Varkenshouderij

Achtergrond 639 x bekeken

Hedelse varkens dingen naar prijs

De biologische varkens van Andries van den Bogert uit het Brabantse Hedel dingen naar de prijs van de mooiste varkensmodderpoel.

Het bedrijf van Van de Bogert is een van de drie genomineerden voor de jaarlijkse prijs die Wakker Dier uitreikt. Andere genomineerden zijn de varkensbedrijven Hendriksen in het Overijsselse Fleringen en Van Wagenberg in Esch (Noord-Brabant). De varkens van Van den Bogert hebben hun modderpoel zelf aangelegd. De veehouder heeft 130 fokzeugen en 800 vleesvarkens. Foto Vidiphoto

Deelnemers aan de Tour de France, de jaarlijkse wielerwedstrijd door Frankrijk, doorkruisen een landschap met zonnebloemen. De teelt van zonnebloemen omvat in Frankrijk ongeveer 670.000 hectare. Zonnebloemen worden vooral geteeld voor de plantaardige olie en als veevoergrondstof. In de Europese Unie staat Frankrijk qua areaal op de derde plaats van zonnebloemtelers. Alleen in Roemenië en Spanje worden meer zonnebloemen verbouwd. Foto ANP

Melkveehouder Dirk Jan Broekema uit het Groningse Garnwerd rijdt de kuil aan. "Eigenlijk wilden we vrijdag kuilen, maar met de ongunstige weersomstandigheden hebben we besloten om het eerder te doen", vertelt de melkveehouder. De kuil is opgebouwd uit drie snedes, die over elkaar heen ingekuild worden. "Dan hebben we in de winter minder last van schommelingen in het voer." De kwaliteit van de derde snede is goed. Broekema rijdt de kuil zelf aan. "Het is leuk en nu weet ik ook hoe het gebeurt." Foto Jan Bouwman

Paprikateler Ton van den Bosch (midden) toont aan bezoekers van de open dag paprikavruchten van het ras Friendly. Het paprikabedrijf teelt dit jaar Friendly op ruim drie hectares, nadat het grove Seminisras eerder als proef op het bedrijf werd getest. Ook in het eerste jaar van de commerciële productie weet het ras de teler uit Bleiswijk te overtuigen. "Volgend jaar ruimen we de hele teelt in met het ras, dus ook in een andere kas van drie hectare." In de warme periode van eerder deze maand vertoonde het ras toch weinig kwaliteitsproblemen. Ook in kilo-opbrengst ligt het grove ras nu circa 800 gram per vierkante meter voor op het andere ras van de teler. "Eind deze week komen we uit op 16,5 kilo per vierkante meter. Dat is aan de bovenkant van wat rassen kunnen opbrengen." Friendly was als BS 1919 het afgelopen jaar de meest opvallende hoogproductieve nieuwkomer in het rode segment. Foto Roel Dijkstra

Gewoonlijk oogsten de tulpenrooiers van loonbedrijf No Limit uit het West-Friese Hensbroek op verschillende plekken. Vanmiddag waren zes rooiers tegelijk aan het rooien in Spanbroek. Het loonbedrijf gebruikt nettenrooiers van 1,80 meter breed in plaats van de gangbare 1,50 meter. Volgens het loonbedrijf kunnen dan meer tulpen worden geteeld per vierkante meter. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.