Varkenshouderij

Achtergrond 818 x bekeken

Goed begin van bloemkooloogst

Medewerkers van biologisch akkerbouwer Jan Willem Bakker uit het Friese Munnekezijl oogsten bloemkolen.

De oogst is net begonnen en de kwaliteit is gemiddeld tot goed, zegt Bakker. "Het ziet er tot nu toe goed uit. Een prima begin, de oogst loopt nog tot november." Het grootste deel van bloemkolen wordt in Nederland afgezet. Vorig jaar ging bijna alles naar Groot-Brittannië, maar door de zwakke positie van de pond is die markt ingezakt. Foto Jan Bouwman

Akkerbouwer Marien Verhage (rechts) uit Emmeloord selecteert samen met een medewerker van de agrarische bedrijfsverzorging AB een perceel pootaardappelen. Het ziet er tot nu toe goed uit, zegt Verhage. "Door de hagel van vorige maand was een deel platgeslagen, maar het trekt goed bij. Hier en daar komen we een virusplant tegen, maar dat is niet noemenswaardig veel." De akkerbouwer heeft in totaal 56 hectare pootaardappelen en is nu voor de derde keer aan het selecteren. Foto Axipress

Twee medewerkers van het loonbedrijf Agrivision uit het dorp Bant in de Noordoostpolder maken een nettenrooier klaar. De loonwerkers gaan ermee aan het werk op een perceel bij Tollebeek, waar enkele hectares bloembollen op netten geteeld worden en klaar zijn om gerooid te worden. Daarbij krijgen ze hulp van medewerkers van loonbedrijf Van Dun. Foto Alex de Haan

Enkele bezoekers op de Nij Bosma Zathe bekijken de werking van de Key-dollar TriRod-mestscheider van de firma Bos in Dordrecht. Het apparaat was één van de vier mestscheiders die vandaag gedemonstreerd werden op de praktijkboerderij in het Friese Koudum. Ook de vijzelpers van Smicon, de Doda-trommelscheider van SIM Holland en de filterpers van Börger Bioselect waren te zien. Foto Marten Sandburg

Op de Countryfair in Aalten in Gelderland zijn dit weekeinde levende varkens te bewonderen. Het gaat om Kunekune-varkens. Voor de tentoonstelling van deze dieren gaf het ministerie van landbouw een speciale vergunning af. Het is voor het eerst sinds ruim veertig jaar dat er weer varkens te zien zijn op een evenement. Officieel geldt er een tentoonstellingsverbod. Dat heeft te maken met de hoge gezondheidsstatus van de Nederlandse varkenssector. Tegen de aanwezigheid van de levende dieren is geprotesteerd door varkenshouders en de NVV. Foto Theo Kock

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.