Varkenshouderij

Achtergrond 167 x bekeken 6 reacties

Boeren zorgen voor files richting Brussel

Boze melkveehouders hebben donderdag verkeersoverlast veroorzaakt in België. Ze rijden in hun trekkers naar Brussel, waar ze later op de dag gaan demonstreren in de buurt van de EU-top.

De boeren willen een hogere prijs voor hun melk. In de ochtendspits ontstonden op verschillende snelwegen kilometerslange files. Honderden agrariërs reden in colonne met ongeveer 30 kilometer per uur richting de hoofdstad van België. Ze werden begeleid door agenten.

Er doen ook enkele Nederlandse boeren mee aan het protest. Het gaat om leden van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Zij eisen dat de Europese Unie de melkproductie laat verminderen.

De Nederlandse overheid en de veel grotere landbouworganisatie LTO Nederland zien niets in flexibeler melkquota. Landbouwminister Gerda Verburg stelde na beraad hierover in april dat de verwachtingen voor de melkveesector op de middellange en lange termijn best goed zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wel eerlijk tellen

  Maar er is geen marktwerking, omdat de ze in brussel konstant aan de knoppen zitten te draaien.
  Wat ze nu doen is pappen en nat houden.
  Het is het 1 of het ander.
  Quotem er morgen af zodat de markt uit kan zieken, of het oude systeem in ere herstellen.
  Door het nu gevoerde beleid, blijven we nog jaren met een beroerde prijs zitten.
  Ik weet wel wat mijn voorkeur geniet.

 • no-profile-image

  wel eerlijk tellen

  Boerin, daar heb je helemaal gelijk in.
  Wij melken hier 2 milj. kg per jaar, en we kunnen deze prijs best een jaar of wat volhouden.
  Maar niet structureel.

 • no-profile-image

  Janneke

  Misschien handig om te weten, dat wij, een actievoerende melkveehouder, ook een grote akkerbouwtak (2000 ha) en varkenstak (650 zeugen) hebben...

 • no-profile-image

  centje

  En waarom is dat handig ??? Of wou je gewoon even opscheppen......??

 • no-profile-image

  meer

  Je hoef helemaal niet zo geleerd te zijn om te vermelden dat de melkprijs hoger wordt. Kijk maar eens naar de varkenssector. Prijs laag, veel afvallers. Hierdoor tekort aan varkens en de prijs gaat weer omhoog. Kunst is om te zorgen dat je in die piek meer geld overhoud dan je in het dal verliest. Je kunt ook geen geld verdienen met een biggenprijs van 25 euro, maar wel met een prijs van € 60. Een boer die niet met opbrengstprijs verschillen kan omgaan moet het bedrijf maar verkopen. mMrktwerking heet dat en komt overal, in allelei branche voor.

 • no-profile-image

  Boerin

  Laat mw. Verburg eens uitleggen, op grond van welke concrete feiten zij deze verwachting baseert? We kunnen wel van alles aannemen, van aannames kunnen we niet leven. Ons wordt nog steeds voorgehouden dat we het voor 25 ct/kg moeten kunnen, en dat "alleen de goede boeren overblijven". Wil de eerste boer, die het echt voor 25 ct kan, op een voldoende duurzame manier (want dat zal in de toekomst steeds belangrijker worden) inclusief rente, aflossing, pensioen, en ook nog een eerlijke arbeidsbeloning, nu een keer opstaan? Wij kennen 'm niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.