Varkenshouderij

Achtergrond 198 x bekeken

Duitse boeren eisen ingrepen tegen mestexport

De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN eist politiek ingrijpen tegen de omvangrijke mestimport uit Nederland.

"Daar moet een eind aan komen, zodat we op den duur niet aan het kortste eind trekken", constateert bestuurslid August Rietfort namens de bond.

De bedoelde importen zijn blijven groeien. Alleen al in het eerste kwartaal ging het 200.000 ton. Als dat zo doorgaat, gaat dit naar 1 miljoen ton in het lopende jaar als geheel. Dat was enkele jaren geleden nog 800.000 ton. Oorzaak is het grote verschil van de verwerkingskosten tussen Nederland en Duitsland.

In het laatste land vergt de afzet van een kubieke meter gier buiten het eigen bedrijf in het groeiseizoen volgens Rietfort 6 à 7 euro tegen 25 euro in Nederland. Door het immense aanbod drijft dit naar volgens ISN niet alleen de afzetkosten op, maar ook de grondpachtprijzen.

Rietfort: "Het prijsniveau is nu al volledig overtrokken. Een rendabele bedrijfsvoering is daardoor onmogelijk." Tevens vraagt hij zich af of alle Nederlandse mestafzet in het nabije Duitse buitenland wel via legale kanalen verloopt. Enkele jaren geleden stelde de Duitse justitie al een onderzoek in, waarbij een Nederlander uit de mestafzetbranche in voorarrest kwam te zitten. Rietfort vermoedt sterk dat er sindsdien weinig veranderd is.

Of registreer je om te kunnen reageren.