemaakt. zo ondervind ik het.
  allemaal mooie praat van 2009 word en top jaar ik hoor het paulke bens nog vertellen. nou ik heb er nog weinig van gemerkt nu word er weer gezegt 2010 word een top jaar door p.bens ik heb er een hard hooft in als we niet met zijn alle een vuist maken.
  ik kijk het nog een tijdje aan anders kunnen ze allemaal een dikke lul krijgen dan krijgen ze niet 1 big meer van mij.

  groet boerke

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Beste John uit Brabant: Ik heb het hier al vaker gezegd maar er blijven op langere termijn maar een paar honderdtal varkensboeren over. Megabedrijven dus met wijze directeuren en onderbetaald personeel. Maar goed ik kan over de varkenssector inmiddels wel een boek schrijven . Al dat christelijke gelul, is wel leuk allemaal, maar de praktijk is helaas anders. De boeren zijn het in het verleden nooit met elkaar eens geweest en zullen dat in de toekomst ook nooit worden! In beginsel is het eigenlijk zo dat we met z'n allen de totale macht over iedereen zouden kunnen hebben, simpel omdat iedereen, iedere dag eten nodig heeft. Helaas daar zijn we te stom voor om dat in te zien. Heb zelf vleesvarkens en heb al enige maanden nog maar de helft van de stallen vol. Ik handel er dus wel naar. Helaas ben ik één van de weinige en heeft het dus geen effect op de prijzen. Sterker zelfs wanneer de varkens duurder worden, mis ik zelf de inkomsten, omdat ik ze niet heb. Krommer kan natuurlijk niet. En zo kan ik nog wel enige tijd doorgaan. Er is maar één oplossing: de rotzooi zo gauw mogelijk in klein geld slaan en zoals zoveel mensen doen van het korte leven genieten. Iets wat mijn vrouw 10 jaar geleden al tegen mij heeft gezegd, helaas wilde ik toen niet luisteren. Misschien, denk ik nu pas opeens aan, moeten we het onze vrouwen laten regelen. Zij zien het vaak beter dan die eigenwijze, stugge boeren.

 • no-profile-image

  john

  ik vind het jammer dat door weet het beter niet gekozen heeft om wat minder biggen in een afdeling op te leggen. i.p.v. helemaal niets... dan waren er minder biggen nodig maar had hij nu ook een deel van de piek te pakken. Lange termijn visie is belangrijk. helaas heb jij gelijk dat wij met zijn allen bezig zijn elkaar kapot te maken en de oorzaak ligt niet bij ons maar bij onze adviseurs!. Maximaal producren zodat onze concurrent eerder omvalt.. dat kost onze sextor heel veel geld!. Ik vind het tijd voor een biggenquatom zodat onze kostprijsverlagingen omgezet worden in betere winstcijfers i.p.v lagere opbrengstprijzen! alle moeite is nu voor niets! Adviesprijs voor vlees en een biggenqatum dan zitten wij in de toekomst goed!.

 • no-profile-image

  bertus

  weet het beter heeft gelijk,we worden tegen elkaar uitgespeeld, alleen de grootten blijven over.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.