Varkenshouderij

Achtergrond 293 x bekeken 2 reacties

LTO en NVV moeten krachten bundelen

Annechien ten Have, voorzitter LTO vakgroep Varkenshouderij, feliciteert de jubilerende Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Bij haar gelukwens roept ze op tot samenwerking met LTO.

De NVV bestaat vijftien jaar. Aanleiding voor een korte overweging. De NVV is in 1994 ontstaan, mede door onzekerheid over de toekomst en afbrokkeling van het politieke draagvlak. Wat heeft vijftien jaar NVV opgeleverd? Als belangrijkste: meer aandacht voor de sectorale belangen van varkenshouders. Dat is een felicitatie waard. Maar verder?

Het 100.000 zeugenplan van Wien. Ik hoor er niets meer over. Actievoeren en juridische procedures zijn instrumenten die de NVV vaak heeft ingezet. De 'overval' bij Bureau Heffingen is heel bekend. De procedure over de retributies van de Ziekte van Aujeszky loopt nog. Dit zal niets positiefs voor de varkenshouderij opleveren. De talloze procedures bij het Productschap Vee en Vlees zijn allen een stille dood gestorven.

De LTO- en NVV-procedures tegen de Wet Herstructurering (korting mestproductierechten) lopen nog. De meeste varkenshouders weten niet dat LTO heeft voorgesteld om samen met de NVV te procederen. De NVV wilde dat niet. Dus nog steeds twee procedures. De keus van de NVV om met een eigen IKB-systeem te komen heeft niets opgeleverd. Varkenshouders betalen nu twee systemen.

De laatste jaren zie je dat de NVV een verschuiving heeft ingezet van actiepartij naar overlegpartij. De NVV blijft echter op twee paarden wedden wat dit betreft. Kun je overleggen en daarna tegen je gesprekspartners procederen?

Een goed voorbeeld van samenwerken is de aanpak van het castratiedossier. Dit ging zo ver dat we, op initiatief van LTO, samen actie hebben gevoerd bij Albert Heijn en C1000. Een voorbeeld van de veranderende houding.

Richting 2020 zal het aantal varkensbedrijven dalen tot minder dan vijfduizend. Dat versterkt de noodzaak tot bundeling van krachten. LTO en NVV dienen gezamenlijk te streven naar het versterken van de positie van de varkenshouderij in de (internationale) markt én in de Nederlandse samenleving. Dit werkt echter alleen als beide organisaties het eens zijn over de weg naar de toekomst. Bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen, betekent duidelijke keuzes maken. Varkenshouders bepalen zelf van welke belangenorganisatie ze lid worden en de mate waarin hun belangenorganisaties samenwerken.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer

    Kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen. Ben benieuwd hoe ze springt als straks de miljoenen worden uitgekeert van de Aujeszk-zaak aan alleen de NVV leden.

  • no-profile-image

    verstraten

    Als je serieus wilt samenwerken doe je dat niet op basis van de denigrerende teneur van het artikel waarin de NVV wordt neergezet als een instantie die veel procedeert en weinig presteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.