Varkenshouderij

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

Netwerkend oostwaarts

Oost-Europa biedt voor elk wat wils. Waar winstkansen groeien, doen risico’s dat ook.

Het oosten van Europa is een interessant gebied voor varkenshouders. Terwijl de vraag naar varkensvlees er stabiel is en op termijn zelfs gaat stijgen, krimpt de productiecapaciteit. Het duurdere voer van de afgelopen anderhalf jaar hakte er op de relatief inefficiënte bedrijven hard in.

Van de landen Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije kromp de zeugenstapel. Die van het grootste varkensland Polen het meest, met zo’n 200.000 dieren. De vleesvarkensstapel kromp ook, zij het minder hard, waardoor in deze landen dus eerst een tekort aan biggen is ontstaan.

Dat tekort aan biggen is aantrekkelijk voor een exporterend land als Nederland. Het biedt kansen voor varkenshouders die weer in beweging willen komen.

Nu het met de biggenprijs weer wat beter gaat en er weer wordt verdiend, neemt de onrust onder varkenshouders opnieuw toe om uit te breiden en het te zoeken in oostelijker streken. Met name in de groep innovatieve ondernemers met grote bedrijven, die soms al met een half been of meer in het buitenland staan, gaat het gaat kriebelen.

In het oosten van Europa is voor elk wat wils. Hoe oostelijker, hoe avontuurlijker én hoe risicovoller, maar des te groter zijn de winstkansen voor wie daar slaagt. De grootste kansen in Oost-Europese landen hebben bedrijven met een winstgevende basis in Nederland. Dat bedrijf kan dan voor de financiering van de onderneming zorgen, geld lenen in het Oosten is aanmerkelijk duurder.

Varkensbaron Henry van Asten met grote bedrijven in Thüringen, Oost-Duitsland, ziet naast grote kansen ook grote risico’s. Reden waarom hij er met zijn 59 jaar niet meer aan begint. Maar was hij nog 30...

Veel meer dan hier in Nederland komt het richting Rusland en Roemenië naast vakmanschap ook aan op netwerken. Wie dat onderdeel van het managen het best beheerst, kan het verst oostwaarts.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Leo ik kan je zeggen, dat Rusland goede mogelijkheden heeft voor de varkenshouderij. Ruimte zat, consumenten zat, lage graan prjs en anders zat mogelijkheden om eigen voer te produceren. Afgelopen wwinter ging de voergerst voor Euro 20 over de toonbank. Mest afzet probleem kennen we niet, je dumpt de mest of je brngt he top je land, eigen keus. Varkens afzet via slachthuis of via de keukendeur jij mag het zeggen als producent. Dit laatste betekent zelf slachten op de boerderij.
    Netwerken is handig en nodig, ten eerste om de overheid van je lijf te houden en ten twede om je afzet te regelen. Wie denkt aan de sprong richting de 16 miljoen consumenten op een hoopje (Moskou) is van harte welkom.
    Een grote kippenvlees producent ging u al voor en met groot succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.