Varkenshouderij

Achtergrond 624 x bekeken 4 reacties

Meer energie uit zelfde gras

Goed vastrijden geeft meer voederwaarde. ‘nat’ inkuilen kan verlies verder beperken.

Bij de grasoogst, maisoogst, zandtransport en welk logistiek proces dan ook gaat het erom de verschillende schakels zo op elkaar af te stemmen dat niets stilstaat. Dan wordt er geen geld uitgegeven waar geen productie tegenover staat. En als het met die afstemming niet helemaal lukt, dan moet de goedkoopste schakel maar stilstaan; liever een kipper die vijf minuten wacht dan dat de veel duurdere bietenrooier stilstaat. Liever ziet de boer de trekker of shovel op de kuil stilstaan dan in de verte de dure hakselaar. „En ik maar betalen”, klinkt het dan.

In aanleg is dat een gezonde reflex, maar naar nu blijkt bij de graswinning niet vanzelfsprekend de juiste. Voor een goed kuilresultaat, voor behoud van de voederwaarde van het gras blijkt dat de shovel op de kuil te weinig tijd krijgt om goed te kunnen aanrijden. Een paar minuten voor een vracht is te weinig. Broei kan het gevolg zijn. Als gras- en maiskuilen beginnen te broeien, kost dat voederwaarde. Per 10 procent broei daalt de voederwaarde van graskuilen met gemiddeld 4,5 VEM per kilo droge stof, voor maiskuilen geldt een afname van 3 VEM per kilo droge stof, zo blijkt uit onderzoek.

Alleen bij genoeg tijd is gras met 45 procent droge stof goed vast te rijden. In dat licht is het absoluut de moeite waard dat de veehouderij, boeren en praktijkonderzoek, eens goed kijken naar het Engelse systeem dat het Friese loonbedrijf Jansma op de ruwvoerdagen in Lelystad demonstreerde. Het kan ook voor Nederland een zeer interessant systeem zijn. Behalve dat Jansma’s gras na een veldperiode van een paar uur zich met groot gemak laat vastrijden en sprake zou zijn van een beter behoud van voederwaarde, verkleint het door de korte veldperiode de weersafhankelijkheid van het kuilproces enorm.

Dat de Nederlandse boer zegt er nu niet op te zitten wachten, is geen reden niet zeer geïnteresseerd te zijn naar het gras uit Jansma’s verbeterde Engelse kuil.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roelof

  Jansma zegt dan wel dat je 50 kvem bespaard maar heb je met 20% DS. geen perssappen die uit de bult stromen ??? Geef mij dan toch maar ronde balen met 45 a 50 % DS.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik kuil al jaren de 3e en 4e snede zonder te schudden. Gras op stam is vaak 22 a 23 % ds. Maaien en enkele uren later inkuilen met een zonnetje erbij is het zo maar 40% ds, 45 % is mij te droog.

  In Denemarken maaien veehouders vaak, en 20 uren later beginnen ze met wiersen/hakselen. Werkt er al jaren uitstekend, niks mis mee.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Melkveehouder Kollum, omdat Denen niet anders gewent zijn.
  Wij kuilen(we zijn Deens bedrijf)met geschud gras, dit ligt puur aan de opbrengt.
  Men heeft te ligt spul op de bult, het is heel simpel aanvoer(ton) per uur:2 is gewicht wat op bult moet rijden om het goed aan te rijden.
  Ik zou geen vochtigere kuil willen hebben, krijg je weer met voeren probleem,door pensverzuringen in licht mate.Matig poten, niet optimale productie bla bla.En daarnaast vul je doe te snel met te weinig ds.

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Jeroen,

  Wij boeren al 12 jaar in Denemarken en vaak is het hier onzin on te schudden.
  ten eerst hebben wij veel meer lichturen(in de zomer )dan in nederland en het waait meer en minder dauw.
  Boven dien hebben wij klaver in de gras en dus geeft droog inkuilen(meer dan 35% ds) grote verliezen.
  Wij laten per snede 50 ha maaien de volgende dag komt de loonwerker
  om 10 uur harken en direkt er achter aan hakselen.
  Bij erg drogen weer en lichte snedes leggen we met de maaier met dwarsband meteen in het zwad zodat het niet te droog word.
  De ongelijkmatige drogning maakt niks uit als je hakselt.Of registreer je om te kunnen reageren.