Varkenshouderij

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Onaanvaardbaar risico

Varkenspest. Het rampscenario waar elke varkenshouder bang voor is, trof onlangs een bedrijf in Litouwen.

In de omgeving van het besmette bedrijf zijn vervoersverboden en toezichtsgebieden ingesteld. Voor ons is het nu zaak om te zorgen dat het hierbij blijft en het virus de Nederlandse grens niet bereikt.

Elke week komen er tussen de 1.000 en 2.000 nuka’s aan, ongeveer 15 procent van de totale invoer. Die import kan gewoon doorgaan, vindt LNV. Dat betekent dat vrachtwagens gewoon bij een veehouderij in Litouwen kalveren mogen ophalen om die op een Nederlands erf te lossen, ongeacht of er in de buurt of zelfs op het erf varkens aanwezig zijn. Daarna komt dan de verplichte dubbele reiniging en ontsmetting van de veewagen.

Zowel de overheid als kalverintegratie VanDrie zegt de situatie nauwlettend te volgen. Als blijkt dat de situatie onderschat is en de importen onverantwoord zijn, worden die onmiddelijk stilgelegd. Dat is de omgekeerde wereld. LNV zou er verstandiger aan doen om het zekere voor het onzekere te nemen en pas weer kalveren toe te staan als zeker is dat het veilig is. De gevolgen van een nieuwe varkenspestuitbraak zijn niet te overzien en dit risico, hoe klein ook, is onaanvaardbaar. Dan maar even geen kalveren uit Litouwen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    martin

    Dan inderdaad maar even geen kalveren uit Litouwen. In Nederland zijn er nog genoeg op 't moment

Of registreer je om te kunnen reageren.