Varkenshouderij

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

Groen licht voor bouw, nu nog het geld

De milieuvergunning is binnen! Nu willen we starten met de ver- en nieuwbouw. Nu nog een investeerder vinden, want de Hongaarse banken geven niet thuis.

Toen ik gisteravond moe maar voldaan thuis kwam, neusde ik eens in de post. Jippie! Behalve het vakblad Boerderij was er ook een brief van milieuzaken. Super! Normaliter is dat laatste niet iets om direct vrolijk van te worden, maar deze keer wist ik al dat het goed nieuws moest zijn... de milieuvergunning was binnen! We voldoen daarmee aan de IPPC-normen en mogen per direct voor 3.200 vleesvarkensplaatsen gaan ver- en nieuwbouwen. Immers, de bouwvergunning hadden we al enige tijd. Goed nieuws dus!

Subsidieaanvraag voor bouwwerk

Voor de ver- en nieuwbouw hadden we in april 2008 al een subsidieaanvraag ingediend en gewonnen. Circa 50 procent van de kosten worden door de Hongaarse overheid (lees: door de EU) vergoed. Een deel van die kosten is direct gerelateerd aan het moeten voldoen aan de IPPC-richtlijnen. Het project dient voor april 2011 te zijn afgerond, daarna vervalt de subsidietoekenning.

Vergunning twee nieuwe stallen voor elk 800 varkens

De vergunning heeft betrekking op de verbouw van twee stallen (zie de foto), én de nieuwbouw van twee stallen. De twee stallen worden identiek. Ieder biedt plaats aan 800 varkens, precies afgestemd op de import van een volle vrachtwagen biggen, en de verkoop van vier vrachtwagens vleesvarkens. Op deze wijze passen we all in-all out toe, een systeem dat gezondheidstechnisch voordelen biedt. De stallen worden uitgevoerd met sandwichpanelen voor de wanden (8 centimeter dik) en het dak (10 centimeter dik), volledig rooster (iets wat hier gelukkig wél mag), ondiepe putten, een rioleringssysteem, een geheel nieuwe brijvoerkeuken en grondstoffenopslag en -aanname, eigen weegbrug, mestopslag 1.000 kubieke meter inclusief roerwerk, luchtinlaat via zijwanden, en luchtkoeling. Kortom: alles wordt up-to-date.

Banken Hongarije verstrekken geen leningen meer

De situatie van de banken is inmiddels wel bekend. Het afgeven van leningen is zo goed als stopgezet. En dat is erg vervelend als je als ondernemer nu vooruit wilt. Zeker als er een bouwvergunning, milieuvergunning én subsidie-toekenning op de keukentafel liggen... Hier komt nog eens bij dat de bouwsector zit te schreeuwen om werk, en de prijzen van bouwmaterialen ook aanmerkelijk goedkoper zijn dan zeg één jaar geleden.
Investeerder gezocht!
Al met al moeten we dus eigenlijk gewoon beginnen, ware het niet dat ik het financiële plaatje sluitend wil hebben voordat we starten. En dat is het nog niet. Concreet betekent dit dat ik op zoek ben naar een investeerder: iemand die net als ik vertrouwen heeft in de toekomst van de vleesvarkenshouderij in Hongarije, met wie ik een voor beide partijen interessante overeenkomst kan afsluiten.
Serieus geïnteresseerden kunnen me telefonisch bereiken onder +36 70 940 3028, of per email: ronald@inext.hu.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald ,
  perfecte weergave mbt subsidies en banken die niet thuis zijn.
  ik zou nog iets anders hieraan willen toevoegen en volgens mij de klaarechte ,,verkeerde" achtergrond van alles.
  Enkel dagen geleden schreeuwden de banken het in de binnenlandse en buitenlandse pers luidkeels uit dat ze de regering bleven steunen maw zich achter de regering schaarden.
  Een vuilere leugen konden ze niet uitstralen en zie bij u .
  Waarom zeggen ze dat als men in de praktijk geen financiele middelen heeft voor door de overheid (over)gesubsideerde projecten?
  Electro World verkocht voor 1 euro Photo hall verkocht voor 1 euro IMBEV zet Borsodi brouwerij te koop Vandevelde (marie-jo lingerie) ruimde al de boel vorige lente .
  En banken blijven maar deze onzin uitstralen volgens mij enkel en alleen om oa Bos - Reynders ... voorafgaandelijk geen nachtmerrie te bezorgen.
  Ik vrees een heet najaar te worden alhier.
  gelukkig heb ik dit voorjaar kunnen beleggen bij banken alhier en brengt een spaarbon ook nog 9.25% rente op al heb ik weinig vertrouwen in banken ook in deze materie , dit in een land waar het ieder voor zich is ... .

 • no-profile-image

  Brabander

  Hallo Ronald,

  En hoe zit het dan met kapitaal verstrekking van Nederlandse banken in Hongarije, zoals Rabobank. Willen die totaal niks financieren in het buitenland of hoe zit dat

  Mvg.

 • no-profile-image

  ronald

  Rabo is niet aanwezig in Hongarije. ABN AMRO is 5 jr geleden verkocht aan KBC (Belgie). ING is voor grote klanten in Hongarije.
  Nederlandse banken doen wellicht iets vanuit Nederland, mits je in Nederland je varkensbedrijf (onroerend goed) als borg ingeeft. En die heb ik in NL niet. Mijn indruk is dat banken helaas niet voldoen aan "geen woorden maar daden".

Of registreer je om te kunnen reageren.